Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:10 12.11.25 
Хуманитарни науки
   >> История
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Честит Трети март, българи!нови  
Автор masterix (от Лутеция)
Публикувано03.03.09 00:05

Тема Re: Честит Трети март, българи!нови [re: masterix]  
Автор si2 (член)
Публикувано03.03.09 00:56

Да ти се връ6та!Честито и на теб!

В механата

Тежко, тежко! Вино дайте!

Пиян дано аз забравя

туй, що, глупци, вий не знайте

позор ли е или слава!

Да забравя край свой роден,

бащина си мила стряха

и тез, що в мен дух свободен,

дух за борба завещаха!

Да забравя род свой беден,

гробът бащин, плачът майчин, -

тез, що залъкът наеден

грабят с благороден начин, -

грабят от народът гладен,

граби подъл чорбаджия,

за злато търговец жаден

и поп с божа литургия!

Грабете го, неразбрани!

Грабете го! Кой ви бърка?

Скоро той не ще да стане:

ний сме синца с чаши в ръка!

Пием, пеем буйни песни

и зъбим се на тирана;

механите са нам тесни -

крещим: "Хайде на Балкана!"

Крещим, но щом изтрезнеем,

забравяме думи, клетви,

и немеем и се смеем

пред народни свети жертви!

А тиранинът върлува

и безчести край наш роден:

коли, беси, бие, псува

и глоби народ поробен!

О, налейте! Ще да пия!

На душа ми да олекне,

чувства трезви да убия,

ръка мъжка да омекне!

Ще да пия на пук врагу,

на пук и вам, патриоти,

аз вече нямам мило, драго,

а вий... вий сте идиоти!

Тема Re: Честит Трети март, българи! [re: si2]  
Автор genefan (член)
Публикувано03.03.09 02:37

Наистина тук се коментират какви ли не глупости, освен ралния факт, че без 3 март нямаше да има България. Всичко за мотивите руснаците се тълкува само негативно, но без тях щяхме да бъдем или славяноезични гърци с тенденция към асимилиране, или направо турци, защото щяха да ни променят имената и езика, както е сега навсякъде в Турция.
Освобождението и създаването на модерната българска държава дава на нашия етнос важно жизнено пространство да се консолидира културно и множи(поне в началото).

Тема Re: Честит Трети март, българи!нови [re: genefan]  
Автор ilirion (seafarer)
Публикувано03.03.09 09:03

Честит празник на всички!
Съгласен съм с genefan, че без 3 март нямаше да има България.

Няма да коментирам "мотивите на руснаците", а само ще цитирам трима
руски дипломати от това време:

"Между мен и Горчаков ще съществува винаги пропаст . Докато аз водех в Цариград политика за освобождението на всички славяни от турско иго, в Петербург охотно раздаваха славянски земи на Австрия... Горчаков възразяваше срещу Санстефанския мир... сякаш неговите разсъждения отразяваха не нашите, а възгледите на Англия. Той ми нареди със специална инструкция да предам на Санстефанския мир прелиминарен характер, защото Австрия възразявала срещу него и имала намерение да свика общоевропейска конференция за окончателно уреждане на въпроса."
из дневника на граф Игнатиев

"Санстефанският мир е едно нещастие за нас... Това е най-голямото недуразумение, което ние можем да направим. Сега ще бъдем принудени пред очите на цяла Европа да правим отстъпки."
граф Шувалов, по това време посланик в Лондон

"Вътрешната слабост на държавата не ни дава основания да вярваме, че със сила можем да защитим завоеванията, постигнати чрез войната. Още от самото начало аз гледам на прелиминарния договор с турците като на полезна тактическа стъпка, която отговаря на руската стратегия по Източния въпрос. Чрез него Русия още веднъж демонстрира добрата си воля към балканските народи, и в частност към българския, като защитник на техните интереси. По този начин ние ще запазим репутацията си на техен покровител. Що се отнася до предстоящото му унищожение под натиска на западните ни съперници, то толкоз по-добре за Русия, тъй като това ще увреди тяхното влияние на Балканите и още повече ще увеличи нашия авторитет."
паметна записка на министър-председателя Горчаков до императора

Тема Re: Честит Трети март, българи!нови [re: ilirion]  
Автор gioni (ujk)
Публикувано03.03.09 11:13

И от мене честит празник на всички!
Лично моето мнение е че България щеше да я има и без Руско-турската война, и без 3 март, но нямаше да бъде същата. Мисля, че трети март измести България към Черно море. Иначе България е в Европа и най-късно през първата световна война щеше да се създаде като държава, но тогава според мене нямаше никакъв шанс да се откъсне от създаващата се Ататюркова Турция Добруджа и Делиормана (доминантно турски), а за да има връзка с тях и Бургарско. Русия, чрез създаването на България се е стремяла да напредва по черноморието към Цариград.

