Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:37 21.07.25 
Компютри и Интернет
   >> WEB Дизайн и HTML
*Кратък преглед

Тема Малко специфичен въпроснови  
Автор Toni ()
Публикувано03.06.00 12:53

Правя си една търсачка за сайта на Perl, обаче имам два съществени проблема: 1. Опцията за игнориране на регистъра на буквите i на търсения низ отчита само латинската азбука и не различава кирилицата (близко до акъла) и става много идионско, когато веднъж думата е с голяма буква, а веднъж с малка. Мислих си да извъртя цикъл, който да променя ASCII кода на символа от малка на главна буква, защото май числовата разлика между главните и малките е еднаква за всички, но ми се струва идиотско решение. Ако някой има опит с тая работа, пък било и на друг език, ще съм му благодарен да сподели. 2. Другата простотия е, че не работят опциите за търсене на низа като отделна на думата, а не като част от по-голяма дума \b, когато използвам променлива: $smth =~ /\b$smthelse\b/;

Тема Трудна работанови [re: Toni]  
Автор Баба Илиица ()
Публикувано07.06.00 13:34

Аз тепърва започвам да се занимавам с PERL, но знам, че е адски гадно докато успееш да накараш търсачката да вдява кирилица. Изобщо, езика не харесва информация, която не е на латиница! Абе кирилицата е голям проблем, аз от 15 дена си късам нервите с подобен проблем! Правех търсачка ама не за нета, а за вицове в огромен ресурс от същите, докато накрая, си скъсах и последното нервно окончание и го зарязах!

Тема Трудна работанови [re: Баба Илиица]  
Автор Toni ()
Публикувано08.06.00 13:57

Абе, не е трудна работата и езикът си е много як, ама нямам пълното му описание. Иначе на С става без проблем и принципът трябва да е същия за Perl, ама понеже са му гъвкави променливите и им обръща типовете без да се замисли. Щото в С като задам променлива тип char и я сумирам с число, прави сума между ASCII номера на символа и стойността на числото и ми дава символа с получения ASCII номер, т.е. запазва типа на променливата. ... char letter=a; letter -= 32; ... и готово Да, ама в Perl, като сумираш символ и число, символът се приравнява на число (запазва цифрите, ако я има, а другото приравнява на 0). Само да му хвана оператора и ще го разкатая, ама сега нямам време да ровя из документацията на perl.com, пък и вече не е много актуално.

Тема Отг: Малко специфичен въпроснови [re: Toni]  
Авторuser (Нерегистриран)
Публикувано16.11.00 18:04

Здрасти, Тони.
абе не слушай хора, които само гледат да те откажат от правия път (като тая проклета баба, дето само дава акъли и ръси некомпетенции)
значи по - конкретно: използвай unicode функциите на perl и ще стане : прочети документацията (официалната), например ако си инсталирал перл на H: file:///H:/Perl/html/lib/Pod/perlunicode.html
също и file:///H:/Perl/html/lib/utf8.html
и накрая ето ти един работещ пример от тия странички (изпробвал съм го):

@bytes_or_chars = split //, $data; # may split to bytes if data
# $data isn't UTF-8
{
use utf8; # force char semantics
@chars = split //, $data; # splits characters
}
и не казвай че перл вече не е актуален, а се огледай из нета : всичко е перл и php
чао

Тема Отг: Малко специфичен въпрос [re: user]  
Автор LaScilla (непознат )
Публикувано04.12.00 09:49

Sorry za turcizmite ,no EVALAAA
znaesh li ot kolko vreme gledam kato tele otnosno
dadenia ot teb otgovor:)
Blagodarnosti

Тема Отг: Малко специфичен въпроснови [re: LaScilla]  
Авторaaaaaaa_user_anon (Нерегистриран)
Публикувано05.12.00 10:54

zaradi twoeto ewala rabotim :)

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.