Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:25 14.07.25 
Хуманитарни науки
   >> История
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Кръстоносци останали да живеят по нашите земи?нови  
Автор rama_m (любител)
Публикувано22.08.08 13:18

Скоро говорих с мъж живеещ в софийското село Локорско. На въпроса ми откъде идва името на селото той ми даде две версии – едната (истинската, както каза той) – от това, че там е било мокро, влажно, с локви и от там от Локварско стигнало до Локорско. Другата версия си призна, че си я е измислил. След като били победени от Калояновите хора част от оцелелите кръстоносци се заселили по нашите земи. Даде ми за пример село Бов, което е именувано на граф Дьо Бьоф (бълг.Уикипедия казва същото за тази легенда). Та човека каза, че според измислената му версия името на селото идва от френското Льо Кьор (Сърцето). Оставяйки настрана тази версия се замислих дали няма и други места, където да се заселили кръстоносци оставяйки имената си на населеното място.

Намерих следните имена, които звучат чуждоземско, без обаче да намеря някаква информация за тях:

с.Кондофрей (това направо си звучи като конт Дьо Фрей)
с.Фролош
с.Логодаж

Някаква информация да има някой по въпроса?

Тема Re: Кръстоносци останали да живеят по нашите земи?нови [re: rama_m]  
Автор Д-p OxБoли (майсторът)
Публикувано22.08.08 15:15

Пасарел = проход на Арел
Вакарел = краварник на Арел
?

Автор Лyмeн (новак)
Публикувано22.08.08 15:43

Аз сериозно си бях задал въпроса за произхода на името тутракан но преди хана да стане кана тънех в неизброими догадки.Сега знам ,че носи името на кан Тутра за който от източниците дълбоко скрити от официозната наука в подземията на БАН знаем,че не бил мутра, нито е бил тутав,а още по-малко пък е от планините Татри

Пряк потомък на Пеперуд и вуйчо на Мух и внук на Кукумявк и дедо на Кукувиц

Автор мapдyk (Enlil)
Публикувано22.08.08 15:43

на Ралчев тиквата, за да не разберат дали съм по-хубав от Филип!

Mvlti svnt vocati, pavci vero electi

Редактирано от мapдyk на 22.08.08 16:03.

Автор ниkoлaй_дc (Гого)
Публикувано22.08.08 22:09

Също и за Орладовци.
Името идва от граф Орландо. Обаче и друга версия съм чувал (от Малашевци), че било на ковача Орландо дето се бил заселил там неясно кога.
Все се шегувахме, че имаме синя кръв като малки :-)

Тема Re: Кръстоносци останали да живеят по нашите земи?нови [re: ниkoлaй_дc]  
Автор koмитaМодератор (български)
Публикувано22.08.08 22:43

Кой Орландо, Орландо Блум, от оня филм за Светите земи ли

?

Автор Alexandros Megas (PaiDios)
Публикувано22.08.08 23:02

-Мен лично ме е интригувал факта за няколкото селища с име маджарово и маджерито в старозагорско...не знам за данни за заселвани унгарци в старозагорско... Има и села с име Арнаутито, подобно на Арбанаси са свидетелство за албанска имиграция по земите ни... ама унгарци-кога?

Автор croesus (?!?)
Публикувано23.08.08 01:05

Едно от тези села се уреди с линейка от Белгия по "кръстоносна" линия (забравих кое точно, извинявам се).

Тема Re: Кръстоносци останали да живеят по нашите земи?нови [re: koмитa]  
Автор ниkoлaй_дc (Гого)
Публикувано23.08.08 01:49

Незнам, ама поне бехме със синя кръв, а не кйато ония от Малашевци, сега за пръв път , чувам и за локорско, никога преди от там не са ми споменавали за латинияни.

А иначе може и от нас да са го чули това и да не останат поназад от Вакарел и Орландовци и те да си измилили една теория :-)

Тема Re: Кръстоносци останали да живеят по нашите земи? [re: Alexandros Megas]  
Автор undur (aborgien klasik)
Публикувано23.08.08 18:52

не знам за данни за заселвани унгарци в старозагорско...

Верно е. Всичко това е верно!
Шопските села са си имали много работа с латинците. Нали ви обясних от къде идва думата лонгур - от лонг, демег дълъг от там дългуч.

В шопския диалект има много такива, ама ще ви обясня друг път.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.