|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Идея със свински бъбреци
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 07.02.10 16:10 |
|
Ако вече са ви омръзнали повечето варианти на свинските мръвки, пилешко и телешко, може да се разнообразите с малко свински бъбреци...
Малко информация за предварителната обработка на бъбреците и една моя примерна рецепта.
Как се обработват свински и телешки бъбреци?
=======================================
Става въпрос за свински бъбреци, но технологията е подобна за всички видове, за телешките ще спомена накрая.
Бъбреците се продават леко цепнати надлъжно през средата, освен ако не са "домашни".
Това е съвсем достатъчно.
Няма нужда да се киснат, достатъчно е просто да се измият.
Отвън, по средата на вдлъбнатата част има едно количество жилава мазнина, която се изрязва повърхностно.
С това приключва "почистването".
В зависимост от това, какво ще правим с тях, бъбреците се нарязват, обикновено на едри кубчета, като бъбрекът се разрязва по тясната страна надлъжно наполовина, след това всяка половинка се прави на кубчета.
Това е първият вариант.
Има и втори.
При него както са разрязани бабреците надлъжно, във вътрешността им се открива една жилава и мазна съставка, която е бъбречното легенче.
Тя може старателно да се отстрани с много остър нож, но тогава от бъбрека ще остане малко. Малко, но почистено и много крехко...
Всеки нека да прецени как да постъпи при почистването.
Вътрешната жилава час не пречи твърде много, но все пак трябва да се има предвид, че бъбреците се приготвят задължително алангле, иначе се втвърдяват.
За да стане ястието максимално деликатесно, добре е тази жилава част все пак да се отстрани, но за шишчета или парченца печени на скара това не е съвсем задължително.
Сега за телешките бъбреци.
Телешките бъбреци са с много особена форма, не са равни и гладки като свинските, а са нещо подобно на карфиол, целият бъбрек е като съставен от много малки бъбречета.
При него е най-подходящо тези обособени части да се отделят и тогава да се сцепят и почистят по вече указаният начин.
Във Великобритания е много популярен т.н. стек & кидни пай, т.е., пай с месо и бъбреци. Това само за информация. Не бих казал, че е "върхът"...
_________________
Това ядене е много гастрономско, можете да си го направите и още довечера...
БЪБРЕЦИ С ГЪБИ И ЗЕЛЕН ЛУК
===============================
2 свински бъбрека нарязвате на едри кубчета.
Измивате 5-6 малки до средни гъбки печурки.
Нарязвате на ситно връзка или две зелен лук, както и 3 стръка пресен чесън (или 3 едри скилидки).
Ще ви трябва и чиния или купа с брашно, смесено със сол, черен пипер и лютив червен пипер.
Отделно, 2 с.л. олио или зехтин и тиган, достатъчно голям, за да побере всичко това :) и за предпочитане тефлонов.
Хм, забравих да добавя, че пътьом си наливате една студена бира, ей така, за кеф, за тонус и за авторитет... :)
Слагате тигана на огъня, сипвате избраната от вас мазнина и изчаквате да се загрее добре. Аз не съм върл привърженик на газовите котлони, но това ядене става най-добре на газов котлон, защото иска силен огън и малко време за обработка.
Та, в купата с брашното изсипвате бъбрековите кубчета и добре ги овалвате, изваждате ги и ги премествате в тигана.
На тяхното място хвърляте гъбите - само измити и подсушени с домакинска салфетка. Тайната е, че не ги режете , само подрязвате пънчетата да са на нивото на качулката.
Овалвате и тях добре в брашното и ги прехвърляте в тигана.
Ръсвате и черния пипер предимно върху гъбите и в тясно съдружие с лютия червен такъв.
Разбърквате едва след като установите, че някоя от гъбките се е зачервила съвсем леко отдолу.
Най- учудващото за вас ще бъде, че това ястие не се залепва и не загаря, както бихте си помислили веднага. Т.е., леко се залепва, но като се бърка с дървена вилица или лъжица много лесно се отлепя. При бъркането се обръща всичката смес и се разклаща и тигана, за да не се рови твърде много с дървените прибори. След като минат 7-8 минути, отгоре се изсипва зеленият лук и чесънът и се разбърква с яденето.
Следва още 2-3-мин. пържене при периодическо разбъркване.
Яденето е готово!:)
Забележка: Критерият за готовност на яденето все пак са бъбречетата, те трябва да са алангле, а не препържени, защото много лесно се втвърдяват.
Приготвянето на тази рецепта изисква опит и майсторство, защото представлява нещо като кулинарно жонглиране, въпрос на минутка, даже на 10-15 секунди е да минат продуктите от едно състояние в друго, което може да провали цялата рецепта и да стане на ядене, което не е вкусно.
От отделения сок от гъбите, бъбречетата и лука, смесен с мазнината и брашното се получава фантастичен сос, бъбречетата са алангле, гъбите са съвсем леко поомекнали и много ароматни, лукът е най-много омекнал и представлява невероятна вкусова добавка към целия букет.
