Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:16 07.07.25 
Компютри и Интернет
   >> WEB Дизайн и HTML
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема За правописа в сайтовете на българскинови  
Автор ДъpвeнФилocoф ()
Публикувано23.11.04 19:39

Увлечени в изучаване на технологии и стандартизиране на сайтовете си, изобличаващи калпавите доставчици и защитаващи собствеността на Гугъл замисляли ли сте се колко правописни грешки има в Интернет? Пуснете търсене във въпросния Гугъл на думата "възстание" (точно така, със "ЗС" ... ) и ще получите доста над 200 резултата. Броени секунди преди на допиша предното изречение аз получих 219 "само в страници на български" и доста от тях НЕ СЪДЪРЖАТ мнения във форуми ...

Тук ще вметна само една бележка, която ще разберете още преди да сте я дочели. Какво би станало, ако в даден текст навсякъде пиша "Априлско възстание", а потребителя пусне търсене на "Априлско въстание"? Ами ако това е адрес? Колко хора има, които знаят, че компютъра никога не бърка, а бърка човека ... Може ли потребител на търсачка да търси със списък от най-често допусканите грешки и какви заявки трябва да измисля за да се добере до това което му трябва?

Интересно ми е какво мислите вие по въпроса?

Редактирано от ДъpвeнФилocoф на 23.11.04 21:49.

Тема Re: За правописа в сайтовете на българскинови [re: ДъpвeнФилocoф]  
Автор devnul ()
Публикувано23.11.04 20:13

Ти остави правописа...
че компютъра никога не бърка - толкова много са тези, които ще ти кажат "ама то това го пише в интернет", или "чакай, бе, този резултат ми го извади програмата"...
А колко бъгове и дупки има.
Май само тези, които правят бъгове и дупки, си дават сметка за този аспект.
Милиони са "вярващите".
Много е сложно.
Не знам дали това е за този клуб, обаче.

Bad command or file name. Bad, bad command! Sit! Stay! Staaaay...

Тема Re: За правописа в сайтовете на българскинови [re: devnul]  
Автор voyager (прасе в космоса)
Публикувано23.11.04 20:23

Много е сложно.

Сложно е само когато задклавиатурното устройство е просто .
А компютъра не прави правописни грешки със сигурност

---

Тема Re: За правописа в сайтовете на българскинови [re: voyager]  
Автор devnul ()
Публикувано23.11.04 20:45

Уф, абе много искам да се заям с теб!
Ама ми пресече всякакви доводи:)
:P

Bad command or file name. Bad, bad command! Sit! Stay! Staaaay...

Тема Re: За правописа в сайтовете на българскинови [re: voyager]  
Автор Grabcho ()
Публикувано23.11.04 21:00

КОЙ не прави грешки? КомпютърЪТ! ПодлогЪТ!

Тема Re: За правописа в сайтовете на българскинови [re: Grabcho]  
Автор voyager (прасе в космоса)
Публикувано23.11.04 23:53

уффф, хвана ме .
но ми е добре известно, от бързане е

---

Тема Re: За правописа в сайтовете на българскинови [re: ДъpвeнФилocoф]  
Автор lnside (Кретен)
Публикувано24.11.04 00:46

Ами този проблем го има и в чуждите сайтове. Навремето често имаше линк в края на даден документ "Репорт за грешка", но някак си отпадна като средство... сега се очаква авторите на сайтовете сами да се грижат за правописа. Тъпото е, че се допускат банални технически правописни грешки. Например аз ако напиша 3-4 страници текст не давам гаранция, че някъде няма да има "иа" вместо "я", понеже съм си фен на фонетичната подредба. Има и случаи (в 3 сутринта), когато няма кой да попиташ дадена дума как точно се пише, а после я забравяш... има и случаи когато и 3-4-ма човека четат даден текст, но пак не се фиксират всички грешки... Така, че ако попадаш на документи с правописни грешки драсвай по няколко реда на авторите им, така ще допринасяш за коректността на ресурсите в Интернет... Е, няма как да напишеш на всичките 219 писма, но все пак е някакъв вариант, иначе така и ще си останат с грешките.

...all those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...

Тема мдаааам...нови [re: lnside]  
Автор Hell (слънце с носле)
Публикувано24.11.04 10:38

в 3 сутринта и аз си гълтам граматиката, членовете и тем подобни :))

Зачудих се дали на някой не му е хрумнало да пусне един онлайн правописен речник на българския език. Така де... нали всички умират да мрънкат колко неграмотно поколение расте... та поне някой от тези мрънкащи може би се е сетил за това благородно дело :)

Изрових само няколко отчаяни възрожденци с явно много свободно време :))

- синонимен речник
- е то тук само голия ентусиазъм е налице...

Та на въпроса: някой попадал ли е на такова чудо (онлайн правописен речник на българския език), че да не тормозя гугъла повече...?

Тема Re: voyagerнови [re: voyager]  
Автор Volkano v.5 (project closed)
Публикувано24.11.04 11:25

Склонен съм да се заядЪ с теб, главно заради спорта (и в рамките на майтапа) за това:

В отговор на:

Сложно е само когато задклавиатурното устройство е просто

Това както и да го гледам, не мога го измисля - зад клавиатурата има само кабел.... Виж, ако приказваш за ПРЕДклавиатурното у-во, ще съм склонен се съглася.

Тема и това върши работанови [re: Hell]  
Автор la4o (FORD USER)
Публикувано24.11.04 13:04

http://download.bg/prg_download.php?id=26194

Преди няколко дни зациклих над репарация, репатрация и т.н ;) понякога през нощта затъпяваш... Та намерих това, мисля, че върши работа и за правопис.

Поздрави,
la4o

Ford Mondeo - 1,8 16V

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.