|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Защо се занимавате толкова с миналото?
|
|
| Автор |
Jindja () |
| Публикувано | 27.01.07 06:38 |
|
|
Не разбирам защо за занимавате толкова с миналото?
Това с какво ще подобри настоящето и бъдещето ни съществуване като народ?
Днешните българи сме толкова различни от живелите преди нас че разликата не може да се опише с думи.
| |
|
Тема
|
Re: Защо се занимавате толкова с миналото?
[re: Jindja]
|
|
| Автор |
koбpaO8 (зеленочерна) |
| Публикувано | 27.01.07 08:27 |
|
|
Колкото и травиално да е.
Този, който не познава миналото си /историята си/ --той е като дърво без корени!
Без самочувситвие с комплекси и прочие.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Aнибaл (търсещ) |
| Публикувано | 27.01.07 09:13 |
|
|
Ми щото ни е интересно
Светът е пълен с тайни
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Last_Roman (PRAEFECTUS URBI) |
| Публикувано | 27.01.07 10:37 |
|
|
Който не познава миналото, не може да предвиди бъдещето. Историята винаги се повтаря. Само действащите лица са нови.
Facta, non verba!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Vencci* (R*Я) |
| Публикувано | 27.01.07 10:44 |
|
|
Днешните българи сме толкова различни от живелите преди нас, че разликата не може да се опише с думи.
Така е.
Днешните българи са нещо като сенки в Царството на Мъртвите,
в сравнение дори с тези, живяли няколко поколения преди нас.
Идеята е не нас да ни запомнят с нещо, а да предадеме спомен
за онези славни времена и хора на онези, които в най-близкобъдеще ще населят земите ни : чужденците от Изток и Запад.
На циганите не можем да разчитаме - те нямат родова памет,
нямат нищо, с което да приличат дори на т.н. "днешни българи",
но те трайно и в перспектива ще бъдат преобладаващото население
на една от много европейски области с името "Bulgaria".
Българите няма да изчезнат изведнаж, но постепенно ще се размият и тн.
Старите легенди за старите времена ще разказват англичани, шотландци,
французи, германци и други европейци, както и техните ефтини наемни
работници от пакистан, индия, ирак, бившите азиатски републики на СССР и др.
По този ниприятен повод ще си послужа с един пример
от Римско Време :
Това е карта на народите, живяли по времето на Римската Империя.
Очебийно странното в нея е в общата принадледност на
египтяните с населението на Панония, Мизия и Галатия.
Последните са по границата на Империята, което и с
многобройни извори е засвидетелствано, че и от другата
страна на граница живее сродно с тях население.
Но защо изобщо сравнявам египтяните с днешните българи ???
- Защото кореното население на Египет от Делтата на Нил
почти изцяло се изселва на север към Европа през 632-636 г.
във връзка с нахлуването на арабите и неспособността да
бъде предотвратено нашествието им.
Това население се пръсва по територията на цяла Европа и
се слива с него без остатък.
Но днес в Египет и по света за старите египтяни се разказват
всякакви небивалици от американци, французи, англичани,
германци и др. със съдействието на днешните потомци на
старите завоеватели.
Това на което можем да ги поучим е, че нито египтяните са симити,
нито траките са гърци, нито българите са турци.
И когато от българите не ще има жив помен за тях,
то нека бъдещите учени от споменатите страни да
имат твърда и здрава основа за своите проучвания.
Нашата задача е да ги предпазиме от погрешни насоки
на изследване и цял свят да ни помни такива, каквито сме били,
а не по измислен и небивал начин.
Що се отнася до населението дадено като единородно в Гърция,
Италия и Южна Испания предлагам тази карта за сравнение :
ппс :
Съжалявам за крайните изводи в мнението ми.
И за да не се случат, има от какво все още да се
поучиме от древните.
Привет !!!
| |
|
Тема
|
[re: Vencci*]
|
|
| Автор |
8ЯR (eight) |
| Публикувано | 28.01.07 01:33 |
|
|
Добър постинг .
Добър и в същото време тъжен за осмисляне.
6Х
| |
|
Тема
|
[re: 8ЯR]
|
|
| Автор |
Vencci* (R*Я) |
| Публикувано | 28.01.07 21:00 |
|
|
Дали е добъл постинга, не ми е било за цел,
когато съм го обмислял и след това представял.
