Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:07 17.07.25 
Хуманитарни науки
   >> Езикознание
*Кратък преглед

Тема клишета, кореспонденция, etc.нови  
Автор the_bomb (примерно)
Публикувано08.04.03 14:46

може ли някой да ми каже онлайн-справочик с указания за това как се пишат различни видове писма (поздравителни, препоръчителни, протестни, картички и т.н.) на френски и/или английски със съответните подходящи думи, клиширани изрази на учтивост, етс?

благодаря предварително!

а ако никой не знае, то може ли тогава някой да ми помогне поне за конкретния случай, който е пред мен сега: поздравителна картичка на френски по случай Великден? как се изразяват благопожелания например?

още повече благодаря предварително!

don't follow leaders and watch the parking meters

Тема Re: клишета, кореспонденция, etc.нови [re: the_bomb]  
Автор lndependent (crash)
Публикувано08.04.03 19:15

На кого я пишеш - приятел, колега, бизнес-контакт? Не че ще измисля нещо кой знае какво, но ми е интересно

стой та гледай

Тема Re: клишета, кореспонденция, etc.нови [re: the_bomb]  
Автор dma (irq)
Публикувано09.04.03 13:16

Здрасти, погледни линка, който пускам. Може би ще ти помогне. Ако имаш въпроси, кажи. Не че съм голяма специалистка на "формите" за писане на писма на френски, но може да съм от помощ

Ето и адреса. (pdf формат е, ще ти трябва acrobat reader или нещо от сорта)

Тема chercher les mots.... [re: the_bomb]  
Автор Borriz (The Russian)
Публикувано10.04.03 16:01

Извинявай, че толкова късно се включвам, ти може би вече си си написал картичките, но чак сега ти видях постинга.
Единственото, което успях да се сетя от училищните ми занимания с френски е: "Joyeuses Paques", французите го ползват именно по този случай - Честито Рождество Христово (по-скоро честита ти пасха).
Нали сме се учили още от малки - не ти трябва да го пишеш на варварски езици, кажи си го просто Chistos aneste ek ton nekron ktl ktl ktl (както би се изразил IVX)
Хайде със здраве и да не прекалиш с агнешкото!
P.S. Току що се консултирах и с едно "ожурде" (както баща ми нарича французите) и то ми рече. че при тях такова нещо като: "Христос воскресе" няма.

Pax vobiscum

Тема Re: клишета, кореспонденция, etc.нови [re: dma]  
Публикувано10.04.03 21:51

линкът е доста полезен за това, за което питах.

благодаря ти!

Тема Re: chercher les mots....нови [re: Borriz]  
Публикувано10.04.03 22:01

ами написах си картичките, да. с малко зор, ама...

значи, за joyeux Paques успях да се сетя, но дамата, от чието име трябваше да съчиня картичките, искаше по стара българска традиция да напише "желая много здраве, щастие и т.н." е такива работи не знам дали изобщо съществуват в техните пожелания по случай празник, аз поне не съм срещал подобни. нито пък съм срещал каквито и да е други изрази с еквивалентна стойност. те какво, само на едно "честито, Венци!" ли карат?!

колкото до другото, един наш преподавател казваше: "кажи го на латински да те разбере цял свят". така аз на последния си изпит по френски, понеже ми избяга от акъла au contraire взех че написах vice versa. дано мине!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.