|
Тема
|
За Горския, RiP, Топалски и останалите компетентни
|
|
Автор |
BRAVEHEART () |
Публикувано | 06.09.00 01:20 |
|
Здравейте, начинаещ съм във фитнеса и благодарение на вас понаучих доста от старите теми тук ще съм ви благодарен ако ми отговорите на още няколко въпроса.
Интересува ме дали можеш да направиш хубаво тяло без каквито и да е анаболи и всякави други боклуци, които вредят на здравето. Малко се затруднявам да ви дефинирам какво е за мен "хубаво тяло". Със сигурност нямам предвид като на културист даже ме отвращават, да речем нещо като момчетата от "Спасители на плажа" - сори за тъпия пример, но не ми идва нищо по-добро на ум.
Тренирам упорито и си хапвам яко попринцип, но далеч не ям само здравословна храна - може ли да се мине без нея при положение, че нямам нито нужда да качвам килограми, нито имам кой знае какви мазнини за сваляне(186см/85кг).
Има ли нужда да взимам протеини и какво точно помагат те?
Има ли някакви тънкости за по-бързо нарастване на гърдите?
Благодаря предварително!!!
| |
Тема
|
[re: BRAVEHEART]
|
|
Автор |
RiP () |
Публикувано | 07.09.00 11:16 |
|
Здр!
1. Да, може, "боклуците" съдействат, ускоряват, увеличават ефективността, като въздействат върху обмяната на веществата, бидейки в повечето случаи хормонални препарати. Но всеки знае, че само с хапчета и инжекции мускули не се правят. Аз лично съм категоричен привърженик на тренировки без спомагателни химични средства, в което понятие не се включват витамини, микроелементи, хранителни добавки.
2. Систематично повтарям за значението на общите фактори - възраст, физиологичен тип, обща физическа подготвеност, защото по скромното ми мнение е адски важно всеки да си постави реални цели. Така те са постижими, а нищо не стимулира по-добре от постигната цел! Тези, които наричаш "културисти" и те отвращават:) са обикновено хора, посветили живота си на това занимание и най-вече се издържат от него. Но не си мисли, че хубавците по филмите не блъскат здраво, те също се прехранват от физиката си.
3. Здравословната храна е доста обширно понятие, то зависи от състоянието на организма, например, за един диабетик здравословно е отсъствието от диетата му на определени въглехидрати, което за друг не е препоръчително, нали? Ако имаш предвид специална диета, тя пак зависи от целта. Във всеки случай общоприето мнение е, че при физически активни хора е добре да се поддържа балансирана диета, тоест, да се приемат всички основни хранителни елементи- важно е колко и кога.
4. Протеини - това е хранителна добавка, която увеличава приеманите от организма белтъчини. Целта им е да осигурят изобилен градивен материал за мускули. Според мене, ако можеш да си ги позволиш, няма да ти навредят, още повече, че обикновено са комбинирани с витамини и микроелементи.
5. Бих казал, че има по-скоро дебелости, в смисъл дебели дискове на щангата:))) Сериозно, ако имаш предвид нарастване на гръдните мускули, ето универсална рецепта - големи тежести, малко упражнения - повдигане от лег и флайс стигат, разредени тренировки - веднъж на 4-5 дни. Ако целта е увеличаване на обема на гръдния кош, това става до определена възраст, с много аеробика, помага добрият стар пул оувър и клекове с тежка щанга.
Разбирам, че пиша общи приказки, но вярвам, че няма общовалидни рецепти. Както Горският беше казал някъде, интуицията и самонаблюдението могат да ни научат на най-подходящото за нашия случай. Успех!
| |
|
След време ще разбереш какво да правиш.
| |
Тема
|
[re: RiP]
|
|
Автор |
BRAVEHEART () |
Публикувано | 08.09.00 20:24 |
|
Нямах предвид, че ме отвращават културистите като хора, а че въобще не харесвам толкова големи тела, пак повтарям - нямам нищо против културистите!!!!
| |
Тема
|
Отг: За Горския, RiP, Топалски и останалите компетентни
[re: BRAVEHEART]
|
|
Автор | ГОРСКИЯ (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.09.00 22:23 |
|
Здрасти!
Виждам, че дискусията е започнала преди доста дни, но известно време не съм влизал тук, затова едва сега ти драсвам някой ред.
