|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
Тема
|
"Депозит" за апартамент?
|
|
Автор |
Mutzka (мърррморана) |
Публикувано | 11.02.09 15:31 |
|
Здравейте.
Имам въпрос, свързан с покупката на апартамент. Работя с агенция за недвижими имоти и си харесах чрез тях апартамент. За да задвижим преговорите за цена, те ми сикат депозит или гаранционна сума и аз не мога да го разбера, с която един вид давам гаранция, че намеренията ми да купя това жилище за сериозни, като изрично ми заявват, че с нея не капарирам апартамента. Притеснява ме факта, че не могат да ми обяснят, как определят размера на тази сума. Казват ми сума, която е по-висока дори от тяхната комисионна в случая. Също така не ми дават гаранция, че ще ми я върнат, ако не ми постигнат исканията. Нормално ли е да се искат такава гаранция? Как се определя сумата й? С какво основание могат да не ми върнат парите?
Благодаря предварително за помощта.
| |
|
Доколкото установих от дискусиите тук, агенцията си взема комисиона при сключване на предварителния договор, в който момент примерно ти си даваш и капарото на продавача.
Дотогава какво има да се плаща и към кого са ти сериозни намеренията?
Дотук нещата, както си ги описала, звучат като измекярщина.
Your future dream is a shopping scheme.
| |
Тема
|
Re: "Депозит" за апартамент?
[re: Mutzka]
|
|
Автор |
dated (незапознат) |
Публикувано | 11.02.09 15:50 |
|
А в договора ти с агенцията какво пише?
Там има ли я тази сума и кога се дължи?
| |
Тема
|
[re: dated]
|
|
Автор |
Mutzka (мърррморана) |
Публикувано | 11.02.09 15:52 |
|
Договор с агенцията не съм подписвала. Единствено, което съм подписвала до момента е документа за ходене на огледи, където се задължавам да не ги "прескачам" един вид, ако нещо си харесам. Там никъде не става въпрос за каквито и да е суми. Евентуално ще подпиша нещо, ако дам тази сума като гаранция. Ама какво, никой не ти казва.
Редактирано от Mutzka на 11.02.09 15:53.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
fortuna_ (заслужена) |
Публикувано | 11.02.09 16:02 |
|
НЕ ПОДПИСВАЙ НИЩО С АГЕНЦИИТЕ И НЕ ПЛАЩАЙ НИЩО!
Продавачи много сега, купувачите са дефицит и няма да те изтърват като клиент и без комисиона даже, защото ще си я вземат от продавача!
А това с "депозита" е някаква нова обикновена, без никакъв дизайн, форма на изтупване на балъци - какво им вземаш да ползваш временно, че да го гарантираш с депозит? Няма как да ти го ценообразуват този "депозит", нито комисионата им
Редактирано от fortuna_ на 11.02.09 16:09.
| |
Тема
|
[re: fortuna_]
|
|
Автор |
Mutzka (мърррморана) |
Публикувано | 11.02.09 16:05 |
|
Такова ми е намерението по принцип, но те твърдят че е стандартна процедура и че иначе няма да преговарят с продавача за намаляне на цената.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
fortuna_ (заслужена) |
Публикувано | 11.02.09 16:11 |
|
Да ти посочат законно основание за твърдението си и за процедурите, дето им викат "стандартни" - по кой стандарт, аджеба Така утре и в магазина може да ти поискат депозит от 10 000 евра, че ще си купиш хляб
| |
|
Мисля, че те изнудват. Изнудвай и ти.
| |
|
Благодаря, значи не съм параноичка
| |
|
Изобщо не си, просто имаш "здрав разум".
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | (покажи всички)
|
|
|