|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
Тема
|
Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
|
|
| Автор |
rama_m (любител) |
| Публикувано | 13.10.08 22:06 |
|
|
Интересно ми е какво са яли нашите предци в Европа и Азия преди 10-15 века. Имаме следните липси по това време (защото още не са били пренесени от Америките):
Липсвали са:
боб;
пипер;
картофи;
домати;
лук;
царевица;
слънчоглед;
Който знае за още, нека да допълни.
Значи в менюто им е имало жито, овес, просо, месо (всъщност какво е било – пилешко, овче, риба?) , маслини, грах, грозде и т.н.
Нека го допълним и в частност за българите ми е най-интересно какво е било то.
| |
|
Тема
|
Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
[re: rama_m]
|
|
| Автор |
Ray of Light (дала-багаин) |
| Публикувано | 13.10.08 22:19 |
|
|
Ибн - Фадлан е посрещнат с просо и конско месо. В Кавказ, където нашите предци са престояли няколко века просото е била основна земеделска култура. Общо взето по - бедно е било преди
100 символа не стигат!
| |
|
Тема
|
Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
[re: rama_m]
|
|
| Автор |
Last Roman (PRAEFECTUS URBI) |
| Публикувано | 13.10.08 22:44 |
|
|
от зеленчуците е имало: люцерна, бакла, леща, нахут, грах, краставица, моркови, зеле, лук, чесън, хрян, пащърнак, целина, магданоз, копър.
За подправки - от по-екзотичните - черен пипер, канела, карамфил, шафран; също и босилек, дафинов лист, мащерка, чубрица, майоран, кориандър, синапено семе, ким, кимион, джоджен, анасон, мак/.
От плодовете - праскови, кайсии, ябълки, круши, нар, лимони, портокали, банани, ананас, фурми /в по-топлите страни/, вишни, смокини, бадеми, кестени.
От животинските продукти - мед, сирене, млека, яйца, меса, морски дарове и пр.
Не са умирали от глад и авитаминоза, нищо че са нямали домати, картофи и боб в порциона /нащо без което не можем да си представиме едно съвременно ядене/.
Queen's only
Редактирано от Last Roman на 13.10.08 22:45.
| |
|
Тема
|
Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
[re: rama_m]
|
|
| Автор |
Убaвeц () |
| Публикувано | 13.10.08 22:47 |
|
|
Просеник,кокошки,свинйе,телета,сърни,глигане,зайци,риба,ягоде,ябълки,круши,сливи и т.н. и т.н.Основна храна е бил просеника щото основната култура е била просото.За това и целия славянски календар е осеян със земеделски месеци.Месеца просинец,просяк и т.н. са думи произлезли в тази връзка.Колкото до нищожно-мижавия и пренебрежимобезкрайно малък приток на прабългари можем да съдим,че нема месец конеяд
| |
|
Тема
|
Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
[re: Last Roman]
|
|
| Автор |
rama_m (любител) |
| Публикувано | 13.10.08 22:56 |
|
|
Браво, че така допълни темата.... Мисля си, че (направо си го прочетох от Лев Гумильов) на тази географска ширина е било най-голямото изобилие - в "Конец и вновь начало" обясняваше какво изобилие е било в Рим едно време....
Та така да се каже сме били облагодетелствани. Братовчедите във Волжка България може би не са имали всичко, макар да са били големи търговци и да са набавяли това дето го е нямало при тях....
| |
|
Тема
|
Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
[re: rama_m]
|
|
| Автор |
Last Roman (PRAEFECTUS URBI) |
| Публикувано | 14.10.08 05:59 |
|
|
на брат'чедите от степите млякото и месото им било достатъчно.
Queen's only
| |
|
Тема
|
Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
[re: rama_m]
|
|
| Автор |
roum (приятел) |
| Публикувано | 14.10.08 08:43 |
|
|
Интересно какво е положението на ориза ?
Вероятно има и култури които са изчезнали, а можеби има и животни които са изчезнали.
| |
|
Тема
|
Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
[re: rama_m]
|
|
| Автор |
thorn (член) |
| Публикувано | 14.10.08 09:55 |
|
|
Яли са доста храни от типа на булгура или на вареното жито, дето го раздават по погребения. Но не само пшеница, но и ръж, ечемик, просо. Дължи се на факта, че да направиш от събраното жито брашно си е проблем. Мелници /воденици/ е имало, но са били хайтек и сравнително редки. А да се мели с ръчни хромели е тежък труд.
Яли са много каши, чорби и всичко, което по консистенция е между двете.
Изобщо хляб / от всякакви житни/ е имало може би не всеки ден. Обикновено са го пекли в огнището или на подници. Обаче май вече е имало баници и пирожки.
Докато населението не е било много плътно е имало достатъчно месо – овче /и агнешко/, козе, говеждо, свинско, птиче /кокошки, патици, гъски/.
В някои периоди, в някои райони значителна роля е играел и дивечът – сърни, елени, свини, всякакви птици, включително лебеди, гълъби и дребни пойни птици.
Мляко, сирене /дали е бяло сирене или някакъв протокашкавал/ и яйца е имало винаги. Всъщност да правиш млякото на сирене е било начин да се консервира храна за зимата. Предполагам, че е имало и някакъв вид кисело мляко и айрян.
Овкусявали са с чесън и други лукове, мащерка, босилек и т.н. /предполагам/. Източните подправки /черен пипер, канела и т.н. / са били известни, но много скъпи – примерно като трюфелите сега.
Яли са плодове /ябълки, круши, череши, праскови, на юг смокини и маслини/, грозде, горски плодове – кестени,малини, къпини, боровинки / , гъби. В някои периоди и някои райони и жълъди.
Подслаждали са си с мед или с петмез. На някой голям богаташ може и да му се е случило да опита индийска тръстикова захар, но не е много вероятно.
Пиели са много вино, защото да пиеш вино, което съдържа спирт и донякъде дезинфекцира е било макар и да звучи парадоксално по-здравословно отколкото да пиеш често замърсената вода. Било е питие за всички, включително за жени и деца от най-ранна възраст, но вероятно са го разреждали.
Правели са и са пиели и медовина, която са успявали да докарат и с по-голям алкохолен градус от виното.
Пиво по нашите земи май е нямало.
| |
|
Тема
|
Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
[re: thorn]
|
|
| Автор |
agrimonia (гностичка) |
| Публикувано | 14.10.08 10:26 |
|
|
Във всеки случай менюто им е било много здравословно-храната е била екологично чиста, абсолютно прясна и без оцветители и консерванти, както днес. Всичко е било полезно и вкусно, предполагам.
| |
|
Тема
|
Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
[re: agrimonia]
|
|
| Автор |
thorn (член) |
| Публикувано | 14.10.08 10:48 |
|
|
Не прекалявай с възхвалите. Имало е глад, особено зимата и в ранна пролет, когато са яли всякакви гадости, авитаминоза, антисанитария – мишки в зърното, мухи по месото, не е имало хладилници, което значи, че за да запазиш месо трябва да правиш колбаси, да го осоляваш /ама солта е скъпа/ да го сушиш или опушваш. Никой от тези методи не е най-здравословния. Ти се занимаваш с Рим – нали знаеш за какво служи гарумът – да поприкрие вкусът на развалено месо.
Фините абразивни частички от хромелите в брашното са довеждали до изхабяване на зъбите. Питейната вода е била такава каквато намерят. Хайде за по-голямата част от България това не било сериозен проблем, защото в планинска рядконаселена страна вода има, но все пак на някои места е била от понякога замърсени кладенци. Да не говорим за планинските крепости, където са разчитали на цистерни с дъждовна вода.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|