Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:30 14.05.26 
Хуманитарни науки
   >> История
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема митът за венетите-славянинови  
Автор gioni (ujk)
Публикувано02.03.09 17:42

Много разпространето е мнението, че венетите били славяни (протославяни), това съвсем не е било така. Венетите са били съвсем отделен етнически масив от протославяните. Езикът на който са говорели венетите е бил обособен ИЕ език от западен тип (кентумен език) и е бил най-сроден с илирийския и келтския. Протовенетите се маркират от т.н. Лужишка култура 1300 - 500г. пр.н.е., след това на територията им нахлуват келтски племена, а след тях и племената на т.н. Ясторфска култура (германски). От неин локален вариант се ражда Пшеворската култура. Носителите на пшеворската култура предимно са говорели на език, донесен от ясторфците (германски - вандали, бургунди, лугии, ругии, лангобарди, варни, гепиди, макромани и др.), така че говорителите на "венетския" език са преминали към германоезичие. Някъде в източната периферия на пшеворската култура венетския все пак се е бил съхранил, но там венетите са асимилирани от протославяните. Така или иначе венетите участват в първоначалния етногенезис на славяните, но езикът им не е имал много общо с протославянския и е изчезнал с асимилирането им от германци и славяни. Объркването на термините славяни и венети от множество хронисти се е дължало на архаизиране.

Тема Re: митът за венетите-славянинови [re: gioni]  
Автор Maлaмиp ()
Публикувано02.03.09 18:17

Гьончо всичко ти е толкова "ясно" от предантичната,античната,средновековната и новата история не поради друго ами поради безпределната ти тъпота и плиткоумие

Тема Re: митът за венетите-славянинови [re: Maлaмиp]  
Автор Rex Mysorvm (Чудотворец)
Публикувано02.03.09 18:48

Мерси, че си му го написал вместо мен.

Автор Arient ()
Публикувано03.03.09 11:14

Това, което пишеш ми напомня за публикацията на един поляк за резултаттите от археологичните проучвания на Лужишката култура. За съжаление както повечето неща на тема история и археология и това съм чел преди повече от 20 г. (тъпанарщините от тогава насам не ги приемам за продукти на историята а на пропагандата, впрочем и преди имаше такива), поради което не си спомням името на поляка. О тая публикация обаче не ставаше много ясно дали Лужишката култура предхожда останките от келтското "присъствие" или просто прелива в него. Полякът май се опитваше да докаже, че родината на келтите е Полша.
Когато попадна на подобни теми у мен винаги възниква въпроса - къде са били напъхани германците (или протогерманците) по времето когато на десния бряг на Висла се разхождали славяните, а на левия - келтите.
Всъщност "келти" е обединяващо понятие и покрива както общности с типично нордическа антропология, така и "медитерански" такива, които всъщност представляват смес от "северняци" и остатъците от "пелазгите" (любимците на Зиези), които са туареги насевер от средиземно море.
Може би е необходимо да дефинираш термините "венети" и "славяни".
Интересно ми е какво мислиш за "кашубите".

ПП Не обръщай внимание на прабългаристите. Когато стане дума за небългарска история те "кой знае защо" превключват на улични лексикални придобивки от предучилищната им възраст.

Редактирано от Arient на 03.03.09 11:25.

Тема Re: митът за венетите-славянинови [re: Arient]  
Автор gioni (ujk)
Публикувано03.03.09 11:44

Прародината на прото-германците е ясна. Що се касае до този поляк, той явно е бил "дисидент" защото точно полската археология по принцип е най-шовинистична и винаги яростно се е опитвала да докаче недоказуемото - че лужишката (условно венетска, други западни ИЕ) и померанската култура (балтийска) са прото-славянски, както и че последвалите ги пшеворска (германска - производна на ясторфската) и велбаркска (германска, гото-нордска) също. Родината на (пред-)протославяните всъщност е била на изток, някъде Северна Украйна.

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от gioni на 03.03.09 11:53.</EM></FONT></P>

Редактирано от gioni на 03.03.09 11:59.

Автор Arient ()
Публикувано03.03.09 12:20

Всъщност книгата му я имам някъде но не знам точно къде (книгите ми са пръснати на няколко места, доста раздалечени географски). Беше преведена на български в началото на 80-те (не си спомням кога е издадена), а тогава вече всички поляци бяха десиденти. Във всеки случай разграничаваше Лужишката и протославянските култури. Може вече и да греша, но той "подаваше ръка" и на унгарците и ги включваше в списъка на автохтонните европейци. Но това може да съм го чел и другаде.
Интересно ми е твоето "археологическо" виждане за миграцията на славяните на запад до Лаба. Затова те питах и за кашубите.

Всъщност май не само до Лаба. В "Галските войни" на Цезар се споменава за едно "германско" племе, при което преводачът му бил безполезен. Изглежда за латините всичко на север от Рейн и Дунав е било "близнаци". Върти ми се в момента в главата за "славянско проникване" в Испания, но не мога да го избистря
Вашингтон освободи хамариканците, Колт ги направи равни, а Калашников им еба мамата.

Редактирано от Arient на 03.03.09 12:39.

Тема Re: митът за венетите-славянинови [re: Arient]  
Автор gioni (ujk)
Публикувано03.03.09 12:38

Кашубитите са по на изток между Одра и Вистула, обикновени лехитски славяни, дълго останали в пределите на Померания. Общо взето остатъци от полякоподобни померанци-поморийци (живеещи исторически в Померания , закачили и от Източна Прусия), които не са успяли да се германизират. Днес са си почти обикновени поляци.
Що се касае за славянизацията на земите на северозапад, то е късно явление 7-8 век., появява се една култура, която е производна на културата Прага - Суковско- Дзединска (може и да не съм точен в наименованието). Славянизацията там върви от югоизток към северозапад и достига до Балтийско море, Елба, чак до Хамбург, до саксите и до датчаните, които тогава населяват и Шлезвиг-Холщайн.

Автор мapдyk (Enlil)
Публикувано03.03.09 12:40

забрави за славяноговорящи на север от Киев в този период.

Mvlti svnt vocati, pavci vero electi

Автор мapдyk (Enlil)
Публикувано03.03.09 12:49

в основата на поляците са белите хървати локализирани около Краков...останалото са тъпизми.

*hrаvos < ие. *g(w)hrеwo-s ‘сив’

етнонима им на чий напомня, ммм?

ето ти и една песничка пускана от един клубар.

Mvlti svnt vocati, pavci vero electi

Тема Re: митът за венетите-славянинови [re: мapдyk]  
Автор gioni (ujk)
Публикувано03.03.09 12:52

До Киев са говореви на балтийски.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.