|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Формите за множествено число
|
|
Автор |
Публикувано | 03.07.01 09:39 |
|
Здравейте, не бях посещавал този клуб от много време и се радвам, че сега има такива интересни дискусии. Покрай другите си интереси, когато имам свободно време, превеждам доброволно безплатен софтуер (за Linux предимно). Винаги съм се чудел кои са правилните форми в БЕ за множествено число на някои думи от м.род. Например за мене звучи най-естествено да кажа "много въпросИ", но "десет въпросА".. Чудя се формата "въпросА" дали не е остатък от двойственото число в старобългарския? И в случая правилно да се употребява само "два въпроса", а иначе "пет въпроси"? И изобщо има ли в съвременния език думи, за които мн. число е различно според броя на предметите (както например в полски или руски)?
| |
Тема
|
Re: Формите за множествено число
[re: AvatarBG]
|
|
Автор | зy (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.07.01 15:48 |
|
така е. Остатък от двойнственото е, но не познавам сега действащото правило. Забелязвам обаче, че всеки път, когато има количество се използва. Повтарям - говоря за практиката, а не за правилото. Както "врата", всъщноста е в множествено или по-скоро двойнствено число.
| |
|
Гледаш какво можеш да поставиш пред съществителното - "много" или някакво числително.
Тук обаче говорим за съществителни от м.р., окончаващи на съгласна (въпрос, котарак, списък и т.н.). Те имат специална форма, развила се от двойствено число, която се проявява след наречия като "колко", "толкова" и имаше още някои, но общо взето това са такива наречия, които ни навеждат по някакъв начин на мисълта за точна бройка.
Понеже тази форма е дошла от двойствено число, т.е. "два въпроса", "два котарака" и т.н., но по-късно е започнала употребата и не само с два, а с всякакви други цифрички отпред. Затова казваме: "Виждам пет котарака. Написах 10 списъка.", "Имам 3 въпроса" т.е. формите са същите, ако заменим "5", "10" и т.н. с 2.
Нещата се променят, когато кажем "много" - много котараци, списъци. Не упоменаваме точно колко са. Тогава си идва на мястото обикновеното мн.ч.
| |
|
Да, и аз ползвам ежедневно същото правило, но не бях сигурен дали е съвсем правилно. Сетих се и друго за едносричните думи от м. род, примерно за "лист" някои казват "листи", а аз предпочитам "листове".
| |
Тема
|
Re: Формите за множествено число
|
|
Автор | Moлбa (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.07.01 11:26 |
|
Моля ви - чували ли сте за идиома "pan passu"? не мога да намеря значението му никъде.
| |
Тема
|
Re: Едно лесно правило
|
|
Автор | RiP (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.07.01 12:12 |
|
А защо не "листа":)
Явно съм позабравил, а не ми се рови по книгите, но си мисля, че окончанието за двойнствено число на мъжките склонения беше "- ове". Или се лъжа?
| |
Тема
|
[re: RiP]
|
|
Автор |
Публикувано | 04.07.01 13:03 |
|
Може и "листа", но само когато е свързано с точното им количество :)
| |
Тема
|
|
|
Автор | RiP (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.07.01 15:11 |
|
Дори ако са "няколко"??
| |
Тема
|
[re: RiP]
|
|
Автор |
Публикувано | 04.07.01 15:30 |
|
Добре де, изразих се малко неточно
| |
Тема
|
Има ли въобще...
|
|
Автор | Иkc (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.07.01 17:54 |
|
правила за множествено число в българския език?
Кон - конЕ; Слон - слонОВЕ; бонбон - бонбонИ, а дон? Донове ли ще бъде
Скок - скокОВЕ, обаче - водоскок - водоскоЦИ.
Въобще, мамата си трака.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|