Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:44 11.11.25 
Хуманитарни науки
   >> История
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Извори за Българската историянови  
Автор oros (непознат )
Публикувано19.12.04 22:37

Скъпи историци, много ми е мъчно, че не ми отговорихте на първия въпрос, но и много се радвам на големия интерес от предишната ми тема. Предупредих ви, че не съм историк и затова се обърнах към вас да ми помогнете и да дискутираме, но дискусия така и не се получи. Да смятам ли, че резултатът е 1:0 в моя полза. Внимавайте с тази нова тема да не станем 2:0. Не е честно да играя сам срещу всички ви, но ако се чувствате слаби викайте подкрепление от други форуми. Нещата, които ви казах в предишната тема ще започна да ви ги доказвам.
Нека ви покажа какви извори притежавам за хан Крум, а после и за други български владетели.
"А Божествения Крум и брат му Аспар минаха Дунав и изходиха тридневен път в пущата. Срещнаха ги банатци, приеха ги мирно, и им разказаха за всичко станало с братята им в Галиция, че мнозина от тях са затворени в Борсот, Белград, Хунград, Борсово, Мункач и Морисена- всички тия градове са укрепени и големи, - че и в другите градове на Галиция се намират в обсада, и че утре е назначено да нападнат на тия укрепления, да ги превземат и да погубят всички тях в един ден. Затова Крум с войската си веднага се упъти в равнината към Борсод, превзе тоя град, изби всички от мъжки пол с острия си меч, взе цялата им плячка и ги изгори с огън; а оттам тръгна нощем и дойде до укреплението. Когато настана утро и повдигнаха очи, ето, много народ, който брой нямаше, подигат стълби и машини, за да превземат укреплението, и обсаждат хората в него. Видя Крум, че се почна битката, и писъци от града се издигнаха до небето като звук от тръбите и голям вик, и каза на войниците: "Бийте се сега за вашите братя". Той с три отряда обиколи откъм тила враговете, затръбиха с тръби и извикаха с молитва; и войската на ТМТ(?) позна, че това е Крум, и те побягнаха от лицето му, а той им нанесе голямо поражение; в тоя ден от тях паднаха до осем хиляди мъже. Тогава той се върна в Земпънград (Земплин), обсади- и го превзе, изби всички в нея от мъжки пол, взе плячката му и с огън го изгори; оттам тръгна и превзе той Хунград, Мункач, Борсово(Берегово и други градове на Галиция. След тия събития ТМТ(?) събра друга войска и се разположи на стан при Олпар(Тисалпар) оттатък реката (Тиса). Тогава Крум прати да видят войската; и известиха му и казаха: "събрали са се при него всички околни нам езичници - твърде многобройна сила, и са си наели помощници арабийци иса се разположили на стан зад реката (Тиса), готови да идат против тебе на война". И отиде Крум срещу тях. Когато Божествения и войската му се приближиха до реката, ТМТ(?) каза на своите началници: "ако премине към нас по-напред, ниене ще можем устоя насреща му , зашото той ще ни надвие. Ако пък се уплаши и разположи стан отвъд реката, ние ще преминем към него и ще го надвием". Щом Крум дойде до реката, тури при реката народни писари и им заповяда думайки: "не оставяйте ни един човек в стана: некавсички вървят на сражение". И премина към тях пръв и целият народ след него. Иразбити бидоха пред лицето му всички езичници - хвърлиха оръжието си и побягнаха в капището, що беше в Морисена (Ченад). Тогава те превзеха тоя град и с огън изгориха капището с всички, коитосе намираха в него; и победен биде Морисена. Тогава крум събра всички българи, които се намираха в Галиция, от малък до голям - и жените им, и децата им, и имота, -доста голямо опълчение, за да идат в Българската земя. И дойдоха до Римник (Ръмнику Вълча). Това беше голям град, доста укрепен, на пътя; невъзможно беше да се отбият от него ни надясно, ни на ляво; трябваше да се мине през него, а жителите се затвориха в него, и портите затрупаха с камъни. Крум им прати миролюбиво предложение: "ще минем през земята ви, за да идем в нашата земя, и никой не ще ви закачи, само с нозете си ще преминем". Но те не искаха да му отворят. Тогава Крум заповяда да обявят по опълчението, всеки да се опълчи на мястото си, - и опълчиха се войниците и обсаждаха града целия оня ден и цялата нощ, и градът се предаде в ръцете му. И изби той всичко мъжко с острия си меч и разруши града до основи, взе плячката му и мина през града по убитите. И минаха през Дунав в голямата равнина срещу Търново. И събираше Крум останалите и ободряваше народа през целия път, докле дойдоха в българската земя. И възкачиха се на планина СИОН с веселие и радост и принисоха всесъжения, защото не падна никой от тях, додето те се върнаха в мир."

