|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
DRAMA
|
|
| Автор | batkose (Нерегистриран) |
| Публикувано | 20.12.05 12:41 |
|
|
KAK STE BRE, NASHENZI?-))),INA LI GRYZKO NASHESTVIE IZ GRADA?HAYDE NE SE STESNQVAITE ,PISHETE,4YVAM 4E GRYZKITE MOSHENIZI NI NAPALNILI GRADA S FALSHIVI EURO,KRADAT NA TUMBI PO MAGAZINITE.VQRNO LI E ,A?-)))
| |
|
|
|
разкажете какво се случва покрай новия ГКПП, покрай новата митница, интересно ще е.
| |
|
|
|
Ами идват хората, зяпат, пазаруват кой сирене, кой кашкавал и се прибират. Интересно за мен лично е как говорят. Българския е запазен от времето на затваряне на границата 1945 г. и липсват разни тъпи заемки, които се наложиха у нас. Например хората питат: В колко отварят дюкяните? Супер! Няма дума "магазин". Жалко, че по-младите вече почти не знаят езика или въобще не го знаят. (Това се отнася за българите оттатък границата, иначе и гърци идват).
Тепърва ще идват курвите и наркотиците - имам в предвид не че ги няма, а че ще се увеличат.
Да се запролети та и ние да разходим там - я на море, я на планина, я да видим родното място на някой дядо или баба. Хората ще идат да поработят там, да си купят лекарства че са по-ефтини там. Бе добре стана, че се отвори пусти опустял и път!
*.*
| |
|
Тема
|
Re: кпп
[re: Speedy_]
|
|
| Автор | тpoпap (Нерегистриран) |
| Публикувано | 25.12.05 17:04 |
|
|
На тълпи с автобуси ли идват (както в Сандански) или с личните автомобили? От каква възраст горе-долу не говорят български?
| |
|
Тема
|
Благодаря, Speedy_!
|
|
| Автор | Чepньo Пeeв (Нерегистриран) |
| Публикувано | 25.12.05 22:59 |
|
|
И пиши по-често за тези работи, в гоцеделчевския край ще става все по интересно в бъдеще, предполагам.
Честито Рождество Христово на всички!
| |
|
|
|
Само възрастните хора говорят на български. Точна възраст не мога да кажа понеже наблюденията ми са съвсем бегли, но са хора над 50 години. Младите не знаят езика, а и май не желаят да говорят ако въобще го знаят. Оттатък границата ги е страх да говорят още понеже са ги тормозили.
Засега идват с коли понеже все още няма орткрити редовни автобусни линии, но предполагам, че скоро и това ще стане.
Иначе гърчулята са различни. Има доста нахални и нагли, които си мислят, че са голямата работа, но има и благи хора (за съжаление малка част от тях) Пазарят се като че ли са дошли на Капалъ чарши.
Чудя се какъв им е проблема. Като не им отърва 50-60 ст. за едно кило картофи, да си ходят в Гърция бе! При тях наедро продават в чували, като 1 кило е 1 евро!
Другото, което ми прави лошо впечатление е, че карат като диваци. По-зле са от нашите шофьори. Вече засичам 2-3 коли, които минават на червен сфетофар, а там където няма сфетофари да не си им на пътя. За да избегне някоя дупка и да опази тъпата си кола връхлита върху тебе.
По заведенията все по често се слуша гръцка музика. Според мен това е тъпо и дразнещо! Виждам на някои от тях, че им светват очите когато чуят народна музика. Питах в един музикален магазин и ми казаха, че макар и малко са купували българска музика. Все пак един оригинален диск с народна музика е 10-11 лв., а един пиратски с гръцка музика при тях се продава 4 евро.
Такива ми ти работи.
| |
|
|
|
Здраво Speedy,
иде денят - всички Българи единни...
Esse quam videri
| |
|
Тема
|
Re: кпп
|
|
| Автор | Фaнaropия (Нерегистриран) |
| Публикувано | 30.12.05 09:17 |
|
|
Добре де, на тях не им ли е ясно, че до 5-10 години ще ги задминем като експрес малка гара?
| |
|
Тема
|
drama
|
|
| Автор | batkose (Нерегистриран) |
| Публикувано | 30.12.05 19:01 |
|
|
ei, blagodarq za infoto, makar i samo speedy-to da se vklu4va-)).pishi po-4esto,speed, dori i prerazkazvai slu4ki ot drugi hora,take care
| |
|
|
|
Ако продължаваме в същия дух да тъпчем на едно място и да се преебаваме един друг се съмнявам да ги изпреварим след 5 или 10 г. Повече ще ни трябва. Гърците не са никак тъпи! Хитри са и знаят как да ни пързалят. Има цял бюлюк гръцки цехове в района, купуват парцели, строят - с една дума не си поплюват. Района е слаб икономически и не може да им се противопостави на експанзията. Е, ако стане нещо от сорта на Банско наистина ще бъдат отнесени, но едва ли.
В момента района е спалня на Банско. "По-бедните" почиващи в Банско идват да нощуват в Гоце Делчев и после отиват на ски там.
Лошото е, че цените подскачат нагоре и на обикновените хора им се разгонва фамилията. Все пак разликите са фрапиращи. Една малка биричка в Драма е 7-8 лева, а тук 1-1,50 лв; кафенце в гърция е 2,50 лв., а тук 0.40-0,50 лв. Срах ги е тамошните търговци, че ще им падне оборота, и с основание. Другото, което ги е страх, е че българите ще прескачат Драма и ще ходят директно в Кавала на море и парата ще остава в Морунец (Кавала - българското име). А бе умря им далаверата със сиренето примерно, щото с'я идват хората и си купуват. Иначе търгашите идваха тук в мандрата, изкупуваха го и го носяха в Грърция, където го пакетираха вече като гръцко и кяреха от разликата. На мен ми е все върешно понеже трябва да си купувам неузряло сирене, ако търговците не докарат от други части на България. Ще се ориентират де. Само дето цената отива нагоре пак.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|