Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:51 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> WEB Дизайн и HTML
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема до Stipeнови  
Автор net911 ()
Публикувано28.11.04 11:05

Ами аз не съм си променил тезата и прогнозата за щатската икономика и валута. Дано междувременно да си взел някакви мерки за да си защитиш доходите. Онзи ден Китай реши да обмени 300+ милиарда долара от валутният си резерв (вторият по размер валутен резерв в $ в света) за евро. Ден преди това Русия направи същото. Не разбирам защо го направиха чак сега, сигурно са наели Savoy за консултант по финансови стратегии и са чакали еврото да скочи, за да сменят доларите си на по-неизгоден курс
През последната година Япония беше факторът, който забавяше падът на долара. Горките интервенираха йен-еквивалент на почти 2 билиона долара, държейки долара на системи и командно дишане, но като че ли се отказаха преди 1-2 месеца (изкупиха повече долари, отколкото САЩ са емитирали официално за последните 2 години). Сега Европейският Съюз ще се опита да направи същото, и ще има ефект, но краткотраен.
Не знам дали си гледал последната медийна изява на Осама (видеообръщение преди 2 месеца), там той каза, че целта им е да докарат Америка до фалит, така както направиха със Съветския Съюз навремето: накараха братушките да похарчат всичките си парички за 10 години война в Афганистан. Сега правят същото със САЩ, а Буш и компания правят точно това което Осама си е наумил: вдигат бюджетния си дефицит до небесата с огромни разходи за войната. Осамата не ме кефи особено много, но признавам, че е по-голям пич от Сорос и Ран взети заедно.
Отговорих на Стипе публично, защото мисля, че проблемът засяга доста хора които четат тук. Нарочно изчаках 18 месеца, за да не си помислите, че говоря необосновани глупости

Тема Re: до Stipeнови [re: net911]  
Авторsavoy@aubg (Нерегистриран)
Публикувано28.11.04 11:38

Тезата на савой беше, че американците ги боли фара колко струва долара в Япония или Европа. Даже напротив, колкото е по-евтин долара, толкова по-добре им се отразява това на най-големият проблем, търговският дефицит. Твоята връзка "нисък долар - разпадане на Америка" не знам как я правиш. В Америка цените са си едни и същи - с $100 пазаруваш от Уол Март за един месец. Общо взето напоследък в Европа (а дори и в България) цените на всички стоки са в пъти повече от Америка. Аз лично виждам колапс на Европейският съюз ако това с ниският долар продължи.

Интересно как за ниският долар се притесняват европейци, азиатци и араби, а никой от Америка не се е притеснил. Буш изрично заяви след преизбирането си, че ниският долар го устройва перфектно и няма никакво намерение за интервенция на пазара. Това предполагам е форсирало продажбите на дълги позиции долари за които говориш - предполагам някой е чакал да изберат Кери и някак си долара да се стабилизира от само-себе си (не че имаше значение кой ще изберат).

Аз и преди ти казах, ако Америка колабира, ниският долар ще ти е най-малкия проблем. Преди това ще трбява да решаваш дали да приемеш исляма, къде / как да емигрираш ако не си фен обрязването и какво да правиш след като вече нямаш клиенти и прочие. Като на тези футуристични филми след третата световна война, нещо ей такова ще бъде. Киборги / Араби и радиация.

Тема Re: до Stipeнови [re: savoy@aubg]  
Автор net911 ()
Публикувано28.11.04 12:56

Аз съм помислил за себе си, за колегите си и за клиентите си. Имам солиден портфейл от активи под формата на недвижими имоти (апартаменти, магазини, офиси, обработваема земя) в България и извън нея, commodities, няколко странични бизнеса (производство на храни), разнообразих процентното съотношение на клиентите на хостинг компанията, за да не разчитаме 100% на пазара в САЩ, междувременно броят на клиентите достигна 50 000, въпреки, че на сайта пише, че CEO е Димитър Димитров, а не Robert Goldstein, който между другото е завършил Харвард през 1983 и преди ICDSoft е бил шеф на дивизия в АйБиЕм (край на цитата), така че сега мога да си пия колата и да следя Reuters без да се притеснявам.

Отворих темата, за да предупредя хората тук, че професионализмът в тяхната област не е 100% гаранция за успех ако не отделят по няколко минути на ден за следене на новините и за стратегическо планиране.