Текста го преписах от БИБЛИЯТА, Старият Завет, І Книга Макавейска, гл: V - 24-54.

А сега не се шашкайте, а помислете трезво за какво става на въпрос. Някои са ни откраднали историята и са се обявили за богоизбрани.

РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ БОГОИЗБРАНИЯТ НАРОД Е БЪЛГАРСКИЯ!!!

Тема Re: Извори за Българската историянови [re: oros]  
Автор komita ()
Публикувано20.12.04 10:17

Да бе, всичко е много хубаво, ама Галиция се появява като име доста по-късно. А и много от градовете дето изброяваш, въобще не се намират в територеята дето сега се нарича Галиция. А и имената на градовете си ги размешал, бъркайки средновековните им названия съсд сегашните.

Тема Re: Извори за Българската историянови [re: komita]  
Автор oros (непознат )
Публикувано20.12.04 13:54

Аз ви предупредих, че не съм историк. Може да бъркам в някои детайли, но не и в най-важното. Вие сте историци и затова се обърнах към вас, ако желаете да ми помогнете да възвърнем самочувствието на българският народ. Защо се примирявате децата ви да ходят и да слугуват на народи, без история, на човеци, без душа? Много от вас с нетърпение очакват някаква промяна в България и света, но днес, когато някой се опитва да я извърши, вие се уплашихте. Не знам дали ви харесва този свят, в който ние Българите сме захвърлени на бунището. Лично на мен не ми харесва и за това правя всичко възможно да го променя. Ако изгубя, ще изгубя само себе си, но ако спечеля, ще спечелят всички добри хора на земята.

Автор the_bomb (няма пък)
Публикувано20.12.04 14:04

човекът ти посочва фактически грешки, които си допуснал - е това ако не е компетентна помощ, здраве му кажи!

чудя се защо никога не отговаряш конкретно на възраженията, които ти се отправят, а приказваш само общи приказки?

а да не би под "помощ" да имаш предвид нещо друго? тук ... помощ за лекуване на лошо национално самочувствие не сме способни да предложим, иди в съответния клуб.

there's a killer on the road, his brain is squirming like a toad

Редактирано от mellisa на 20.12.04 14:25.

Автор mellisaМодератор (le solitaire)
Публикувано20.12.04 14:10

Уважаеми Орос,

С много интерес чета написаното от теб тези дни и твоето силно на4ало в този форум. И наистина, кой от тук пишещите или писалите може да се похвали, 4е за едва семица клубно присъствие /от 13.12/ ве4е е успял да се изложи поне 3 пъти и да обиди всички присъстващи, изпотръшвайки ги едновременно от смях...
Затова и дори не се у4удвам пред явната ти лъжа, с която запо4ваш и този ти нов постинг, съ4етаващ в себе си със сюрреализмът и наивизма на същото онова изкуство, което ти използаваш като достоверно доказателство в историята. А и защо ли трябва да съм изненадана, когато ти си позволяваш да изкривяваш дори нея, какво остава за дребни детайли от форумния живот. Орос, много преди да се захванеш да ровиш в боклука на историята, да се беше поровил в нещо много по-4исто, но и жизненоважно - най-обикновен български тълковен ре4ник. Жалко е, 4е за 4овек, претендиращ единствен да познава истинската българска история, ти не познаваш българския език.
Скъпи Орос, много ми е мъ4но да ти кажа, но на първия ти въпрос си полу4ил цифром и словом 37 /трийсет и седем/ мнения, които спокойно по вси4ки тълкувания на съществителното дискусия биха могли да бъдат с4етени за такава. От тях, драги, има поне 4 директни отговора, от които ти си благоволил да отговориш само на 1, и то не по същество. И ако дискусия /според теб/ така и не се е полу4ила, то е защото ти никога не пожела да отвърнеш на ето това

например. А 4е на теб този отговор не ти допада /Благодаря ви за отговорите, но те не ме удовлетворяват/ не озна4ава, 4е това го прави по-малко такъв, озна4ава единствено и само, 4е в разстояние на 3 постинга време ти сам си изпадаш в явно противоре4ие, което те кара да стигаш до реп4ене от рода на да смятам ли, че резултатът е 1:0 в моя полза, вероятно мислейки, 4е ще мине пред нас, скривайки зад агресивната му външна форма явното безсмислие на неговото съдържание.
Въпреки, 4е сериозно по4вам да се съмнявам, 4е какъвто и да е разговор /това последното като обмяна на мисли посредством ре4та, а не като отваряне на устата за да бъдат изкарани от нея поредица от звукове/ с теб грани4и с невъзможното, нека все пак опитам да ти го обясня много бавно, надявайки се този път да полу4а конкретен отговор на конкретно зададените ми въпроси. Не 4е когато се говори за представянето на Йерусалим в средновековното западно изкуство да се преминава на темата за Египет, пирамидите и книгата на мъртвите не е интересно, но позволи ми да го с4итам за лек ескиваж по отношение на централния момент на разговора.

