Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:32 15.07.25 
Компютри и Интернет
   >> WEB Дизайн и HTML
*Кратък преглед

Тема Кирилицата не излиза?!?нови  
АвторEмo (Нерегистриран)
Публикувано26.02.08 21:48

Имам MySQL-ска база данни, character set-a е latin1, колацията не знам каква е, от базата извеждам записи на WEB страница в select-и, но ми излизат маймуни. Не ми идва на ум какво да направя, ако някой знае ще му бъда признателен.

Успех.

Тема Re: Кирилицата не излиза?!? - Забравих!нови [re: Eмo]  
АвторEмo (Нерегистриран)
Публикувано26.02.08 21:50

Записите са на кирица, то това е същественото.

Тема Re: Кирилицата не излиза?!? - Забравих!нови [re: Eмo]  
Автор Borko (един от тълпата)
Публикувано26.02.08 22:03

Потърси в клуб "Бази данни" този проблем е дъвкан доста пъти. Но преди да правиш каквото и да било, си направи backup на базата първо. Щото при грешни действия се загубват безвъзвратно данните.

като за начало търси за това

mysql_query("SET CHARACTER SET cp1251");
mysql_query("set names cp1251");

Тема Re: Кирилицата не излиза?!? - Забравих!нови [re: Borko]  
АвторEмo (Нерегистриран)
Публикувано26.02.08 22:23

Благодаря ти, намерих го след конекцята извършвам заявките за character set-a и names, за текущата сесия, но няма ефект, пак излизат маймуни като тези:

┴шЄєьшэючэш ш рёЇрыЄютш ьрЄхЁшрыш

Ама, че работа.

Инак базата отсекъде фука, имам приложние с ODBC и сичко е ток.

Тема Re: Кирилицата не излиза?!?нови [re: Eмo]  
АвторEмo (Нерегистриран)
Публикувано29.02.08 11:41

Проблема не е в базата, дявол да го вземе, там 'сичко е наред' , просто не излиза на страницата, излизат маймуни.

Отварям страница от localhost(127.0.0.1\somepath\page.html) с Apache/2.0.47,
дори:

<html>
. . . .
<p>нещо написано на кирилица</p>

</html>

не излиза, ама че работа, сигурно е нещо просто, дявол да го вземе, а аз изръчках всичко.

Автор edembg (Ученик)
Публикувано29.02.08 14:26

Всичко, коео в момента е в базата си вкарал докато default charset е било latin1. Само със SET NAMES 'utf8' нещата не се оправят.

Имал съмм подобен случай. Не помня точно как го оправих, но беше нещо такова.

Дъмпиш базата през phpmyadmin (там, къдет уж всичко е наред).
После правиш default charset на таблиците utf-8
После даваш import при encoding utf-8.

Така MySql сам си превежда маймуните на човешки език. Но в phpmyadmin ще виждаш маймуни (което е за предпочитане мисля).

И най-ярките личности си плащат тока.

Автор Borko (един от тълпата)
Публикувано29.02.08 20:31

Като сменяш енкодинг-а от броузера, на какъв енкодинг се вижда текста

apache по дефолт пуска хедер за енкодинг-а, за да го промениш има два начина: или в конфигурацията на апаша, или от php.

Примерно за windows-1251

header("Content-type:text/html; charset=windows-1251");

Ако ползваш само html, хедера дето е пратен от апаша за енкодинга е с приоритет пред <мета...> и ще се вижда с енкодинга от апаша, така че си трябва header()

Редактирано от Borko на 29.02.08 20:34.

Тема Re: Кирилицата не излиза?!?нови [re: Borko]  
АвторEмo (Нерегистриран)
Публикувано01.03.08 11:18

Благодаря ви, ще пробвам ей сега.

Тема Re: Кирилицата не излиза?!? [re: Borko]  
АвторEмo (Нерегистриран)
Публикувано01.03.08 11:44

Благодаря работи прекрасно, базите ги оправих, всичко е на UTF-8 вече и текстовете на кирилица, които са в тялото на страницата са с буквите на солунскте братя.

Успех.

п.п. В страницата използвам няколко select-а, които пълня със 'опшъни' изтеглени от MySQL базата, и за да не презареждам страницата при всеки избор използвам аякс. Интересното е, че 'опшъните' в селект кутиите са на маймуни. Съдържанието на селект кутиите на страницата се 'налива' след като страницата се зареди, то това е и идеята при избор на опшън от първата кутия в следващата да се заредят под-опциите. Ако текстовете бяха на латиница всичко щеше да е ОК, е да ама не!

Тема Re: Кирилицата не излиза?!?нови [re: Borko]  
Автор aз.cъм.Eмo (Емо)
Публикувано01.03.08 13:03

Боре, велик си бате, оказа се, че при всяка заявка пхп-то трябва да праща хедър за енкодинга (използвам аякс за да пълня селект кутиите), ама че врътня, но работи.

Мерсаж и успех.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.