|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
До всички знаещи!
|
|
Автор |
Fallen_Angel (St. Lucifer) |
Публикувано | 21.12.03 15:09 |
|
Дами и господа,
Извинявам се за поредната закачена най-отгоре тема, но мисля че това ще ви хареса:
Във връзка с един постинг на Краси (Thorn), Александър предожи да се направи речник на терминологията във въоръжението на български. Т.е. да се въведе ред там, където досега се ползват частично или въобще не се ползват верни термини.
Аз доразвих идеята, като подсказах вариант най-накрая да остане нещо реално от този клуб, нещо, което да помогне наистина на хората, занимаващи се с история.
Предложих вариант този речник да бъде разпечатан, в комплект с унагледяващи снимки (където е възможно) и илюстрации/диаграми. В знак на добра воля, предложих, ако се стигне до такъв печатен вариант, аз да направя необходимата предпечатна подготовка без пари, което ще облекчи доста начинанието.
Оказа се, че идеята не е съвсем безпочвена, тъй като смело мога да кажа, че финансовото подсигуряване вече е пълно!
Единственото, което остава, е да изработим този речник.
И така, дами и господа, нека тези от вас, които се чувстват "знаещи" по въпроса за терминологията във въоръжението, да кажат какво мислят за идеята.
При наличието на съвременни комуникации не виждам причина дори Александър, който не е в Европа, да се включи в начинанието.
Очаквам вашите мнения!
| |
Тема
|
Re: До всички знаещи!
[re: Fallen_Angel]
|
|
Автор | Alexander (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.12.03 18:31 |
|
Blagodarya kakto na Krasi , che e dignal tazi mnogo vazhna tema, taka i na Fallen_Angel za podkrepata na tazi idea. Tuk bi trebvalo da zabravim za nekoi blaskanitsi , koito normalno si imame tuka i da zapretnem rakavite . Zashto da se trudim ? Naprimer , pisatel na istoricheski roman , ako ima da se polzva samo s dumata -kopie , nemozhe da izrazi da li tova e tip na sarissa , pillum , lance , spear , javeline (angliyskite dumi koito izpolzvah sa chesto bazirani na originalnoto ime na takova oruzhie , koeto smetam za pravilno).V edna bulgarska kniga chetoh : Pochnaha da hvarlyat "metatelni kopia". Mnogo tupo! Ako avtorat ili prevodach e rekal : Hvarliha zhavelinite ! Shteshe da e tochno opisano kakvo oruzhie e bilo upotrebeno. Rechnikat e nuzhen ! Ima hora nacheteni , neka pusnat nekoi ot naystarie nazvania na bulgarskite oruzhia , i ako tova sa upotrebitelni termini , neka gi vaskresnem. Ako nemame termini , ne e sramno da se polzvame s chuzhdi , no podhodyashti dumi.
| |
|
Ами това е много добра идея. Това може да стане нещо като История на оръжието. Текста може би лесно ще се "набави", но рисунките не знам кой ще ги прави.
P.S. На мен пък преди седмица ми щукна идея за списание за история (всякаква, а не някаква тясно специализирана). Само че бързо се отказах - прекалено сложно е. 
| |
Тема
|
Re: До всички знаещи!
[re: Shankly]
|
|
Автор | Alexander (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.12.03 19:50 |
|
Predlagam da imame edin posting nerechen "Oruzheynata terminologia" , kadeto da nediskutirame , no kadeto sa v alphabetniyat red akumulirani termini , na koito se soglasyavame v otdelni diskusii . Tezi izrazi shte polzvame za po natatak, kato moderatora samo shte stavya tezi dumi v rechnika.Taka, v nachaloto na kluba shte ima tozi rechnik , lesno dostapen za nashite referentsii , ili za tezi koito iskat da opishat tochno neshto ot oruzheynata sfera. Za da ne se zapalva kluba s postingi , predlaga , sled svarshvaneto na diskusia i priemaneto na sootvetnite termini , postingite da se iztrivat ostavyayki samo tezi , kadeto diskusia ne e zavarshena.
| |
|
Shankly, проблемът е по-скоро финансов, отколкото технически.