И понеже претендираш, 4е не сме отговорили на първия ти въпрос, нека тогава сега поправя този пропуск. И защото страдам от рядка, но за съжаление и не достатъ4но заразна болест - методи4ността, ще извадя от тази ти тема и вси4ки твои твърдения, задоволявайки се само да покажа тяхната несъстолятелност.

1) Йерусалим и Витлеем не са там, където се с4итат, 4е са днес, защото в средновековното изкуство и При илюстрациите свързани с "Поклонение на овчарите" се виждат овчари с гайди, кавали, жени с хурки, много зеленина, реки и природа, които нямат нищо общо със съвремения град Витлеем
Интересен аргумент. Наистина, винаги се наблюдават и гайди, и хурки, и много зеленина. Какво говоря, то е толкова залено, 4е дори избожда о4ите ни

[image]http://lartistecarlito.free.fr/L'adoration%20des%20Mages.jpg[/image]

Много ми е забавно това твое желание да коментираш и да настояваш върху историческата стойност на художественото изкуство, особено на това, създадено като пропаганда във време, в което Йерусалим, Витлеем и Светите земи са видени от малцина, но са мит за цяла една култура и свят. О4аквам с нетърпение моментът, в който опирайки се на Пикасо и кубистите ще отидеш да поу4аваш анатомистите за действителната форма на 4овешкото тяло или ще убеждаваш физиците за съществуването на Перпетум Мобиле размахвайки като доказателство илюстрациите му в модерното изкуство. За да не продължавам да те засрамвам с други не по-малко 4удесни примери как 4овекът въплътява в изкуството един от елементите, които го разли4ават от животното - въображението, спирам до тук с надеждата, 4е си ме разбрал.
Ли4и си, 4е за теб истори4ески извор, доказателство и аргумент са думи без никаква стойност и вси4ко е добро за вземане стига да отговаря на визията, която ти ве4е имаш за дадено събитие. Нека все пак ти кажа нещо, Орос. Истори4еските факти и събития не са за да бъдат изкривявани така, както е най-удобно за нас и да служат на наша идея, фактите са такива, каквито са и на нас се пада не да ги променяме, както ни харесва, а да ги приемаме такива, каквито са за да успеем да ги обясним възможно най-добре.

2) София е Йерусалим, защото В Евангелието на Иоан пише следното: "Подир това имаше иудейски празник, и възлезе Иисус в Иерусалим. А в Иерусалим, при Овчи порти, се намира къпалня, по еврейски наричана Витезда, която има пет притвора; в тях лежеше голямо множество болни, слепи, хроми, изсъхнали, които очакваха да се раздвижи водата,..." Иоан 5;1-2
, а в чертите на стара Сердика, или Средец и в близките околности е имало и все още има четири минерални извора, а в и около Иерусалим такива няма
По една слу4айност - неведоми са пътищата божии - живея близо до град, в който има 5 минерални извора, в които все още идват да се лекуват болни, инвалиди или хора с проблеми в двигателната система. А основната сграда, която дава достъп до тях се нари4а Дома на милосърдието, както се превежда Витезда.
Зна4и аз спокойно мога да претендирам, следвайки твоята логика и представяйки същите аргументи като теб, 4е този град е Йерусалим. Както вероятно и стотици други градове, разполагащи с минерални извори и санаториуми към тях.

Що се отнася до последното изре4ение от цитираните от мен, мога да те уверя, 4е грешиш. В Йерусалим при археологи4ески разкопки направени от амеркинански екип в на4алото на 20ти век са открити останки от къпалня и минерален извор намиращи се между сегашните арменски и християнски квартал, близо до стената, обграждала 4аст от града в на4алото на новото време. Публикацията е извършена в годишните анали на разкопките и може да се про4ете от всеки, който има малко желание и време за това и скромни познания по английски. А ако си претоварен и наистина нямаш възможност /о, не се и съмнявам, 4е желание имаш за 10тина/ да отидеш да го потърсиш и про4етеш, то аз с удоволствие ще ти го намеря, а тук присъстващите с още по-голямо удоволствие ще ти го и преведат. Дори и да знаем, 4е най-вероятният коментар ще бъде, 4е тези разкопки не те задоволавят. Когато ни е неудобна, истината рядко задоволява, нали ?
Толкова и по въпроса дали е имало или не минерални извори в Йерусалим.