Не веднъж в този клуб съм казвал, че културизъм без хапченца и прахчета е възможен, при това даже препоръчителен, защото с тези неща шега не бива. Още повече, че познавам няколко души, които достатъчно вече са се увредили от прекомерната им употреба и неистовото си желание за бърз напредък. Това желание е различно от т. нар. мотивация за трениране. Ако продуктите на Biogame не са ти по джоба, като хранителна добавка можеш да ползваш една комбинация, която в малко по-различен вариант, мернах веднъж тук някъде. Изсипваш в една мензура малко соево брашно, добавяш смлян с машинката за кафе (или миксера) небелен сусам, 3-5 лъжици мед, за предпочитане черен и добавяш Supravit на прах, обогатен с минерали. Има го във всички аптеки. Накрая изливаш прясно мляко в мензурата и всичко това разбиваш с миксера, докато получиш смес с гъстотата на натурален сок. Не ти казвам определени пропорции, защото тях, както и дневната си дажба от тази смес, ще определиш съобразно дневния си калоричен прием. Ако не ти се смятат калории, пий от това нещо според усещането си за ситост и нужда от енергия. Задължителните съставки са само соевото брашно, меда и естествено млякото (водата). Тази смес е чиста енергийна бомба и можеш да си я носиш в малка пластмасова бутилка навсякъде, за да отпиваш по 100-150 ml всеки път, щом усетиш необходимост от повишаване на енергийното ниво. Ако в момента нямаш прясно мляко, налей вода. А ако все пак държиш на млякото, прави сместа в малки количества, знаеш какво се получава с млякото, когато престои. За всеки случай, за да бъдеш сигурен, че дневната ти доза витамини е оптимална, вземай сутрин след ставане 4-6 дражета витамин С, 2 дражета неуробекс (в краен случай Витамин В комплекс), 2 броя геритамин. Това освен всичко друго, почти със сигурност ще те предпази и от грип и респираторни неприятности. Понякога преди тренировка смуча и евкалиптови дражета, отварят дихателните пътища и пречат на задъхването, което понякога се появява при съкращаване на почивките между сериите при по-интензивните тренировки. Наблегни на пилето и рибата и избягвай свинското и колбасите с бяло. Приемай пълнозърнест хляб, "Грахам" или "Зейланд" и направо забрави за белия мек хлебец. След като усетиш тялото си готово за увеличаване на натоварването (като тежести и брой на тренировките за една седмица), можеш да пробваш аминокиселини и креатин монохидрат. Пробвай това (пак повтарям АКО ИСКАШ) на третия - четвъртия месец след началото на редовните тренировки. Задължително обаче прочети упътванията или се консултирай с някой в залата, който не ти изглежда екзалтиран или побъркан :))) В залата, където ходя аз, половината са говеда (сигурно и в твоята), но и от тях може да се научи нещо, както и те често ме питат за разни неща. Дори през зимата не преставай да обръщаш внимание на зеленчуците, а от плодовете - на ябълките и бананите. Една-две ябълки (или банани) или една кофичка кисело мляко веднага след тренировка, както и едно НЕсилно кафе СЪС захар преди нея, помагат за добрия енергиен баланс, а кафето стимулира индиректно отделянето на адреналин. Яйцата също са хубаво нещо. 2 пъти в седмицата, че и повече, може да ги хапваш по 10 броя. Но ако е повече пъти, отдели поне половината жълтъци. Броколи, картофи, ориз, сирене, извара, ядки също могат да разнообразят менюто. Както виждаш, съвсем простички неща, но дозирани правилно, в подходящи комбинации и в определено време, дават резултат. И много важно - овладей НЕТЪРПЕНИЕТО си за бърз растеж. Трябва да ти кажа, че аз също не съм в графата напреднали, но в срвнение с момчетата, които започнаха да тренират по същото време, по което започнах и аз, без излишна скромност, изглеждам най-добре. При това повечето от тях посегнаха даже към ретаболита и нещата пак не са в тяхна полза. Не си позволявай по никакъв начин ПЪРВАТА ПРОБА на анаболите, защото след това без да разбереш, ще дойде и втората, и третата... и след това ще се чудиш защо усещаш собствения си организъм като чужд и напредъкът уж е налице, а е някак особен и тялото се бунтува срещу него. Вслушай се в тялото си , то ти казва много неща. Само долови импулсите му и ще разбереш кое кога и как. Успех!
| |
|
|
|
|