|
|
|
Тема
|
Установено ли е това?
|
|
| Автор |
Hoвинap (BoomBoom) |
| Публикувано | 12.10.05 14:26 |
|
|
Попаднах на един черногорски сайт. На него се твърди, че посредством сравнения на топоними и хидроними е установена прародината на черногорците някъде в прабалтийските земи на Германия и Полша. Та въпросът ми е дали се знае откъде се преселват нашите славянски предци по-конкретно и има ли някакви извори за това?
| |
|
Тема
|
Re: Установено ли е това?
[re: Hoвинap]
|
|
| Автор |
gioni (минаващ) |
| Публикувано | 12.10.05 18:46 |
|
|
Според най-популярната теория прародината на славяните се локализира в басейна на реките Припят в Беларус, приток на Днепър и Западен Буг в Полша, приток на Висла. Това е блатисто-гориста територия, в която до 6в. няма, или поне засега не са открити никакви следи от каквато и да е археологическа култура. Според някои римски писатели това е земята на страха и ужаса населявана от венедите. В съседство на тази територия са открити четири археологически култури, отмрели преди 6в. - Киевска, Пшеворска, Прешовска и Черняховска. Някои руски и полски историци и слависти се опитват да ги изкарат славянски, но преобладаващото мнение е че Киевската е балтийска, Прешовската - келтска, Черняховската - мултиетнична, съответстваща на вестготския племенен съюз, а Пшеворската - мултиетнична или на изчезнал непознат етнос. Така описаната земя на венедите се намира между тези четири култури т.е. там където няма нищо открито. През 6в. се появява културата Прага, която съответства на исторически отбелязаните територии на славяните по това време - приблизително от елба до Днепър. Археологически на тези територии са локализирани още 6 по-стари култури освен четирите изброени. нито една от тях обаче не дава някакво основание да се говори за приемственост или поне за елементарна прилика между културата Прага и предходните по тези територии. Като казах венети, следва да отбележа че под това име други римски писатели са отбелязвали племена по крайбрежието на Балтика, но тук става дума за объркване във връзка с фонетичната близост между етнонимите венеди и вандали. Така Балтийско море дълго време е носело името Виндски залив. По лингвистични методи, изследващи праславянския езиков пласт и евентуалните чуждици влезли в праславянския, се твърди че прародината на славяните е далече от морета и планини и в силно заблатена горска зона
| |
|
|
|
Та въпросът ми е дали се знае откъде се преселват нашите славянски предци по-конкретно и има ли някакви извори за това?
Според изворите няма преселения, а само размесвания. Склави(ни)те са старите гети, мизи, пеонци, изобщо тракийските народи.
Ако търсиш истории за преселения и разможавания като хлебарки за един век, виж какво ти е писал gioni. Много ми е забавна тезата, че славяните не са живели някога край море, обаче пък странно думата им за море е една и съща на всички славянски езици. 
| |
|
|
|
Айде изясни веднъж завинаги склавините старите гети ли са или или готите бяха старите гети, или мизи и склавини е едно и също?
Има доста познати гетски имена - като Буребиста или Дромихет например, никак не ми звучат родно. Точно според изворите ИМА ПРЕСЕЛЕНИЯ, което не е в противоречие да има смесвания. А дали и поляците и чехите са гети? Що не земеш да кажеш, че хетите и те са гети. А онова дето го пусна с готи-гоци-гуцули, незнам кой го е измислил ама изби всичката риба...
За размножаването като хлебарки ще стане дума друг път. А филистимянинът ГОЛИЯТ дето се е бил с юдео-масонинът Давид е българин или гет, което е едно и също както и всички филистимци, пардон балистанци или беласци, сиреч пеласги. викали са му така щото е бил ГОЛ както майка българка го е родила. Що не си пиеш редовно хапчетата.
| |
|
|
|
Между другото море е заемка още в праславянския от прагерманския или от друг неизвестен кентумен език. Предполагаемите заемки още в първоначалния славянски езиков пласт са над 100 думи, но за това друг път пък и тук не му е мястото. Заемки от други стари езици са и почти всички наименования на домашни животни. Има и обратни влияния от праславянски към други езици.
| |
|
|
|
Айде изясни веднъж завинаги склавините старите гети ли са или или готите бяха старите гети, или мизи и склавини е едно и също?
Най-общо казано:
ГЕТИ - от памтивека до 2 век.
ГОТИ - име на гетите в частност от 2 до 4-5 век, а също така и събирателно име на тракийските народи, неподчинени на римска власт.
СКЛАВИНИ - име на готите/гетите след 4-5 век.
Поляците и чехите никога не са наричани "склавини". Наричани са венети, венди, винди и вандали, а както знаем, вандали и готи са едноплеменни и говорят един език и се различават само по името. Същото важи за гети и мизи. Важи и за пеоните, което не е изненадващо, защото са мизийска колония от най-стари времена. Затова Юлиан Апостат пише следното:
“Това е търговският център на мизите, пеоните и италианците, които живеят във вътрешността. В миналото те са наричани, струва ми се, eнети (Heneti); в наши дни, въпреки че римляните владеят техните градове, те са запазили първото си име с маловажна добавка на една буква в началото на думата; тя се представя от уникален символ, който те наричат “ou” и който те често ползват вместо beta, произлизащ, както си мисля, от специфичното придихание на техния език.”
Има доста познати гетски имена - като Буребиста или Дромихет например, никак не ми звучат родно.
Явно думата "буревестник" и чисто славянското име Друмик не са ти известни. Е, вече са.
Точно според изворите ИМА ПРЕСЕЛЕНИЯ, което не е в противоречие да има смесвания.
Има бе, има. Гетите малко ли пъти минаваха Дунава?!
---
Ако имаш още въпроси, питай, с радост ще ти отговоря.
P.S.: Въпросът ти за хетите и гетите заслужава внимание. Интересно е, че мизи (mysi), хети (hittite) и енети (eneti/heneti) са населявали съседни области в Мала Азия. После имаш moesi, getae и veneti, които населяват съседни области в източна Европа. Само кон с капаци може да се прави, че не вижда това "съвпадение".
Единственото, което ме притеснява и въздържа за по-смела теория, е стандартизираното у нас име ХЕТИ, което обаче на други езици е стандартизирано като ХИТИТИ. Ако се установи причината за това разминаване в изписванията на името, не виждам проблем да се излезе с ясно твърдение. Мен никой не ме е учил кое е възможно, кое не е, кое е сериозно, кое не е. Нямам амбиции да се навирам в БАН - гнездото на осите, нито да градя ученоглавска кариера, за да фанариотствам сред сънародниците си, скрид зад гръмки титли и отговорни позиции.
---
А хапчетата са за невротиците. Психолозите под "невротици" разбират онези, които са осъзнали някои (житейски) истини, но трудно ги сдъвкват и отказват да ги преглътнат. Идеята на хапчетата е заедно с тях да се преглътнат и истините. Бон апети!
Редактирано от Rex Mysorum на 13.10.05 01:49.
| |
|
|
|
Ама за Дромихайт нищо не каза! Явно е по-трудно да го извъртиш и фалшифицираш - вредителю на родната История.
| |
|
|
|
|