Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:33 14.07.25 
Фен клубове
   >> Хари Потър
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Просто имах нужда да споделянови  
Автор denny (Choco monster)
Публикувано28.07.07 12:38

Току-що дочетох последната книга
Не знам откъде да започна, как да нарека и как да изразя това, което изпитах Не знам такива думи, макар да съм филолог Затова ще карам по-просто Определено смятам, че това е най-добрата книга от цялата поредица И не просто добра - смятам, че е гениална. Докато я четях, просто имах чувството, че не съм на този свят. И почти през цялото време, докато я четях, ми се струваше, че съм установила нещо като духовна връзка с Роулинг. Или - да използвам магически термини - че някак си виждам какво става в съзнанието й, сякаш усещам какво ще се случи в следващия момент. И преди ми се е случвало да предусещам няколко страници предварително какво ще се случи, с други книги, не с нейни, но този път беше по-силно от всякога. Искам да споделя
много неща, но не знам колко души са прочели книгата и не ми се ще да им развеалям удоволствието. Просто споделям силното въздействие, което имаше върху мен тази книга.
ПП. Леко се шокирах, к8огато видях как Хари е нарекъл сина си. Но като се замисля, напълно логично е...
Oh, tell me how many roads must a man walk down, before you call him a man...

Редактирано от denny на 28.07.07 12:41.

Тема Re: Просто имах нужда да споделянови [re: denny]  
Автор пeтльo (weirdo)
Публикувано28.07.07 13:57

По принцип това, че усещаш какво ще се случи в следващие няколко страници на книга или следващите няколко минути на филм не означава, че книгата(филмът) е гениална, напротив, означава, че е скучна и предвидима:)

Тема Re: Просто имах нужда да споделянови [re: пeтльo]  
Публикувано28.07.07 14:08

Може би не съм се изразила ясно. Не говоря за нещо от типа "а, еди кой си кихна, така че след секунда ще извади кърпичка". Говоря за вътрешно усещане, за интуиция. И не става въпрос за това, какво ще се случи пет-шест страници по-нататък, говоря за неща, които разбрах и за които се досещах към началото или средата на книгата, и които наистина станаха накрая. И не мисля, че точно тази книга може да се нарече предвидима. Не очаквах точно такъв край, напротив, но се радвам, че свърши по този начин.

Автор пeтльo (weirdo)
Публикувано28.07.07 15:19

Да, де, именно.. оф все тая

Тема Re: Просто имах нужда да споделя [re: denny]  
Автор Orнeдишaщ (змей)
Публикувано28.07.07 16:06

И аз току-що я дочетох...
Много, много силна. Определено най-хубавата от поредицата. Достави ми рядко наслаждение и няколко безсънни нощи, през които просто не можех да се откъсна от нея.
Финалът, разбира се, бе в общи линии предвидим, макар подробностите наистина да са изпипани от майсторска ръка. Въпреки това мисля, че никой няма да изпита досада от това, че ще прочете неща, които е очаквал. Чел съм много художествена литература, но много малко пера са съумели да сътворят нещо толкова покъртително, истинско и дълбоко като Глава 34. Мисля, че това е главата, над която Роулинг признава, че е плакала. Пристрастен съм, разбира се, но според мен седмата книга може да бъде описана кратко само с една дума - шедьовър. Роулинг е не само литературен гений, тя е човек с рядко чиста душа, която е съумяла да излее посредством тези на героите си.
И епилогът, макар да е написан с привидно неутрален и повествователен тон, е много силен и разтърсващ завършек на книгата. За мен той беше едно откровение за това, как Времето заличава дребните стремежи, моментните страсти и увлечения и запазва само големите, важни и значими неща. Имената, които ти спомена... прощалните думи на Кингс Крос... всичко това е прецизна работа на истински майстор, на когото се възхищавам искрено.
Не искам да пиша повече, защото повечето хора още сигурно още не са стигнали до края. Мога само искрено да им завиждам!

Тема Re: Просто имах нужда да споделянови [re: Orнeдишaщ]  
Публикувано28.07.07 17:41

"Силна" е точната дума. За мен поредицата престана да бъде просто детска някъде от средата на третата книга, но тази, последната, определено е най-дълбоката от всички досега и ме накара да се замисля за много неща.
И аз прекарах четири безсънни нощи, докато я прочета - и не съжалявам дори за една минута от тях. От много, много време не се беше случвало книга да ме грабне и заплени така: просто сякаш ме притегляше.
Казваш, че финалът е бил предвидим. Да, може би... но за себе си знам, че почти до последната минута не ми се вярваше, че нещата могат да свършат добре. Разбира се, досещах се за някои неща, подозирах ги от години, но пък имаше други, които напълно ме изумиха. А дори и онези, за които се досещах предварително, които някои биха нарекли "предвидими", бяха разкрити по един наистина майсторски начин. Не знам дали Роулинг е плакала над 34-та глава, но точно тази, както и 36-та, бяха главите, които ме разтърсиха най-силно и също ми идваше да се разплача. Аз също смятам, че книгата е шедьовър. Истинско майсторство е да успееш да опишеш подобни неща така, както го е направила тя: да обрисуваш подобни покъртителни сцени, без да си служиш с високопарни и сложни думи. Аз лично имах чувството, че не чета, а просто някой седи до мен и ми разказва.
Епилогът също ми допадна - едновременно кратък и съдържателен. Да си призная, за момент очаквах нещо от типа на старите, класически епилози, от рода на "А какво стана с нашите герои". Радвам, че очакванията ми не се оправдаха.
Достави ми голяма наслада да прочета книгата на английски, но ще прочета и българския превод, когато излезе през декември. Дано преводачът е човек със сърце, човек,който ще успее да долови вълшебството и огромния положителен заряд на тази книга.