3) Библията. Най-древните от съхранените екземпляри на Библията са Александрийския, Ватиканския и Синайския, и те са на гръцки език. И трите ръкописа са датирани палеографически, т.е. по стила на почерк. Ватиканският кодекс се е появил за първи път във Ватикана през 1475 г. , за Александрийския се знае че през 1628 г. патрарх Кирил Лукарис го е подарил на английския крал Карл Първи. Синайския кодекс е открит през 19 век от известният богослов К. Тишендорф. И трите са фалшификати. Понякога говорят за манускрипта на св. Ефрем Сирин, който се съхранява в Парижката библиотека, че е истински. Той е сочен за ръкопис от 5 век, но в действителност е от 17 век. Така че няма стари ръкописи, а само нови фалшификати.
Нито един от посо4ените от теб ръкописа не е фалшификат. Това се потвърждава и от множеството хими4ни изледвания, които са правени върху тях. Да не говорим, 4е през 16ти век ве4е има пе4атни издания на библията, които са самодатирани и които носят датата на издаване на първата си страница.

Най-древният от пълните екземпляри на Библията е от 11ти век. Най-древните съхранени 4асти от нея са датирани от 2ри век пр. Хр. През 1947 са открити така наре4ените Ръкописи от Мъртво море, съдържащи 220 библейски текста от Стария завет. Тези папируси и пергаменти са писани между 1ви век пр.Хр и 1ви век сл. Хр. Вси4ки канони4ни книги от стария завет са представени, с изклю4ение на книгата на Естир.

Днес е запазен и така наре4ения Кодекс Бобиензис, съдържащ голяма 4аст от библейските писания и датиращ от 4ти век сл. Хр.

4) Най- стари книги в Библията са четирите Евангелия. Ако 4те Евангилия са най-старите книги в Библията, то тогава как е възможно те да цитират автори и пророци от Стария завет, за които твърдиш, 4е е писан след това ? Как да се обяснят намерените библейски текстове от времето преди да бъдат написани Евангилията ? /виж т.3/

5) Въпрос, който ти зададох но на който все още нямам отговор. Повтарям го. Надявам се, 4е този път ще полу4а такъв.
И после, това °вино и сикер°, дето трябва да се 4ете обратно, защо само ракия го 4етеш от дясно на ляво ? А виното ? Него що от ляво на дясно ? Едната дума значи тъй, а другата ина4е ? Интересно...нов вид начин на четене, непознат на човечеството до сега !

Мислех да продължавам, но засега ще спра до тук за да видя какви отговори ще си в състояние да ми предложиш. Оставям на страна стотиците дребни нето4ности, които изказваш в хода на все по-дълбокото ти потъване във водите на глупостта.

Само позволи ми да ти дам един приятелски съвет, докато все още съм сружелюбно настроена и да те 4ета ми е по-скоро забавно, а не досадно. Термините, които не използваш и изкривяването на Историята, които правиш показват само неспособността ти да се справиш с материя, която не познаваш и с която трудно боравиш. Това, 4е си про4ел булевардната литература на Фонкоменко не те прави откривател на скритата истина в дъното на пирамидите, независимо дали са строени от българи, извънземни или роби. За да бъде прието нещо за факт, то трябва да бъде доказано и при изказването му да има аргументи и доводи в негова защита. За да бъде един довод солиден, той трябва да може да издържа на критика, а до тук видяхме, 4е такъв не ни предлагаш дори един. А това, 4е не си в състояние да го направиш не озна4ава, 4е трябва да скриваш незнанието си зад грубости и нападки. Това няма да те направи по-малко умен или пове4е прав, а само много жалък.
Помисли. Ако въобще можеш.

Поздрави.

Тема Re: Извори за Българската история [re: oros]  
Автор komita ()
Публикувано20.12.04 15:35

Хич даже не ми харесва света в който живея. Твоите твърдения също ми допадат. Но трябва да са подплатени с доказателства. Иначе стават като романите на покойния бай Йордан Вълчев. Хубави и увлекателни за четене, но.....романи.

Тема Драга Мелиса [re: mellisa]  
Автор Black Wolf (ловец)
Публикувано20.12.04 16:24

Прочее, горепосочения "извор" за Крум вероятно е взет от писанията на някой от кретените, чиито книги издателство "Тангра ТаНакРа" с такова усърдие издава...

