Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:52 03.11.25 
Хуманитарни науки
   >> История
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?нови  
Автор rama_m (любител)
Публикувано13.10.08 22:06



Интересно ми е какво са яли нашите предци в Европа и Азия преди 10-15 века. Имаме следните липси по това време (защото още не са били пренесени от Америките):
Липсвали са:
боб;
пипер;
картофи;
домати;
лук;
царевица;
слънчоглед;

Който знае за още, нека да допълни.

Значи в менюто им е имало жито, овес, просо, месо (всъщност какво е било – пилешко, овче, риба?) , маслини, грах, грозде и т.н.

Нека го допълним и в частност за българите ми е най-интересно какво е било то.



Тема Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?нови [re: rama_m]  
Автор Ray of Light (дала-багаин)
Публикувано13.10.08 22:19



Ибн - Фадлан е посрещнат с просо и конско месо. В Кавказ, където нашите предци са престояли няколко века просото е била основна земеделска култура. Общо взето по - бедно е било преди



100 символа не стигат!

Тема Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години? [re: rama_m]  
Автор Last RomanМодератор (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано13.10.08 22:44



от зеленчуците е имало: люцерна, бакла, леща, нахут, грах, краставица, моркови, зеле, лук, чесън, хрян, пащърнак, целина, магданоз, копър.
За подправки - от по-екзотичните - черен пипер, канела, карамфил, шафран; също и босилек, дафинов лист, мащерка, чубрица, майоран, кориандър, синапено семе, ким, кимион, джоджен, анасон, мак/.
От плодовете - праскови, кайсии, ябълки, круши, нар, лимони, портокали, банани, ананас, фурми /в по-топлите страни/, вишни, смокини, бадеми, кестени.
От животинските продукти - мед, сирене, млека, яйца, меса, морски дарове и пр.
Не са умирали от глад и авитаминоза, нищо че са нямали домати, картофи и боб в порциона /нащо без което не можем да си представиме едно съвременно ядене/.

Queen's only

Редактирано от Last Roman на 13.10.08 22:45.



Тема Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?нови [re: rama_m]  
Автор Убaвeц ()
Публикувано13.10.08 22:47



Просеник,кокошки,свинйе,телета,сърни,глигане,зайци,риба,ягоде,ябълки,круши,сливи и т.н. и т.н.

Основна храна е бил просеника щото основната култура е била просото.За това и целия славянски календар е осеян със земеделски месеци.Месеца просинец,просяк и т.н. са думи произлезли в тази връзка.Колкото до нищожно-мижавия и пренебрежимобезкрайно малък приток на прабългари можем да съдим,че нема месец конеяд



Тема Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?нови [re: Last Roman]  
Автор rama_m (любител)
Публикувано13.10.08 22:56



Браво, че така допълни темата.... Мисля си, че (направо си го прочетох от Лев Гумильов) на тази географска ширина е било най-голямото изобилие - в "Конец и вновь начало" обясняваше какво изобилие е било в Рим едно време....
Та така да се каже сме били облагодетелствани. Братовчедите във Волжка България може би не са имали всичко, макар да са били големи търговци и да са набавяли това дето го е нямало при тях....



Тема Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?нови [re: rama_m]  
Автор Last RomanМодератор (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано14.10.08 05:59



на брат'чедите от степите млякото и месото им било достатъчно.



Queen's only


Тема Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?нови [re: rama_m]  
Автор roum (приятел)
Публикувано14.10.08 08:43



Интересно какво е положението на ориза ?
Вероятно има и култури които са изчезнали, а можеби има и животни които са изчезнали.




Тема Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?нови [re: rama_m]  
Автор thorn (член)
Публикувано14.10.08 09:55



Яли са доста храни от типа на булгура или на вареното жито, дето го раздават по погребения. Но не само пшеница, но и ръж, ечемик, просо. Дължи се на факта, че да направиш от събраното жито брашно си е проблем. Мелници /воденици/ е имало, но са били хайтек и сравнително редки. А да се мели с ръчни хромели е тежък труд.

Яли са много каши, чорби и всичко, което по консистенция е между двете.

Изобщо хляб / от всякакви житни/ е имало може би не всеки ден. Обикновено са го пекли в огнището или на подници. Обаче май вече е имало баници и пирожки.

Докато населението не е било много плътно е имало достатъчно месо – овче /и агнешко/, козе, говеждо, свинско, птиче /кокошки, патици, гъски/.

В някои периоди, в някои райони значителна роля е играел и дивечът – сърни, елени, свини, всякакви птици, включително лебеди, гълъби и дребни пойни птици.

Мляко, сирене /дали е бяло сирене или някакъв протокашкавал/ и яйца е имало винаги. Всъщност да правиш млякото на сирене е било начин да се консервира храна за зимата. Предполагам, че е имало и някакъв вид кисело мляко и айрян.

Овкусявали са с чесън и други лукове, мащерка, босилек и т.н. /предполагам/. Източните подправки /черен пипер, канела и т.н. / са били известни, но много скъпи – примерно като трюфелите сега.

Яли са плодове /ябълки, круши, череши, праскови, на юг смокини и маслини/, грозде, горски плодове – кестени,малини, къпини, боровинки / , гъби. В някои периоди и някои райони и жълъди.

Подслаждали са си с мед или с петмез. На някой голям богаташ може и да му се е случило да опита индийска тръстикова захар, но не е много вероятно.

Пиели са много вино, защото да пиеш вино, което съдържа спирт и донякъде дезинфекцира е било макар и да звучи парадоксално по-здравословно отколкото да пиеш често замърсената вода. Било е питие за всички, включително за жени и деца от най-ранна възраст, но вероятно са го разреждали.

Правели са и са пиели и медовина, която са успявали да докарат и с по-голям алкохолен градус от виното.

Пиво по нашите земи май е нямало.



Тема Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?нови [re: thorn]  
Автор agrimonia (гностичка)
Публикувано14.10.08 10:26



Във всеки случай менюто им е било много здравословно-храната е била екологично чиста, абсолютно прясна и без оцветители и консерванти, както днес. Всичко е било полезно и вкусно, предполагам.



Тема Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?нови [re: agrimonia]  
Автор thorn (член)
Публикувано14.10.08 10:48



Не прекалявай с възхвалите. Имало е глад, особено зимата и в ранна пролет, когато са яли всякакви гадости, авитаминоза, антисанитария – мишки в зърното, мухи по месото, не е имало хладилници, което значи, че за да запазиш месо трябва да правиш колбаси, да го осоляваш /ама солта е скъпа/ да го сушиш или опушваш. Никой от тези методи не е най-здравословния. Ти се занимаваш с Рим – нали знаеш за какво служи гарумът – да поприкрие вкусът на развалено месо.

Фините абразивни частички от хромелите в брашното са довеждали до изхабяване на зъбите. Питейната вода е била такава каквато намерят. Хайде за по-голямата част от България това не било сериозен проблем, защото в планинска рядконаселена страна вода има, но все пак на някои места е била от понякога замърсени кладенци. Да не говорим за планинските крепости, където са разчитали на цистерни с дъждовна вода.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.