Тема Трети март - в основата на нацкомплексарствотонови [re: masterix]  
Автор Д-p OxБoли (майсторът)
Публикувано03.03.09 11:40

Отрицателната му роля е в създадения национален комплекс, че сме неспособни да направим каквото и да е без "голям брат"...

Тема гледам, че някои и досега вият на умрялонови [re: masterix]  
Автор gioni (ujk)
Публикувано03.03.09 12:15

Тема Re: Честит Трети март, българи!нови [re: gioni]  
Автор Arient ()
Публикувано03.03.09 14:37

Честит празник и от мен.
Ще си позволя да ти опотирам (незлонамерено). Разсъжденията на тема - какво би станало без трети март изплуват не само тук по това време.
Мисля, че без трети март нямаше да има България, но ние си го извоювахме с жертвите на Априлското въстание и го отстояхме на Шипка. България няма никакъв шанс да получи сама свободата си при наличието на над 100 хилядна добре въоръжена и обучена турска армия, която дори не е участвала в потушаването на възстанието. Малко сме, малки сме но има моменти, когато това не е важно и само доблестта има значение. И заради онези 6000 доблестни мъже България е достойна за свободата си. Но днес дали могат да се намерят и 600 такива.
След 56 - та г. Русия окончателно се прощава с илюзията за наследник на Византийската империя, осъзнава, че твърде много сили и пречат да заеме проливите а и усилието не си струва, защото центърът на света отдавна се е изместил другаде. По това време тя вече е приключила с турските си войни. За малко да изпуснем последния влак. Добре, че имало един извънреден но - по наша заявка.
Казваш, че след първата световна България е щяла да получи независимост. Ако това е така - кои народи в състава на Турция са станали свободни държави тогава. Може би арменците или кюрдите. Всъщност за арабите се е получило но по други причини.
Днес когато се обръщаме назад, виждаме само непримиримите борци за национално освобождение и проускаме техния паралел - тюркофилите. Те виждат бъдещето на българия в състава на една модерна турска държава и си имат своите основания за това. И съответно "работят" за осигуряването на това "бъдеще". Резултатът от тяхната "работа" е видим в изписването на днешната ни история - по него време българксите владетели са окичени с турската титла "хан" а историята ни е изпъстрена с какви ли не турски основатели. И това е нормално от гледна точка на "туркофилите" - те полагали основите на бъдещото съвместно съществуване на исторически "равноправни" основи. Ако е трябвало да чакаме до края на първата световна - този бетон щял да е втвърден окончателно. (Пропускам много други и по-важни фактори, които участват във втвърдяването на бетона)
Не си прав за Делиормана и Добруджа. По онова време те не са по-турцизирани от останалите краища на България. Едно отклонение - имам възможнст да поглеждам в "земеразделителните планове" на селища от делиормана и там се вижда следното - земята на селища, които днес са почти изцяло населени с "турци" е собственост на българи, които отдавна живеят във Варна, Русе, София, .... Та това което казваш за Делиормана и Добруджа е валидно за всички български земи и ако си прав - шеше да важи за цяла България

Вашингтон освободи хамариканците, Колт ги направи равни, а Калашников им еба мамата.

Тема Re: Честит Трети март, българи!нови [re: Arient]  
Автор genefan (член)
Публикувано03.03.09 14:48

Имаше една теория, че в Делиормана са останали повече турци, защото руската войска не е прминала през този край. Говори се, че те нарочно са пращали ескадрони казаци да подплашат туркото население и те са бягали поголовно на юг. Колкото до земята там, собственици на която са българи, тук картината е по-сложна. Много турци са се изселвали на няколко вълни след Освобождението и са продавали земятята си на българи. Тогава тя още не стигала в планинските райони. След 9.9.44 и колективизацията българите започват да се изселват в градовете, като няма как да продадат земята си, защото е в ТКЗСто. Турците остват по селата и съответно се множат. Затова сега нямат земя, но усилено си наваксват с турски капитали.

Тема да се аргументирам за черноморието [re: Arient]  
Автор gioni (ujk)
Публикувано03.03.09 15:23

Етническа карта на Лежан от 1861г., подобни са и другите етнически карти от това време, вижте Добруджа и Делиормана какви са основно.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.