Като финален акорд поръсвате с магданоз, допивате биричката и се приготвяте да изживеете едно кулинарно удоволствие.
Ако сте си направили труда преди това да си приготвите картофено пюре, сервирате върху подложка от картофено пюре, но ако ви е домързяло, докато готвите това ядене можете да хвърлите 7-8 средни картофчета, само измити с четка и дупнати с вилица, за да не гръмнат... А, и да не забравите да ги посолите... Те стават за около 12 мин., т.е. паралелно с готвенето на това кулинарно бижу.
Да ви е сладко!
"Ако искаш любов, вземи си куче..."
| |
Тема
|
Re: Идея със свински бъбреци
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Kиkc () |
Публикувано | 07.02.10 16:39 |
|
Това ядене е много гастрономско, можете да си го направите и още довечера...
Садист
Само дето не знам къде ще търся бъбреци в тоз ден и час
| |
Тема
|
Re: Идея със свински бъбреци
[re: Kиkc]
|
|
Автор |
bobiO8 (непознат) |
Публикувано | 07.02.10 16:57 |
|
Хубава рецепта.
Бъбреците са деликатес, който умее да си ги приготвя изживява приятни моменти в допълнение с чаша вино.
Ето още една рецепта.
Бъбреци соте
Продукти: 3-4 телешки бъбрека, 6-7 глави лук, 1 връзка магданоз, 125гр. краве масло, 1ч.ч. /250мл./ бяло вино,черен пипер, сол на вкус и по желение 1-2 скилидки чесън.
Приготовление: Измитите и изчистени бъбреци нарязваме на филии около 7-8мм. дебели и ги задушаваме по капак с маслото и малко вода в достатъчно голям и дълбок съд. След като поомекнат добавяме ситно нарязания лук. Продължаваме задушаването докато лукът промени цвета си. Сипваме виното, поръсваме с чер пипер, ситно нарязания магданоз, скилидка две чесън по желание, 1-2с.л. вода, посоляваме на вкус. Оставяме ястието да къкри още 10-15мин.
Поднасяме докато е топло.
П.П. Понякога с виното размивам една с.л. доматено пюре.
Добър апетит.
Имах някъде още една рецепта за бъбреци върху макарони с доматен сос, но да не издевателстваме над Клубарите
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
Re: Идея със свински бъбреци
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
toje (новак) |
Публикувано | 07.02.10 18:07 |
|
Абе вие подагра няматели? Ако нямате скоро ще ви тръшне!
| |
Тема
|
Re: Идея със свински бъбреци
[re: toje]
|
|
Автор |
MoPcKu (звяр) |
Публикувано | 07.02.10 18:10 |
|
Не се косете утре понеделник всички за пресни бъбреци...
| |
Тема
|
Re: Идея със свински бъбреци
[re: Kиkc]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 07.02.10 18:19 |
|
Ами, от някоя частна месарница около вас... Аз за такива случаи си имам по 2-3-4 бъбречета във фризера редовно, ей-така за разнообразяване на менюто.
Понякога, когато нямам настроение за нищо, нито за ядене, нито за пиене, още повече пък за гастрономски експерименти, тогава си спретвам набързичко някакво такова, бързичко и завъртяничко яденце (задължително съпроводено с белене, рязане и запържване на лук...) и докато се занимавам с него, настроението ми неусетно се оправя...
"Ако искаш любов, вземи си куче..."
| |
Тема
|
Re: Идея със свински бъбреци
[re: toje]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 07.02.10 18:23 |
|
Няма, всичко е въпрос на мярка...
Като няма тъпчене и преяждане с карантии, рискът е по-малък.
Най-мъдрото е да се спазват китайските правила за здравословно хранене "От сто храни по една хапка"...
"Ако искаш любов, вземи си куче..."
| |
Тема
|
Re: Идея със свински бъбреци
[re: bobiO8]
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 07.02.10 18:29 |
|
Предполагам интуитивно, че сосчето става вълшебно...
P.S. Много отдавна силно се изкушавам да допълня малко сигнатурата ти...
"Да станеш човек е изкуство. А да останеш е подвиг..."
Особено в тази страна и в последно време...
"Ако искаш любов, вземи си куче..."
| |
Тема
|
Re: Идея със свински бъбреци
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
bobiO8 (непознат) |
Публикувано | 07.02.10 18:33 |
|
И прословутите 100 крачки след ядене
Да станеш човек е изкуство.
| |
Тема
|
Re: Идея със свински бъбреци
[re: toje]
|
|
Автор |
AGLER () |
Публикувано | 07.02.10 18:44 |
|
Абе вие подагра няматели? Ако нямате скоро ще ви тръшне!
Това, че сме "благородници", не означава, че
задължително ще страдаме от подагра!
Ако спра да ям месо, обаче съм сигурен, че
ще ме гепи, поне за себе си съм сигурен.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|