Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:34 19.11.25 
Хуманитарни науки
   >> История
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема вечна памет за Левскинови  
Автор the_bomb (няма пък)
Публикувано19.02.06 20:18

О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.

Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.

Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.

Природата чука на мойта врата, с усмивка перверзна крилете ми вдига...

Тема Re: вечна памет за Левскинови [re: the_bomb]  
Автор Rex Mysorum (турбо автохтон)
Публикувано19.02.06 21:44

вечна памет за Левски

Вечна памет за достойния българин-автохтонец и българина-автофтонец, който го е възпял в стихотворението. И бърза забрава за популизма на шльоцерианците-чуждопоклонници!

------------
Пий вода

!

Редактирано от Rex Mysorum на 19.02.06 21:45.

Тема Re: вечна памет за Левски [re: the_bomb]  
Автор *Eвa* (независима)
Публикувано19.02.06 22:38

Кажи ми горо, кажи на мене,
защо балканът сърдито стене,
там буря вие и кърши клони,
защо жалее и сълзи рони?

Юначе, младо, какво да кажа,
та мойта болка да ти изкажа,
аскер ми страшен тук снощи беше,
юнак в окови напред вървеше.

Кога погледна той мойте буки,
на мене тихо той проговори:
"Прощавай горо, недей ти плака,
бесило черно мен утре чака.

Кажи на всички, че тук аз минах,
за родни братя и род загинах!"
Свери ги черни, отново тръгна
и нивга Левски се веч не върна.

Това е една стара песен, може би я знаете...

Винаги съм се вдъхновявала от тази личност Левски, защото се е борил за свобода и свободата не я е свързвал с подтисничество към никого, също и от мащабността на делото му, това значи, че имал и мащабност на мисленето. Имал е твърде либерални схващания за живота:

“Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение - било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било”

Из “Наредата на работниците за освобождението на българския народ”

Поклон пред паметта му!

Тема Re: вечна памет за Левскинови [re: *Eвa*]  
Автор тpиrлaвa лaмя (огнедишаща)
Публикувано19.02.06 22:42

"Имал е твърде либерални схващания за живота:
“Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение - било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било”" - Това си е чиста българофобия!!!

Тема Re: вечна памет за Левскинови [re: тpиrлaвa лaмя]  
Автор *Eвa* (независима)
Публикувано19.02.06 22:44

Така е мислил Левски.

Публикувано19.02.06 23:02

“Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение - било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било”

В оригинала дали не пишеше ЧИФУТИ?
Интересно защо ги няма ГЪРЦИТЕ в списъка на равноправието. Дали Левски, като един автохтонец, не е знаел много добре що за българофобска измет са грачовете? Дали е подозирал как идните поколения българи ще издигнат в култ тази измет?

"Който ни освободи, той и ще ни пороби"

Това не беше ли пак от Левски? Е, прав ли е?

Само питам...

------------
Пий вода

!

Редактирано от Rex Mysorum на 19.02.06 23:03.

Тема Поклон пред Левски!нови [re: Rex Mysorum]  
Автор CBETЛoCиH (Аз Ти Ние Те)
Публикувано19.02.06 23:38

Типично за форумите, да се тръгне от точка А за точка Б, но за по-кратко да се мине през точките Я, Ю, Ъ, Ь, Щ, Ш....

Покланям се пред духът и личността Васил Левски!
Покланям се пред желанието му за всеобщата свобода!
Покланям се пред жертвата му за благото на народа!

"Ако загубя, губя само себе си. Ако спечеля, печели цял народ!"

В. Левски

Не знам колко човека сте в тази тема. Не знам на каква възраст сте повечето. Не знам дори и какъв е социалния ви статус. Интересува ме дали имате желанието за живот, но не онзи-егоистичния, в който "само на мен да ми е добре", а онзи, който да те прави жив със своя принос. Не е смешно, не е и налудничаво-днес се гради нова България. Зависи само от нас-бих казал младите хора, които преживяхме и "онези" и "тези" времена. Ние знаем какъв е вкусът на сладкото и горчивото. Минаха "каубойските" времена и сега е ред на реда! А, ще има ли ред? Това зависи от желанието ни за общ живот, между всички етнически групи в нашата страна - България! В сегашните дни са ни нужни в пъти повече хора като Левски, за да изградим държава, в която да живеят хора!!!

