| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години?
 | 
 
 |  
| Автор | 
rama_m (любител) |  
| Публикувано | 13.10.08 22:06 |  
             |  
           | 
            
           
  Интересно ми е какво са яли нашите предци в Европа и Азия преди 10-15 века. Имаме следните липси по това време (защото още не са били пренесени от Америките):
 Липсвали са:
 боб;
 пипер;
 картофи;
 домати; 
 лук;
 царевица;
 слънчоглед;
 
 Който знае за още, нека да допълни.
 
 Значи в менюто им е имало жито, овес, просо, месо (всъщност какво е било – пилешко, овче, риба?) , маслини, грах, грозде и т.н.
 
 Нека го допълним и в частност за българите ми е най-интересно какво е било то.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години? 
[re: rama_m]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Ray of Light (дала-багаин) |  
| Публикувано | 13.10.08 22:19 |  
             |  
           | 
            
           
  Ибн - Фадлан е посрещнат с просо и конско месо. В Кавказ, където нашите предци са престояли няколко века просото е била основна земеделска култура. Общо взето по - бедно е било преди 
  100 символа не стигат!
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години? 
[re: rama_m]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Last Roman  (PRAEFECTUS URBI) |  
| Публикувано | 13.10.08 22:44 |  
             |  
           | 
            
           
  от зеленчуците е имало: люцерна, бакла, леща, нахут, грах, краставица, моркови, зеле, лук, чесън, хрян, пащърнак, целина, магданоз, копър.
 За подправки - от по-екзотичните - черен пипер, канела, карамфил, шафран; също и босилек, дафинов лист, мащерка, чубрица, майоран, кориандър, синапено семе, ким, кимион, джоджен, анасон, мак/.
 От плодовете - праскови, кайсии, ябълки, круши, нар, лимони, портокали, банани, ананас, фурми /в по-топлите страни/, вишни, смокини, бадеми, кестени.
 От животинските продукти - мед, сирене, млека, яйца, меса, морски дарове и пр.
 Не са умирали от глад и авитаминоза, нищо че са нямали домати, картофи и боб в порциона /нащо без което не можем да си представиме едно съвременно ядене/.
 
 Queen's only
 Редактирано от Last Roman на 13.10.08 22:45. 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години? 
[re: rama_m]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Убaвeц () |  
| Публикувано | 13.10.08 22:47 |  
             |  
           | 
            
           
  Просеник,кокошки,свинйе,телета,сърни,глигане,зайци,риба,ягоде,ябълки,круши,сливи и т.н. и т.н.Основна храна е бил просеника щото основната култура е била просото.За това и целия славянски календар е осеян със земеделски месеци.Месеца просинец,просяк и т.н. са думи произлезли в тази връзка.Колкото до нищожно-мижавия и пренебрежимобезкрайно малък приток на прабългари можем да съдим,че нема месец конеяд
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години? 
[re: Last Roman]
 | 
 
 |  
| Автор | 
rama_m (любител) |  
| Публикувано | 13.10.08 22:56 |  
             |  
           | 
            
           
  Браво, че така допълни темата.... Мисля си, че (направо си го прочетох от Лев Гумильов) на тази географска ширина е било най-голямото изобилие - в "Конец и вновь начало" обясняваше какво изобилие е било в Рим едно време.... 
 Та така да се каже сме били облагодетелствани. Братовчедите във Волжка България може би не са имали всичко, макар да са били големи търговци и да са набавяли това дето го е нямало при тях....
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години? 
[re: rama_m]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Last Roman  (PRAEFECTUS URBI) |  
| Публикувано | 14.10.08 05:59 |  
             |  
           | 
            
           
  на брат'чедите от степите млякото и месото им било достатъчно.
  Queen's only
 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години? 
[re: rama_m]
 | 
 
 |  
| Автор | 
roum (приятел) |  
| Публикувано | 14.10.08 08:43 |  
             |  
           | 
            
           
  Интересно какво е положението на ориза ?
 Вероятно има и култури които са изчезнали, а можеби има и животни които са изчезнали.
  
