|
Тема
|
оригинални средновековни карти на европа?
|
|
Автор |
Ckитниka (инстинктивен) |
Публикувано | 31.03.08 12:13 |
|
на някой да му се намират оригинални карти на европа за кое да е време отпреди 14-15 век, с етнически категории? мерси предв.
| |
Тема
|
Re: оригинални средновековни карти на европа?
[re: Ckитниka]
|
|
Автор |
Xaнko (от село Осеня) |
Публикувано | 31.03.08 14:02 |
|
Ъъъъ...как по-точно да ни се намират? Както си ровиш в килера на баба ти и изведнъж изскачат 4-5 карти от 14-век?? та в България няма почти никакви запазени писмени документи отпрди 1800 г., камо ли карти (каквито едва ли някой по нашенско е правил).
Ако искаш да видиш оригинали-събираш си торбата и почваш да обикаляш по университети и музеи - Италия, Франция, Германия. Има коклото щеш.
...от стотната на багатур багаина Севар
| |
Тема
|
|
|
Автор |
mellisa (божествена) |
Публикувано | 31.03.08 14:54 |
|
Приемам, че не ни питаш дали имаме 700 годишни карти, а искаш карти за Средновековието правени през Средновековието?
Ако е така, преди време го бях казвала - в Оспрей има книга "Maps of the Late Medieval Period 1300-1500AD", ако желаеш и ми дадеш имейл, ще ти я пратя.
А ако имаш достъп до добра библиотека, мога да ти препоръчам две отлични заглавия, събрали всички европейски карти правени през Средновековието.
The Zantedeschia aethiopicas are in bloom again
| |
Тема
|
[re: mellisa]
|
|
Автор |
cyg (<>) |
Публикувано | 31.03.08 15:56 |
|
Торент на
Maps of the Late Medieval Period 1300-1500AD
Редактирано от Last Roman на 31.03.08 15:59.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Ckитниka (инстинктивен) |
Публикувано | 31.03.08 18:19 |
|
1) да, имах предвид дигитализирани версии на такива карти (средновековни, антични - просто да са предмодерни); 2) имейла си ще ти го дам ей-сега; 3) наистина ще се радвам да чуя заглавията на атласите, за които говориш.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kle4kar (член) |
Публикувано | 01.04.08 12:29 |
|
не знам за човека но аз бих бил много благодарен ако ми я изпратиш т.к. съм вманиачен на тема исторически карти имейла ми е
pjure_ot_kopriva@yahoo.com
| |
Тема
|
|
|
Автор |
headhunter (huntz orcxez) |
Публикувано | 01.04.08 14:30 |
|
В отговор на:
А ако имаш достъп до добра библиотека, мога да ти препоръчам две отлични заглавия, събрали всички европейски карти правени през Средновековието.
Може ли и аз да изскимтя и да те погледна с влажен поглед?
e-mail: pavel.petrov@bgz.pl
Блъ'дърьъ!
General Protection Fault in module 0xDEEBAA. Рестартирайте държавата!
| |
Тема
|
[re: headhunter]
|
|
Автор |
Last Roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 01.04.08 14:50 |
|
мазньовци.
Aut Caesar, aut nihil
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Buckler (Тук съм) |
Публикувано | 03.04.08 10:16 |
|
Виждам, че разговора се е отклонил малко.
Затова просто ти съобщавам , че имам няколко карти от 1872-4 гг.
Те са руска препечатка от френският оригинал на същите от книгата "Земя и хора" на големият фр. географ /и не само/ Елизе Реклю. Печатани са в заведението на Илин по немски плочи.
На картите се вижда добре европейската част, на турската империя, която сега е независима държава - България.
Разбирам , че това не е средновековие но затова отговаря на другото ти определение-оригинални. Те разбира се са цветни гравюри!
| |
Тема
|
[re: headhunter]
|
|
Автор |
mellisa (божествена) |
Публикувано | 03.04.08 14:06 |
|
За мен ще е удоволствие да ви пратя книгата, но cyg (мерси) ме е отменил, като е дал линк към нея
Останалите две заглавия са:
"Mapping Time and Space: How Medieval Mapmakers Viewed Their World, Evelyn Edson"
" The History of Cartography. Vol. 1: Cartography in Prehistoric, Ancient and Medieval Europe and the Mediterranean., J. B. Harley; David Woodward"
и един бонус :):
"The Earliest Printed Maps 1472-1500, Tony Campbell"
The Zantedeschia aethiopicas are in bloom again
| |
|
|
|
|