Ако ви се струва несериозно това, което казах, ще ви помоля да не отговаряте, а да си замълчите. Мълчанието ви, ще ми е напълно достатъчна обида и наказание

powernet.hit.bg

Тема Re: вечна памет за Левскинови [re: Rex Mysorum]  
Автор *Eвa* (независима)
Публикувано19.02.06 23:54

Да, прав е бил, според мене, защото навсякъде има хора и хора и в частност за индивида - такива с които се разбираш и такива, с които не можеш да общуваш, независимо от религия и националност. Ако хората, които живеят в една държава спазват законите на тази държава, какъв е проблемът според тебе?
Прав е бил Левски, ти какво имаш против?
И защо обявяваш Левски за автохтонец, това си е твое понятие, измислено от някой в настоящето, няма нищо общо с времето, когато е живял Васил Левски?
Ако живееше Левски сега можеше да е най-върлият ти опонент, нищо не можеш да кажеш, защото го няма всъщност.
фпфр

Публикувано20.02.06 00:32

И защо обявяваш Левски за автохтонец, това си е твое понятие, измислено от някой в настоящето, няма нищо общо с времето, когато е живял Васил Левски?

Много си неосведомена, миличка. Я виж какво е писал Ботев, какво казва за приятеля си Васил, какво е писал Раковски и тогава ми обяснявай, че понятието автохтонец е "измислено" от някой от настоящето. Терминът "автохтонен", ако не се лъжа, го въвежда Ганчо Ценов, но идеологията, драга, е присъща на нашите възрожденци - от първия до последния. Поне аз за изключение не знам. Можеш да видиш какво е писал Раковски за трако-българите, за пеласгите, угорците и загорците. Разни шарлатани медиевисти много обичат да цитират възклицанието "научна будалащина!" на Ботев, но не и това, че е насочено именно към тях: гнусната шльоцерианска измет

И няма как да бъде иначе, защото не може да има какъвто и да било национализъм, ако не стъпва върху Истината. Нагледното потвърждение на тези мои думи е смешната до степен на отвращение битка между македонистите и псевдопатриотите-мигрофили.

Дори при интелектуалци като Талев, добре запознати с нахлуващите в България дивашки теории за произхода ни, се забелязва едно добре скрито но непреодолимо желание в сюжета на своята тетралогия да подчертае каква е Истината и откъде идват глупостите. Ключови моменти в това отношение са разглеждането на "славянщината" в епизода с руския войник на пазара в Преспа, а направо КУЛТОВО е писмото, което пише шпионинът, представящ се за български приятел, до Автро-Унгария. Не се изненадвай, че "Преспанските камбани" по тази причина не се е изучавала в училищата, а и принципно май Талев вече съвсем го отебаха. Много е неудобен, най-вече щото е от Македония, а пише на български и като българин! По това можеш да се досетиш и от българска страна каква е подкрепата за македонизма. Всичко се дирижира от българофобите с български паспорти.

Глупостта шльоцерианска надделява едва след включването в споровете на момци като Алеко Константинов и малкия Славейков, които довлачват в България де що има ренесансова глупост. Конкретно безумния Щастливец едва не става автор на индианска теза за произхода на българите, съпоставяйки носиите на черокитата с тези на шопите.
Накрая някогашният патриот Иван Вазов става министър и след като се е качил много високо на стълбичката, се изсира върху патриотичната основа, върху корените на българския народ с разни иронични подмятания. Затова и Бог го наказва като му дава една недостойна смърт, с която да го помнят и разнасят хората.

Но какво ти обяснявам, много си ми вятърничава, пък и ако трябва да те образовам по въпроса за днешните и старите войни между шльоцковци и автохтонци, ще се наложи да те откъсвам доста често от Плеядите и Алфа Кентавър, пък не ща. Гледай си там звездите и се постарай да не се излагаш повече с глупотевини като тези в последния ти пост.

------------
Пий вода

!

Редактирано от Rex Mysorum на 20.02.06 00:36.

Тема Re: вечна памет за Левскинови [re: Rex Mysorum]  
Автор *Eвa* (независима)
Публикувано20.02.06 01:02

Аз съзвездията си ги гледам, ама от този ти постинг разбирам, че обявяваш за българофоби такива бележити българи, че просто не смятам за нужно повече да дискутирам с тебе каквото и да било. Да беше жив дядо Вазов да прочете...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.