|
Тема
|
Пиксели срещу проценти.
|
|
Автор |
Xoдeщ пo пътekи (пътник) |
Публикувано | 08.07.06 07:53 |
|
Напоследък често попадам на сайтове, които оставят от двете страни на екрана две вертикални ивици или казано иначе - направени са за резолюция 800*600 в пиксели.
Има ли причина да се работи в пиксели а не в проценти и каква е тя?
Когато желанието ти е неизпълнимо промени реалността... или желанието си.
| |
|
Двете, който най-често ми се случват:
1. Специфичен дизайн, който не позволява "разтягане".
2. Липса на достатъчно съдържание, което да напълни екран 1280/1024 (често срещан проблем при малки фирмени сайтчета, за които собственика едва е съчинил 2 страници текст )
Лично аз предпочитам да работя с фиксиран размер и когато изрично не е указано друго точно така си правя :) По-малко мислене има (мразим да мислим... момента с броенето на пачките ми е по-любим )
Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно.
| |
|
За момента и аз така ще действам, но попадам на различни четива, които твърдят, че не е трудно да се получи информация за режима на монитора на посетителя на сайта и от там има два варианта - промяна на формата на снимките и преформатиране на текста около тях или (което ми се вижда неразумно и не ми харесва като идея, но и него го прочетох някъде) изграждане на паралелни сайтове за различните режими на един домейн.
И защо 1280*1024? Не се ли ползва за момента най-масово 1024*768? Аз съм на 17 инчов монитор и 1024*768 ми идва добре. Следващият режим ми прави нещата прекалено ситни и не смятам да вдигам резолюцията, макар и машинката да може да поддържа и 1600*1280 при нужда.
Когато желанието ти е неизпълнимо промени реалността... или желанието си.
| |
|
правилно е това за изграждането на един и същ сайт за различни режими. пример за това е yahoo! с новата си страница. в зависимост от това каква ти е резолюцията пуска една или друга страница ( освен ако редварително не си го определил )
казват, че вече 1024 измести 800, но има много хора който все още правят страниците за 800.
аз лично, също като ХЕЛЛ, правя всичко с фиксирана ширина и то на 800, въпреки , че монитора ми е 17''. Дори работя на 800 и превключвам на по-големи само при крайните тестове.
Редактирано от ghs на 08.07.06 15:40.
| |
|
всички сайтове, правени за 800/600 излизат перфектно и малката неизползвана лента от едната или двете страни не стои грозно. Представи си една книга - винаги има бели полета от ляво и дясно и това се приема като задължително. Ако липсват - ще те дразни.
Т.е. не се налага да преформатиране само заради 1024/768.
Виж, ако погледнеш сайт, в който 2 параграфа текст се разтеглят на 1280... изглежда адски досадно за четене, повярвай ми :). Не случайно във вестниците информацията е представена в колони, а не в безкрайно дълги редове.
Да, можеш да получиш информация за режима на монитора на посетителя, но не и за предпочитанията му. Примерно аз работя на високи резолюции, но не искам сайтовете, които разглеждам, да ми се разтеглят по ширина. Предпочитам да скролирам надолу, а не да местя погледа си като на тенис турнир. Друг човек може да предпочита да разположи 2 джама един до друг :) Угодия няма... така че се прави нещо оптимално за парите, които са предвидени за целта.
Преформатирането на текста е лесно, но да поддържаш различен размер на снимките е излишно оскъпяване - освен ако целта ти не е да продаваш точно тези снимки :)
| |
Тема
|
Re: на 1024/768
[re: Hell]
|
|
Автор | KKK (Нерегистриран) |
Публикувано | 09.07.06 10:36 |
|
това са от любимите ми теми:)
И аз предпочитам да работя с фиксирани ширини, скоро ми се наложи да правя сайт, който да работи с % - на 1024 х 760 беше ОК, но понеже ширината на контента бше около 80% на по малка резолюция ставаше прекалено малък...
Така че в тези случаи според мен е най одбре да се обърнем към четивата на спецове по позлваемостта като Якоб Нилсен - според него и други проучвания, най добрата ширина за параграф и текста в него е около 400 пиксела - по-голяма ширина е кофти за читателя...
Колкото за това, че като проектираш сайт с 800ь600 остават две ленти острани (ако е центитран контента) не мисля, че епроблем, защото може да си поиграеш с бекграунда и така позлвателите на големи резолюции, ще получат една екстра:), която в определени случаи може да е и много красива и определяюа за вида на сайта:)
| |
Тема
|
Re: на 1024/768
[re: KKK]
|
|
Автор |
Hell (слънце с носле) |
Публикувано | 09.07.06 11:18 |
|
да не говорим, че можеш да хакнеш отстрани банерите, за които все търсиш подходящо място
За Нилсен ясно... но честно казано най-полезната (и накратко представена) информация съм чела в една книжка, издадена отпреди 6-7 години... "Професионален дизайн в рекламата".
Специално главата "Оформяне на блокове при графичния дизайн" важи на 100% и за уеб.
Наскоро я преиздадоха с допълнения, ама не ми се даваха пак 20 лв за нея... но горещо ви я препоръчвам, нищо, че не е точно за уеб дизайн.
| |
|
Относно 1280*1024 режима - напоследък цените на ТФТ мониторите паднаха главоломно, и доста хора си накупиха такива (аз например имам 19" на работата и 17" в къщи). А фактът, че 17" и 19" ТФТ-та (които са и най-купувани) имат резолюция именно 1280*1024, трябва да помогне да си отговориш на въпроса.
| |
|
|
|
|