В момента правя един риболовен вестник, който по визия и стандарти си е чисто списание. Месечно, цената за печат е около 1400 лева, плюс разни екстри става към 1800... което си е цифра по всички правила :)
Вариант за периодично издание е по-скоро вестник, примерно 8 страници, на 2 седмици. Нищо не пречи, ако се издава от някой от форума, вътре да се копират и слагат директно цели дискусии по определени теми, както и разработки на проблеми, независимо какви.
Тук е мястото да засегна една поредно щекотлива тема - място в този вестник биха имали всички със своите мнения, както Зиези, така и Пепелта... в крайна сметка финансирането на такъв вестник е от порядъка на 150-200 лева на издание, което вече е съвсем друга цифра. Както се казва, 5-6 човека, дори и на заплата, могат да издават двуседмичен вестник от 8 страници - Форум ИСТОРИЯ на хартия...
Друг е въпросът кой би поел едно такова плащане, тъй като шансът за възвръщаемост е доста малък - при тираж от около 1000 броя, при продажна цена от порядъка на 50-на стотинки и процент на брака 40%... прави на издаване по около 300 лева в добрия случай. Разбира се, при увеличаване на тиража следва увеличаване на приходите, но не с много.
Шансове за привличане на реклама са нищожни - това ще бъде от типа издания "браншови" - т.е. в него се пише и коментира само по една тема и съответно реклама, ако има, би ила само по тази тема. А надали някой ще рекламира история... :)
Во кратце - трудно, но в никакъв случай невъзможно. А дали ще стане - Божа работа...
| |
|
Защо сте толкова запленени от хартията? Един добър сайт с редовно обновяване е и по-лесен и по евтин, а и ще бъде достъпен за хората, които живеят в чужбина, като александър и мелиса. И без това сериозен български исторически сайт няма. А пък каква библиотека можем да му направим, ако на някой му се занимава с OCR
| |
Тема
|
Re: списание
[re: thorn]
|
|
Автор |
thorn (Краси) |
Публикувано | 22.12.03 18:51 |
|
Макар, че ако трябва да спазваме авторските права, ще трябва да се задоволяваме с цитати.
| |
|
Краси, хартията си е хартия.
Сайтът в Интернет е много добра идея, но ако наистина искаме да променим нещо или да дадем по-широк глас на нашите идеи и виждания, трябва да съчетаем и двете неща.
Да не говорим, че аз лично трудно бих направил такъв сайт. Може би Файърфокс да може, аз лично се справям с печатните хави далеч по-лесно...
| |
|
aми моето скромно мнение е, че списание или вестник е наистина амбициозен проект. Не като чисто изпълнение, това все някак си ще се избута, но за да стане наистина хубаво и да привлича публика, която не е хардкор фен на историята (които хора тъй и тъй се подвизават из различните форуми) трябва въпросното издание да е качествено и професионално като подготовка. Това обаче изисква хора, които да се занимават професионално/целодневно с издаването му. А тиражът и печалбата няма да позволят достатъчно финанси да се плащат заплатите на тези хора. Накратко с това не може да си изкарва парите човек. Та мен ме е страх, че един такъв проект ще се изроди в някаква брошурка на доброволчески начала, която след 2-3 издания ще замре, защото доброволците я им е писнало да пишат, я имат нещо по-важно за вършене.
А за сайта определено си заслужава, а пък и достатъчно хора има които да го направят. То нали и бойнаслава.нет точно това пропагандира.
Бедите са моят занаят...
| |
|
Gray,
по принцип си прав/а. Само да вмъкна - ако е двуседмично издание, може да се прави от всичко на всичко 3-ма. Особено ако е да кажем 20-на странички, размер А4.
Аз сам правя един риболовен вестник, който си е баш списание. Изработката му е 2 дни, като подготовката отнема седмица - това е 44 страници плюс цветни реклами и прочие.
Сайт - там трябват пари за хостинг, поддръжка... Някой ще ли се наеме за такова нещо?
А и въпросът малко се отклонява от основния - Речник на въоръжението...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|