С едно обаче превъзхожда надменните
постинги на Зиези и Рекса през последно време.
И защо ги превъзхожда, ли ?
Пречи им късогледството по отношение само на
един от многото сродни народи. / траките, например./
Не правят връзка с галите и древните египтяни, нито
като верска доктрина, нито като социална среда,
нито като реални за тогавашното време комуникации
и обмана на идеи и информация.
Търсят под телето неродената крава или нещо от сорта.
На древните в това отношение не им е било
необходимо да носят "специални обила", защото
Зиези или който и да е било да им обяснава кои са,
що са, къде са, как са и др. безподобни.
Приликата между траките и египтяните се открива лесно в изобразителното
изкуство. Такова не са имали и нямат дарбата да имат нито чифутите,
нито гърците, нито турците. И това е известно на хоратата занимаващи се
с изкуство. Тук духовните претенции за изисканост и древност на тези
бездуховни народи удрят на камък. И това се знае и не е никаква тайна,
освен дарбата да твориш изкуство и то да радва близките ти.
При тях няма РАдост, а само и единствено интереси :
Защо , например Орфей да не е грък, ако това би им допринесло
лайняните им печалби и др. ???
Защо, например Христос да не е чифут, ако това на "божи гроб" не би им
допринесло финансови изгоди ?
И още и още подобни и безподобни ... ... ... ... ... ...
Привет ?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Pito_Guli (30071903) |
| Публикувано | 28.01.07 23:30 |
|
|
Привет!!!
Нещо днес комай......само Йерусалим некакси ме посреща фронтално......
та по латинскому е Hierosolymis...та извън "официалната" версия за произхода на името...мислиш ли,че има резон за съчетание от типа...
Херо и сол...Геро и Солей...
...та ако требва да избегаме от мрежите на чифутландия...да питам направо:
Коя може да е оная стара земя на героите ,в която още отекват великанските стъпки на Героите и на Слънцето поклон струват пра-...внуците им ...па и Райко му викат?
Deum nemo vidit umquam unigenitus Filius qui est in sinu Patris ipse enarravit
"Не бойте се, момчета! Продължавайте боя! Приберете ми пушката!".
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
f(x)dx () |
| Публикувано | 29.01.07 10:35 |
|
|
Привет, Vencci*,
Аз от скоро влизам в клуба и съм учуден от ограничената тематика, която се обсъжда тук, но твоите постинги наистина ми харесаха, защото предразполагат към размишления.
Та размислих се аз тука два-три дена по темата, а и по твоите мисли и намирам, че си много прав за смисъла от занимаването с история. Наистина трябва да разберем какви са били хората, които сме наследили и да предадем това познание напред във възможно най-чист вид. Това е един от начините да съхраним уникалното, типичното за нашия народ. А и легендите за отминалите славни времена имат странното свойство да вдъхват сили, да мотивират и да движат напред един народ.
Според мен обаче основният смисъл от занимаването с история е в поуките. Изучавайки историята на един народ, а и на много народи дава възможност да откриеш грешките на предците и да се поучиш от тях. Така както човек се учи от собствените си грешки, така и народите биха могли да се учат от тях. Изучавайки историята на България, а и на някои други народи (държа да отбележа – на много елементарно ниво) аз съм си извадил някои изводи, т.е. поуки
Първата поука е, че независимо от времената, независимо от епохата – хората, обикновените хора са си едни и същи. Не мисля, че аз се отличавам с нещо от някой тракийски овчар от преди 2500 години или пък от някой поданик на хан Крум. Предполагам и те като мен са искали да отгледат децата си, да им се радват как растат и да ги видят как поемат по пътя си в живота. Предполагам и на тях животът им е минавал в работа, работа, работа и от време на време са го удряли на веселба. И те са обичали да гледат шампионската лига, макар и не по телевизора и не точно футбол. Предполагам и те са негодували срещу „мутрите” макар да са им викали по друг начин. И на тях са им са се виждали много данъците, които са плащали. Сигурно и те са се занимавали с история
Втората ми поука е, че днешните българи не са някакви бледи сенки на предците си. Напротив. Не зная кое ви кара да мислите така. Но в най-новата си история ние имаме и бляскави военни победи като сръбско-българската война, превземането на Одрин, битката при Дойран, боевете при Драва. На практика ние нямаме загубена битка и пленено бойно знаме! Имаме и световно признати постижения в науката – може би само името Джон Атанасов е достатъчно, но нека споменем постиженията на нашите ученици на олимпиадите по математика и информатика. Българите продължаваме да създаваме голямо изкуство – Кристо Явашев, Николай Гяуров и Асен Пейков са първите примери, които ми идват на ум. Българите сме си все така изобретателни – прототипът на електронният часовник е създаден от българин, а самолетите са използвани за пръв път в бойни действия от нас – при обсадата на Одрин на 16 Октомври 1912. Само няколко години след като маршал Фердинанд Фош е казал знаменитата си реплика „Самолетите са интересни играчки, но не могат да бъдат използвани за военни цели”. Кой е Фердинанд Фош? Ами върховният главнокомандващ на съюзническите сили през първата световна война. Примерът със самолетите е много удачен и по една друга причина – само две седмици след като напук на мнението на маршал Фош ние използваме самолетите за бойни цели, петнайсетгодишната Райна Касабова става първата жена, участвала в боен полет. По същото време в САЩ например жените все още нямат право да гласуват. Тук вече опираме до прословутата ни толерантност, намерила върховен израз в спасяването на българските евреи през Втората световна война.