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години? 
[re: rama_m]
 | 
 
 |  
| Автор | 
thorn (член) |  
| Публикувано | 14.10.08 09:55 |  
             |  
           | 
            
           
  Яли са доста храни от типа на булгура или на вареното жито, дето го раздават по погребения. Но не само пшеница, но и ръж, ечемик, просо.  Дължи се на факта, че да направиш от събраното жито брашно си е проблем. Мелници /воденици/ е имало, но са били хайтек и сравнително редки. А да се мели с ръчни хромели е тежък труд. 
 
 Яли са много каши, чорби и всичко, което по консистенция е между двете.
 
 Изобщо хляб / от всякакви житни/ е имало може би не всеки ден. Обикновено са го пекли в огнището или на подници. Обаче май вече е имало баници и пирожки.
 
 Докато населението не е било много плътно е имало достатъчно месо – овче /и агнешко/, козе, говеждо, свинско, птиче /кокошки, патици, гъски/. 
 
 В някои периоди, в някои райони значителна роля е играел и дивечът – сърни, елени, свини, всякакви птици, включително лебеди, гълъби и дребни пойни птици.
 
 Мляко, сирене /дали е бяло сирене или някакъв протокашкавал/ и яйца е имало винаги. Всъщност да правиш млякото на сирене е било начин да се консервира храна за зимата. Предполагам, че е имало и някакъв вид кисело мляко и айрян.
 
 Овкусявали са с чесън и други лукове, мащерка, босилек и т.н. /предполагам/. Източните подправки /черен пипер, канела и т.н. / са били известни, но много скъпи – примерно като трюфелите сега.
 
 Яли са плодове /ябълки, круши, череши, праскови, на юг смокини и маслини/, грозде, горски плодове – кестени,малини, къпини, боровинки / , гъби. В някои периоди и някои райони и жълъди.
 
 Подслаждали са си с мед или с петмез. На някой голям богаташ може и да му се е случило да опита индийска тръстикова захар, но не е много вероятно.  
 
 Пиели са много вино, защото да пиеш вино, което съдържа спирт и донякъде дезинфекцира  е било макар и да звучи парадоксално по-здравословно отколкото да пиеш често замърсената вода. Било е питие за всички, включително за жени и деца от най-ранна възраст, но вероятно са го разреждали.
 
 Правели са и са пиели и медовина, която са успявали да докарат и с по-голям алкохолен градус от виното.
 
 Пиво по нашите земи май е нямало.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години? 
[re: thorn]
 | 
 
 |  
| Автор | 
agrimonia (гностичка) |  
| Публикувано | 14.10.08 10:26 |  
             |  
           | 
            
           
  Във всеки случай менюто им е било много здравословно-храната е била екологично чиста, абсолютно прясна и без оцветители и консерванти, както днес. Всичко е било полезно и вкусно, предполагам.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Какво е било менюто преди 1000 – 1500 години? 
[re: agrimonia]
 | 
 
 |  
| Автор | 
thorn (член) |  
| Публикувано | 14.10.08 10:48 |  
             |  
           | 
            
           
  Не прекалявай с възхвалите. Имало е глад, особено зимата и в ранна пролет, когато са яли всякакви гадости, авитаминоза, антисанитария – мишки в зърното, мухи по месото, не е имало хладилници, което значи, че за да запазиш месо трябва да правиш колбаси, да го осоляваш /ама солта е скъпа/ да го сушиш или опушваш. Никой от тези методи не е най-здравословния. Ти се занимаваш с Рим – нали знаеш за какво служи гарумът – да поприкрие вкусът на развалено месо.
 
 Фините абразивни частички от хромелите в брашното са довеждали до изхабяване на зъбите. Питейната вода е била такава каквато намерят. Хайде за по-голямата част от България това не било сериозен проблем, защото в планинска рядконаселена страна вода има, но все пак на някои места е била от понякога замърсени кладенци. Да не говорим за планинските крепости, където са разчитали на цистерни с дъждовна вода.
  
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |