Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:55 15.11.24 
Професионални
   >> Журналисти
*Кратък преглед

Тема Ако това е професионализъм....нови  
Автор NBl (непознат )
Публикувано10.08.06 19:43

Направо съм шокиран от нивото на родните журналисти!Ще дам два примера засягащи две области от "елитарната" професия - журналистика, а именно грамотността и гражданската позиция. От броя във вторник на Труд " продава се остров на АДРЕАТИЧЕСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ"?!?!?Това не минава ли през редактор или и той е толкова..... като автора?!Друг пример е от днес пак Труд, по-точно статия за хомосексуализма.Не знам дали авторът подозира но ако родните мили гей организации решат да се заядат с него могат да го съдят за статията по най-малко пет параграфа!Та мисълта ми във връзка с последното е че сериозната журналистика сериозна и подхожда към даден проблем-анализ а не представя едностранчиво мнението на бай....Не че съм тенденциозен и затова давам пример само от Труд, просто това са ми най-пресните впечатления, но подобни малоумщини се правят и от много, много други медии претендиращи да са по-сериозни или по-жълти!!!

Тема Re: Ако това е професионализъм....нови [re: NBl]  
Автор 4itatel (непознат )
Публикувано11.08.06 19:27

Не се учудвам.
В "Труд" от доста време е така. Някога беше нормално.
Но в последните години Тошо Тошев се забрави и назначи за началници куп боклуци, които отгоре на всичкото са неграмотни, но издевателстват с хората и си позволяват всичко. Точно по тази причина избягаха няколко топрепортери. Някои от тях са ми добри приятели - например Ирена Маринова, Васко Люцканов, Момчил Инджов, Тодор Токин.
Валерия Велева и други като нея без помощта на коректор дори не могат да си напишат правилно името, а ти ми говориш зя някакво АдрЕатическо ЧЕРНОМОРИЕ. Навремето същата примадона бе написала за българския поет Александър ВОтимски!!!!!
А от това, че свестните хора се махнаха, страда само вестникът. Там вече няма какво да прочетеш.

Тема Re: Ако това е професионализъм.... [re: 4itatel]  
Автор NBl (непознат )
Публикувано13.08.06 10:10

Не искам да изглежда, че тенденциозно се занимавам само с Труд.Такова е "нивото" навсякъде, дори в уважавани вестници от мен като "Капитал" и "Дневник".Ще цитирам по памет един техен бисер: "Цените на апартаментите продължават да са най-високи в София- 1100 лв., следвани от тези във Варна - 1200 лв........"Е, кое число е по-голямо 1100 или 1200?!?!?!?!Дори не могат да ранжират правилно, то това се учи в първи-втори клас!!!А не искам дори и да споменавам за пълната липса на компетентност по някои специфични теми (например икономика) на журналистическата гилдия!Когато гледам някаква икономическа статия в Труд, 24 часа или друг масов вестник , направо се заливам от смях!!!!!!Никой не ги кара да бъдат ерудити в тази сфера но поне да натрупат някои елементарни познания от областта за която пишат!!!!!

Тема Re: Ако това е професионализъм....нови [re: NBl]  
Автор Mиpa_M (несериозна)
Публикувано14.08.06 15:17

М-да, същото е и с правните статии. Последният бисер, който четох, беше в "24 часа" за проекта за нов Семеен кодекс; проблемът наистина не е само при "Труд".
Едва ли е възможно и необходимо журналистите да разбират от всичко, но дявол да го вземе, аз понякога разчитам на тях да ме информират популярно (популярно, ама вярно) за нещата, от които не разбирам аз.
А това с цифрите сигурно е някаква печатна грешка. Аз лично не бих се възмутила от техническа грешка.
Вчера Дучето, лидерът на цесекарските запалянковци, каза пред Канал 3, че не можел да вижда всичко - "вие имате седем камери, ама аз имам само два чифта очи".

Друг готин лаф беше преди години за Италия в "Труд" - "родината на ботуша". Жалко, че не си пазя изрезката, но честна дума, така беше написано.

Я тону, и мне в этих пустяках
ты - рюмка на столе, ты - небо на руках.

Редактирано от Mиpa_M на 14.08.06 15:21.

Тема Re: Ако това е професионализъм....нови [re: Mиpa_M]  
Автор Petkana_Divata ()
Публикувано15.08.06 13:27

На световното по футбол в Щатите Андрей Аспарухов каза :"Тези футболисти тичат, все едно имат по два бели дроба".
Един мой познат цяла дипломна работа написа по темата.

Автор нoчнoйдoзop ()
Публикувано23.08.06 13:31

А това с цифрите сигурно е някаква печатна грешка. Аз лично не бих се възмутила от техническа грешка. "

Смях в залата, ставаше въпрос за числа, ама аз не знам нито един журналист който да не нарича числата цифри. Просто никога няма да се научите и с простотията ще си умрете.

Тема Re: Ако това е професионализъм....нови [re: нoчнoйдoзop]  
Автор Mиpa_M (несериозна)
Публикувано23.08.06 13:58

Първо, знам разликата. Не допускаш ли, че понякога искам да употребя точно думата цифра, както понякога употребявам думата буква?
Второ, не съм журналистка.
Трето, няма опасност да си умра с простотията, защото никога не съм била проста. За теб обаче определено има такава опасност. (Това мое твърдение е също толкова основателно и аргументирано, колкото и твоето.)
Четвърто, много си смешен, когато се напъваш да показваш на другите колко са смешни и прости и колко повече от тях си. Милото на мама.

Автор Petkana_Divata ()
Публикувано04.09.06 13:29

Сто пъти съм му обяснила на този, че аз съм журналист и съм завършила математическа гимназия, така че знам разликата между цифра и числа. Той обаче явно се смущава от факта, защото моментално бяга в друга тема.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.