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Редактирано от Fallen_Angel на 22.12.04 16:41.

Тема Re: Драга Мелиса [re: Black Wolf]  
Автор mellisaМодератор (le solitaire)
Публикувано20.12.04 16:44

Гореспоменатият °извор° не може да бъде приет за такъв, защото Орос просто е преписал библейски цитат замествайки имената в него с избрани такива. Когато ми покаже оригинал, ще променя гледната си то4ка
Дотогава това си остава фалшифициране на Библията с цел пропаганда, което е дале4 от истинското правене на история.

Тема Re: Драга Мелиса [re: mellisa]  
Автор the_bomb (няма пък)
Публикувано20.12.04 17:40

възхитен съм от методичността, с която си се заела да оборваш очевидни абсурди, но ако вложиш енергията си в разговор с някой, който е способен приема доводи, може би би било по-добре.

иначе не се и съмнявам, че Орос няма да бъде задоволен, каквито и аргументи да му извадиш.

впрочем забелязал съм, че неговата тактика е просто да не отговаря на такива пространни и аргументирани постинги като твоя.

there's a killer on the road, his brain is squirming like a toad

Тема Re: Драга Мелиса [re: the_bomb]  
Автор oros (непознат )
Публикувано20.12.04 23:00

Здравей mellisa.
Извинявам се на теб и на всички, които съм обидил неволно. Грешката е моя, защото си мисля, че знаете всичко, което зная аз. Историята не я разглеждам като самостоятелна наука и затова използвам много помощни дисциплини, като археология, нумизматика, етнография, етимология и други. Ако проявяваме търпимост ще се разбираме, колкото и различия да имаме в този форум. Всички тук пишем на български и мисля, че имаме една и съща цел и тя е, да си помагаме заедно да изясним колко се може повече неяснотите в нашата и в световната история. Получих много подигравки тук, но не се сърдя. Допускам, че е нормално, защото интелектуалното ниво на участниците във клуба не е еднакво. Когато човек не знае, то той не трябва да прикрива незнанието си с подигравки, а да пита и да чете. Това ще е по полезно за него. Благодаря ти, че ми обърна внимание и ще се опитам да ти отговоря на въпросите.
В стремежа си да науча по-добре българският език, аз научих един друг език, на който са писали жреците в древен Египет. Чрез този език, аз научих много за историята и религията на древните. Корените на този език са в българския и чрез него са попаднали в гръцки, латински, тюркски, персийси, санскрит, китайски и др. Но това е друга тема. Ако ти и другите участници желаете да видите стари картини и илюстрации на тема Библия, то идете на сл. сайтове:
http://www.biblical-art.com
http://www.kb.nl/kb/manuscripts/browser/index.html
Разгледайте ги и после ще ги дискутираме.
За да мога да ти отговоря на друг от въпросите, искам да те предупредя, че аз не приемам установената днес хронология и смятам, че в нея има вмъкнати 1000 г. Между 5 и 15-ти век няма реална история, а измислена. Ако човек е непредубеден, то отивайки на разкопките в центъра на Варна, София, Пловдив и други градове, ще види, че в стратиграфията на пластовете тези 1000 г. отсъстват. След разрушенията, причинени от готските нашествия 3 и 4 век, започва строителството на бани и джамии от турците.
За ръкописите от Кумран, виж полетата между страниците. Тези полета започват да се използват едва след книгопечатането. Не забравяй също къде попаднаха ръкописите след намирането им и колко години този институт не желаеше да ги публикува. Днес все още има много непубликувани текстове от Мъртво море.
След като разгледаш сайтовете, ще си отговориш сама на въпроса, защо евангелията са най-стари в Библията. Там ще видиш сторозаветни герои да се молят на Христос и дуги неща. Аз не зная как се пращат снимки във форума, иначе щях да ви изпратя много материали. На компютъра съм от по-малко от месец, но ще се науча.
По отношение на виното и сикера, преписвача на материала не е знаел добре български и не разбрал значението на думата РАКИЯ, докато ВИНО е и на други езици. Библията е била превеждана на гръцки, латински, еврейски и староруски.

Ако ме оставите още във клуба, мога да ви дам всичкото си знание. Интересът на участниците е голям, защото на хората им се иска да четат и подобни неща, затова ви моля да остана поне още малко. Аз също виждам много гупости тук и ще се постарая да науча незнаещите.
И накрая, аз също очаквам от теб отговори на въпросите ми от темата за македонците.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.