Автор Mycлoн (непознат )
Публикувано28.07.07 21:14

Ами според мен Роулинг много "порастна" с тази книга. Аз винаги с голямо удоволствие съм говорил за развитието на нейният стил, на повествованието, дори донякъде на интригата през тези 10 години. И наистина ако първата книга спокойно можеше да бъде четена и разбрана от 11-годишни, то вече в книга 6 имаше някои шегички, който страшно ми харесаха, но едва ли биха били схванати от много млад тийнейджър (имам предвид майтапа за татуировките например). За сюжета, за тази все по-тъмна атмосфера, която е любима на всички "критици" въобще няма да говорим!
Да, според мем финалът бе предвидим. И все пак, както другите казват, никой не чете (или поне малко хора) книгата само за да разбере какво става. Всички знаем, че Ромео и Жулиета умират накрая, пречи ли ни това да отидем и да гледаме една добра постановка? И доколкото беше предвидим, аз трябва да призная, че не успя да ме грабне много. Тук изразявам лично мнение, но според мен силата на Роулинг не е в епичните/трагични сцени наситени с напрежение. Нейната стихия е субтилното, детайлното; последният поглед на Снейп, снегът върху гробовете на Джеймс и Лили (това беше дива спекулация, но все пак сцената заслужава внимание).
Епилогът?! За епилогът вече писах. Според мен той е точно класически епилог в стил: "а ето какво стана с нашите герои след 20 години". Един епилог напомнящ много на завършека на Питър Пан например (за мен Питър Пан и Хари Потър винаги ще имат едно специално място в "детската литература" и надявам се някой ден ще мога да заведа моите внуци да видят паметника на Хари Потър до този на Питър Пан). Пак на същата гара, където се запознахме с повечето герои, ние ги виждаме за последно, вече порастнали, заедно със своите наследници. И пак както преди двадесет и пет години се повтарят същите вълнения, същите емоции. Животът е възобновил своя кръговрат, само белега на Хари никога вече няма да боли....

Тема Re: Просто имах нужда да споделянови [re: Mycлoн]  
Публикувано29.07.07 21:42

За много неща съм съгласна с теб. Най-вече с това, че Роулинг "пораства" заедно с героя си. За мен лично книгите престанаха да бъдат детски някъде от средата на третата /с появата на дименторите/. И то определено не само заради страховития им вид, а заради това, което олицетворяват. И за мен те определено не са само една страховита измислица - аз лично познавам хора, които мога да нарека "диментори в човешки образ". Мисля, че точно оттук започва изграждането на тази по-тъмна атмосфера.
Сигурно съм го казала, но пак ще го кажа - за мен финалът не беше чак толкова предвидим. Всъщност усещането беше много странно. От спойлери, слухове и други подобни вече знаех, че финалът няма да е чак толкова трагичен, и в същото време почти докрая ми се струваше, че няма начин да има традиционен хепиенд. Наистина беше странно. Знаеш какво ще стане, а в същото време ти се струва, че просто няма начин да стане. Но имаш право за това, че са малко онези, които четат дадена книга само "за да видят какво ще стане". Отдавна вече не чета само заради това, и имаш право, че точно детайлите или загатнатите неща правят повествованието на Роулинг силно и въздействащо. Точно последният поглед и разказът на Снейп ме разтърсиха най-силно, точно това го четох на почивки, защото емоциите ми дойдоха в повече. А също и разговорът на Хари с Дъмбълдор. Всъщност като се замисля, май е по-добре да спра да изброявам, защото няма и цяла нощ да ми стигне.

Смятам, че точно тези моменти са описани по един невероятно въздействащ начин, без да бъдат излишно сантиментални.
Колкото до епилога - хареса ми, особено момчентът с обяснението, че всъщност не е толкова важно в кой от домовете "ще се паднеш". Да, вълненията наистина се повтарят, но аз някак си повярвах, че този път вече няма да има вражди...
Да, и аз мисля, че може би наистина един ден в Лондон ще има паметник на Хари Потър, или, както сега вече наистина с право можем да го наричаме - "момчето, което оживя".

Автор oktep4o (непознат )
Публикувано30.07.07 04:13

Дам ... книгата беше уникална аз по4ти се разревах докато копааше гроба а когато написа думите на камака хвърлих лаптопа на земята и отидох да пуша ядосвайки се че омря и то с две последни думи на остата си Хари.... Потър... много много гадно ми стана. Смарта на този герой беше... поне за мен наи тежка най мъчно ми стана

. Се пак останалите не омряха заради него (и за него омряха де) а по скоро за да спрат Волдемор докато ....той омря за Хари.
Четох я на английски не го чаткам толкова много че да седна да превеждам глави и така на татак, че да разбирам напълно как описва всичко но въпреки това книгата ме грабна толкова много че на няколко пъти се осещах че забравям че е на англиски... ...

Автор l Shit You Not. (hmmm)
Публикувано30.07.07 05:01

За мен лично най-драматична беше часта за Снейп и всичките revelations които имаше за него. Тази част ми въздейства най-много (не мога да кажа по-голямата част от книгата ме трогна особено, но аз съм безчувствено чучело) и ме накара поне да се замисля.
Като я прочетох (отне ми един ден) и ми стана някакво гадно че цялата поредица свърши, но аз винаги съм така като прочета книга.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.