Когато бях малък, дядо ми ми разказа една поучителна история: Баща му е бил много богат, занимавал се с хлебопроизводство и притежавал над 30 фурни, складове за зърно, мелница и т.н. Бил много зает с бизнеса си и не се интересувал изобщо от политика. Толкова аполитичен бил, че когато му предложили да купи едни големи зърнени складове, изобщо не се замислил защо офертата е толкова изгодна: продал си голямата къща в центъра на града и купил една по-малка в покрайнините, за да освободи пари за покупката на тези складове. А офертата била така изгодна, защото годината била 1945 и малко след покупката складовете, заедно с всичко останало го национализирали комунистите. Прадядо ми не можал да понесе новините и починал. А дядо ми, който тогава бил 20-годишно богаташко синче, работи цял живот в една от бившите фурни на баща си, като хлебар, за няколкостотин лева заплата. Предполагам че бившия собственик на тези складове се е изнесъл в чужбина навреме, просто защото освен за бизнес, е имал и време да следи новините

АвторSoftwareseller (Нерегистриран)
Публикувано28.11.04 14:11

Аз пък внасям от САЩ. Положението ме устройва перфектно. Мисля че така е по-добре за бг бизнес като цяло. И без това ни е отрицателен търговския баланс с щатите...

Автор voyager (прасе в космоса)
Публикувано28.11.04 15:01

Струва ми се, че ти го предвиждаше по-рано .
Иначе аз (с моите скромни познания) очаквам корекция до края на година в рамките на 1,27-1,30 долар/евро. Пак съм доста назад заради неблагоразумието си да държа една скромна сума в доларова сметка, но мисля да не продавам преди 1,27 и не съветвам никой да го прави. Може и да греша обаче, не съм експерт. Както и да е, обърнахме го на клуб финанси

---

Тема Re: до Stipeнови [re: voyager]  
Автор veskop (Оран Гутан)
Публикувано28.11.04 16:36

Може и да грешиш наистина поне ако се вярва на експертите

не че те не бъркат, като си помисля за метеоролозите например!
Във всеки случай net911 явно има нюх за бизнес доколкото мога да преценя и явно доста се интересува по въпроса (за разлика от прадядо си ) та може би е прав, поне по отношение на долара и неговото потъване. Аз лично май не бих залагал на долара точно сега (поне за известно време).

Тема Re: до Stipeнови [re: veskop]  
Публикувано28.11.04 16:45

Вероятността да грешат те, а не аз, би била хиляди пъти по-малка, ако говорихме за едно и също нещо :) Тази прогноза е дългосрочна. Аз очаквам краткосрочна корекция, нищо повече (за съжаление). А може и да видя как ми се стопява стойността на валутната сметка към коледа, кой знае.

---

Тема Re: до Stipeнови [re: voyager]  
Публикувано28.11.04 18:43

Хех... твоето е бял кахър. Прочети този линк:

http://www.segabg.com/09032002/p0020007.asp

През Март, 2002-а, Велчев форсира преструктуриране на голяма част от външния дълг (дотогава 72% в долари) в евро. Курсът на долара тога е бил 2.22 (ех, де да беше сега толкова...). Ако сметнеш нетната загуба от курсови разлики на цялата тази операция, свят ще ти се завие. Можеше да си мием улиците със шампанско пет години за тези пари.

Ама иначе Велчев е най-популярният министър де, щото женките му се кефят. А за долара - не се опитвай да анализираш. Никой не знае, това че можеш да прогнозираш какво ще става само по филмите за Уол Стрийт го има.

Публикувано28.11.04 19:07

Хехе... добре, цитираш ме след повече от година! Това може само да ме радва, дори и да е опит за сарказъм.

С анализите ти за световното положение, курсът на долара и прочие не съм съгласен - но това така или иначе е ясно. Това, че четеш Ройтерс, не те прави автоматично в час с това, което ще става. Ако това, което ще се случи утре се знаеше предварително, нямаше да има нужда от Ройтерс. Ако Ройтерс знаеше всичко, което става, всички щяха да слушат Ройтерс.

С останалото съм съгласен, притчата за дядото е поучителна. Има си поговорка на английски за това:
"Life has its twists and turns. Don't get too comfortable."

Тема Re: до Stipe [re: savoy@aubg]  
Публикувано28.11.04 19:11

Никой не знае, това че можеш да прогнозираш какво ще става само по филмите за Уол Стрийт го има.

Никой не може да прогнозира със сигурност а не изобщо. Като при футбола е, не знаеш как ще завърши някой мач, но определен знак е с по-голяма вероятност.

---

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.