А днес когато народите имат по-различни предизвикателства и войните са пренесени на стадионите, ние продължаваме да бъдем сред най-големите сили. Най-пресният пример са бронзовите медали на волейболистите ни от световното първенство. Но си заслужава да споменем и Веселин Топалов и рекордът от 209 сантиметра на Стефка Костадинова, който вече 20 години никой не може да подобри.
Третият ми извод е, че противно на широкоразпространеното у нас мнение ние българите не сме някакъв уникален, специален народ, който превъзхожда всички останали. Няма такова нещо. Имаме си своите славни моменти (както преди така и сега), но ги имат и поляците, и норвежците, и японците, и индийците и шотландците (специално последните много ги уважавам, но това е друга тема). Надменното отношение към другите народи на основата на минали славни постижения на нашия народ не води до нищо добро.
Но може би най-важният за мен извод е, че в историята на народите те имат както славни моменти така и падения, които се редуват. Или както се казва – всеки връх е начало на едно спускане, така както всяко спускане е последвано от нов връх. Ако минем накратко през историята на нашите предци ще видим, че е точно така – след възхода на траките идва римското господство, след това хановете Кубрат, Аспарух и наследникът му Тервел бележат нов връх, след който идва спад, за да дойде хан Крум, който поставя началото на нов връх. Кулминацията на този връх е при цар Симеон, но всички знаем какво става след това – в крайна сметка византийско робство. След това Асеневци и Иван-Александър, турско робство, Възраждане и Съединение, две национални катастрофи, възход на комунизма, Преход.... А може би в момента сме в началото на нов възход? Знам ли, това вече не е история, а бъдеще. Но гледайки назад в миналото аз се изпълвам с гордост не от фактите за великите победи на Крум, Симеон, Калоян, за дипломацията на Иван-Асен, за волята на Борис І, за делото на Левски, за харизмата на кап. Дрангов или саможертвата на Димчо Дебелянов. Това, с което най-много се гордея е, че съм част от народ оцелял и съхранил културата си през всичките тези възходи и падения.
А дали ще изчезне този същият народ или просто за пореден път ще приеме в себе си друг(и) народи, за да стане по-силен и по-мъдър – трудно е да се каже и може доста да се поспори. Тука вече заниманията с история няма много да помогнат. Други работи трябва да се предприемат, а не да се оправдаваме с 18-те лева помощи, които отпуска държавата.
| |
|
Тема
|
[re: f(x)dx]
|
|
| Автор |
Vencci* (R*Я) |
| Публикувано | 29.01.07 14:09 |
|
|
Превет f(x)dx !
Няколко пъти прочетох мнението ти.
Има в него много неща, върху които
би трябвало всеки от нас да се замисли.
Определено ми харесва твоето отношение към проблемите на
обикновеният участник в значимите за времето си исторически
събития и индивидуалното си отношение към тях.
Но как е днес :
Ти пишеш :
Имаме и световно признати постижения в науката – може би само името Джон Атанасов е достатъчно ...
Така е.
Този българин направи възможно ние всички българи от цял свят
да споделяме проблемите си.
Да споделяме и миналото си ...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|