|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Коректни ли са програмистите със своите клиенти?
|
|
Автор | Kлиeнт (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.02.05 22:38 |
|
Въпроса ми е съвсем директен, като не искам да правя обобщения. Да предположим, че съм клиент, който не разбира нищо от програмиране и web дизайн и се обърна към услугите на специализирана фирма в тази област, дали ще бъдат коректни и ще се опитат да направят качествен продукт, за който съм си платил или ще гледат да ми съдерат кожата и да претупат работата?
| |
Тема
|
Re: Коректни ли са програмистите със своите клиенти?
[re: Kлиeнт]
|
|
Автор |
Tonny Clifton (Salib Fuadi) |
Публикувано | 15.02.05 00:00 |
|
Въпорсът ти е твърде общ, както и моят отговор - зависи от фирмата 
| |
Тема
|
|
|
Автор |
lnside (Stupid dog!!) |
Публикувано | 15.02.05 00:08 |
|
... ще ти съдерат кожата и ще претупат работата... Въобще като не разбираш защо не си наемеш един човек, който разбира и той да ти движи нещата, тогава няма да си прецакан, но ако отидеш някъде и демонстрираш некомпетентноста си в дадена област, то със сигурност ще се намери някой, който да се възползва от това. Няма значение дали си плащаш за сайт, за кола или в телевизионен сервиз...
...all those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...
| |
Тема
|
не е точно така
[re: lnside]
|
|
Автор |
Hell (слънце с носле) |
Публикувано | 15.02.05 00:28 |
|
защото ако аз съм един такъв клиент и ми съдерат кожата без да свършат кадърно работа... нали се сещаш кога ще повторя да отида в същата фирма?
И какви "препоръки" ще сипя навсякъде по адрес на фирмата и служителите й.
Живеем в малка клюкарска страна. Хвърли един поглед в клуб "Програмисти" на закованата тема и си признай честно - като си търсиш работа, не чекваш ли дали някоя от фирмите в които кандидатстваш не е вече в черния списък там?
По същият начин и клиента ти се допитва до всевъзможни източници какъв ти е рейтинга, преди да ти възложи някой проект.
Ако не го направи първия път, ще започне да го прави след първото опарване.
А клиента от къде да е сигурен, че "разбирача", който ще наеме няма на свой ред да го прецака, като вземе комисионната на фирмата-прецаквач?
Това във връзка със съвета ти де ;))
Редактирано от Hell на 15.02.05 00:30.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Blake (извънземен) |
Публикувано | 15.02.05 11:07 |
|
принципно се отнасям безкрайно коректно към клиентите си, независимо дали разбират какво точно искат или не... само че!!! това е до момента, в който и те са коректни към мен...
пример: клиент иска сайт с такава и такава функционалност... правя си оценка, давам цена... ако клиента почне да прави пазарлъци и мизерии, твърде вероятно е да влезе в графата "претупан набързо"... под пазарлъци и мизерии разбирам да иска цена наполовина от това, или при вече уговорена цена, да почне да иска допълнителна функционалност без да позволява увеличаване на цената...
сега, не съм цербер, и ако има малки различия от планираното и това, което се получава, не го правя на въпрос изобщо... ама ако почнат да ми се качват на главата - ставам лош... върша си работата максимално бързо, колкото само да си предам проекта, след което си вземам парите и повече не ебавам да се занимавам по никакъв начин с въпросния клиент...
само за статистиката - имал съм както "перфектни" клиенти (които между другото са и в графата "постоянни"), така и такива "еднократни" - всичко е почнало добре, но по-нататък работата е загрубяла, и кой откъдето е...
а иначе едно от нещата които най-много мразя е, да почнат някакви цигански пазарлъци, при това от клиенти, работещи в браншове, които съдират по 3 кожи от гърба на техните си клиенти - например агенции за недвижими имоти нищо лично...
Just a genius
| |
Тема
|
дай един акъл
[re: Blake]
|
|
Автор |
Hell (слънце с носле) |
Публикувано | 15.02.05 11:55 |
|
какво правиш с такива, които точат началото с месеци... че и години :))
Искат ти дизайн и оферта възможно най-бързо, след което млъкват или на обажданията ти казват, че в момента имат... едикакво си там много важно и сайта им е последната грижа. След половин година - отново, вече имат някакво друго виждане по заданието... и пак чакане :)))
Няколко пъти вече ми се случва това, а иначе са все приятни хора, гарантирано не искат да те прецакат... просто не знаят какво искат.
| |
Тема
|
Re: дай един акъл
[re: Hell]
|
|
Автор |
Blake (извънземен) |
Публикувано | 15.02.05 12:27 |
|
бе случвало ми се е, ама не по точно този сценарий...
обикновено дават зор за дизайн+цени, след което не се обаждат половин година, и понякое време цъфват най-ненадейно (както и поне още двама като тях, по същото време) и се почва "ама нали щеше да стане за 1 седмица???" Ми щеше, ама тогава като ти дадох цената... щото аз не седя и не си клатя краката, и не си ми единствения клиент  
даже един отворенгяс (когото поотрязах след еднодневни спорове по ИЦъКю-то) ми излезе с лафа, че моя мениджмънт на клиентите не бил негов проблем... ми да, не е твой, ама няма да ти свърша работата в такъв случай... аз и без тва нямаше да му я свърша, щото ми се излезе с лафа "ми не знаех че размера на сайта има отношение към цената" - тая култова реплика получих в замяна на факта, че почти тройното увеличаване на размера и на функционалността на въпросния сайт съвсем естествено ще се отрази еквивалентно на цената... ама каак, ние сме се били уговорили вече, ми бяхме пич, ама за друго нещо... сори, ма сайтовете не ги продавам на кило   
Just a genius
| |
Тема
|
хехех ;))
[re: Blake]
|
|
Автор |
Hell (слънце с носле) |
Публикувано | 15.02.05 13:31 |
|
явно твоите и моите плащат на един и същ сценарист :)))
Преди половин година си говорехме за просто сайтче без екстри... и мимоходом се споменя за продуктов каталог, който щели да правят за печат. "Ми ок, няма проблем - давате ми файла, ще ви генерирам един pdf и ще сложа линк на сайта да си го точат клиентите ви".
При последната среща става ясно, че за печат в близките 10 години нищо няма да пускат, но в замяна на това искат целия продуктов каталог в сайта си... само 200-300 артикула, нищо работа :) Колко му е да се наснимат нещата и да се вкарат в неква база, нали?
Чакам да видя реакцията от новия ценоразпис :)
Ама някак си много ми се щеше да го направя тоя сайт... баси, от вариантите за дизайн, които им генерирах, един templatemonster.com мога да захраня :))
Дето се вика за програмиране нищо няма да им искам... ама поне хостинга и дизайните да си платят 
| |
Тема
|
Re: хехех ;))
[re: Hell]
|
|
Автор |
ro6avia (усер френдли) |
Публикувано | 16.02.05 12:56 |
|
Я да питам аз вас двамата - защо давате дизайн още в офертата ? Че то и дизайна си струва пари.
Да не говорим за другите неща !
root@ro6avia#echo rm -rf * > /bin/seek_and_destroy
root@ro6avia#/bin/seek_and_destroy
| |
Тема
|
Re: хехех ;))
[re: ro6avia]
|
|
Автор |
Blake (извънземен) |
Публикувано | 16.02.05 15:11 |
|
е, дизайн е общо казано, обикновено е нещо схематично и нахвърляно...
Just a genius
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|