|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Секретните архиви на Ватикана
|
|
Автор |
rama_m (любител) |
Публикувано | 02.01.09 17:47 |
|
За много години на всички във форума!
Преди време се зашумя, че щели да отварят секретните архиви на Ватикана. Някой да е чул нещо или това си беше само прах в очите. Много ми се иска да ги разсекретят, но съм сигурен, че това няма да е за всички документи, а ще има много внимателен подбор.
И да питам нещо съвсем друго. Намирал ли е някой в нета "Историята на Караман"?
| |
Тема
|
Re: Секретните архиви на Ватикана
[re: rama_m]
|
|
Автор |
Д-p OxБoли (майсторът) |
Публикувано | 02.01.09 22:42 |
|
когато някой много крие нещо, значи много фалшифицира...
| |
|
Дааа...."когато някой много крие нещо, значи много фалшифицира..."досущ като казуса с НЕДОСТЪПНИТЕ архиви на Азиатския департамент (в който са българските "работи")на царска Рассея,архивите на Коминтерна,КГБ и ГРУ.
| |
Тема
|
Re:Азиатския департамент..
[re: Cтapинap]
|
|
Автор |
Tyлca () |
Публикувано | 03.01.09 15:15 |
|
и българските" работи"
.............
Задавал ли си си въпроса защо именно там са (били)
българските "работи"?
Защото България е /била в Азия или е имало
друга причина?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
deLake (sir) |
Публикувано | 03.01.09 16:21 |
|
Преди време се зашумя, че щели да отварят секретните архиви на Ватикана.
Ватикана като всяка държава си има засекретени архиви, които се отварят след като изтече определен срок. Част от архива на Ватикана се нарича "Секретен архив", но вече не е секретен. Останало е названието защото някога е бил засекретен. Както Апостолическата библиотека - така се казва, но това не означава, че до нея имат достъп само светите апостоли.
Друг е въпросът доколко нашата държава ще се изръси да прати някой да се рови в тези архиви. Да не забравяме, че да рачем нашата видна османистка агент Атанас беше толкова заета с писане на доноси, че все още си нямаме превод дори на Ашикпашазаде и Феридун беговия сборник. Или пък Бароний и Леонклавий - те са на латински. Тъй че каквито и архиви на Ватикана да отворят, по-скоро нашите специалисти ще се забъркат в атентат срещу папата, отколкото да потърсят нещо интересно за историята ни. Отделен е и въпросът доколко ще се предпочете да се издаде някой интересен извор, вместо Божовите смехурии.
Много ми се иска да ги разсекретят, но съм сигурен, че това няма да е за всички документи, а ще има много внимателен подбор.
Личи си, че сме държава управлявана от ДАНС (КДС), в която се щурмува Партийния дом, но единственото на което се посяга е да се подпали архива от точно определен период!
И да питам нещо съвсем друго. Намирал ли е някой в нета "Историята на Караман"?
За Караман-наме ли става дума или за някоя друга?
Само че е на турски. Но при оскъдните нашенски библиотечни фондове може само да сме много благодарни, че са се намерили добри хора да сложат и това в нета. Иначе нямаше да може да разглидаме дори картинките на това чудесно издание.
[re: deLake]
|
|
Автор |
rama_m (любител) |
Публикувано | 03.01.09 17:56 |
|
За Караман-наме ли става дума или за някоя друга?
Ами не знам, дано да е тя. Ето в тази се споменавало "Историята на Караман", но реших, че е по-добре да се прочете оригинала. Лошо, не знам турски.
Редактирано от rama_m на 03.01.09 18:02.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
deLake (sir) |
Публикувано | 04.01.09 19:19 |
|
Ами авторката е писала за Караман, но поне от списъка с публикациите й не се вижда нито да е написала история на Караман, нито да е превела такава:
Може да е ползвала Караман-намето като извор или да е цитарала някое иследване за Караманския бейлък от наше време.
[re: deLake]
|
|
Автор |
Ziezi (ex quo Vulgares) |
Публикувано | 04.01.09 20:08 |
|
Катерина Венедикова е превела "История на Караман" отпреди 35 години, но до днес не е издала тази важна за нас българите история.
Започвам да мисля, че има политически мотив затова, след като преди 3-4 години лично помогнах с пари, за да може тя да редактира и да подготви за печат превода. Но и до днес не е готова.
Нека само напомня, че в "История на Караман" не се говори за никакви турци в Мала Азия за периода XII-XVI , но за сметка на това българите, които са имали държави в Мала Азия, се споменават над 300 пъти пряко или косвено.
| |
Тема
|
Re:Азиатския департамент..
[re: Tyлca]
|
|
Автор |
Cтapинap (старо куче) |
Публикувано | 04.01.09 21:48 |
|
Елементарно Уотсън !
Зщото до 1908 г. България е била в пределите на Отоманската империя,която е била териториално на 80 % азиатска държава. И едва от 22 септември 2008 г.става независима и следователно ЕВРОПЕЙСКА държава.
А защо и между 1908-1917 г ,пак ни е курирал Азиатския департамент на раssейското министерство на външните работи ?
Откровено казано на този въпрос не мога да ти отговоря !
Има някаква логика,но тя е русняшко-ориенталска и следователно -не може да й се намери смислено обяснение ,от гледна точка на нормалната човешка логика ,а и практика.
Да поясня със следният пример-въпрос ,специално ЗА ТЕБ ,като прононсиран русофил.
Хай обясни ми моля те,защо в специалната заповед на Сталин от 9 септември 1944 г. на всички руски части взели участие в "превземането" и........."освобождението" ....на Шумен,сиреч на всички части чийто ахвицери и салдати са КРАЛИ,ПИЯНСТВУВАЛИ ,ИЗНАСИЛВАЛИ И УБИВАЛИ в Шумен и Шуменско ,им е присвоено ТУРСКОПРОИЗВОДНОТО наименование ШУМЛЕНСКИЙ(АЯ) а не ШУМЕНСКИЙ(АЯ) ?
Например и до ден днешен точно така се нарича 19 руска жандармерийска дивизия която през август 2008 г.се окепази с некадърноста на своите командири в Южна Осетия.
Официалното й название е 19 Воронежко-ШУМЛЕНСКАЯ мотострелковая дивизия
Сиреч не от българското "Шумен"а от турското "Шумла" ?
Къде е тук логиката ?
Да допуснем-А ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО-,че малограмотния руски генералитет ,начело с недоучения семинарист маршал Сталин ,не МОЖЕ да е знаел,че този български град , носи своето изконно българско име ШУМЕН още от Средновековието.
Обаче пак ли тъй не са знаели,че още от 1877 г. (сиреч около 67 години към 1944 г.!)същия град ВСЯКАК е известен като ШУМЕН.....не и като ШУМЛА ?
Ще съм ти мноооого благодарен ако ми пообясниш аргументирано този" казус"от 1944 г.
| |
|
Леко бе щи се пукне жлъчката от русофобство
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|