Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:48 10.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Готварски рецепти
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Полусферична торта  
Автор tinkerbell (the bright side)
Публикувано20.09.04 19:19

След 10-тина дни дъщеря ми има рожден ден и много ми се ще да й направя торта с форма на планета:) т.е. торта направена като полусфера. Няма начин да не се сещате какво имам предвид - Неделя имат една такава - Стоичков май се викаше:) Ама няма как да отида в сладкарницата и да кажа - давайте рецептата и технологията.
Не искам да я правя с желатинов крем, а пък нямам идея, ако е с някакъв друг, дали ще й се крепи формата. И какво фолио да използвам за да се отлепи безпроблемно от стените на съда, в който ще я редя? Да не си събирам блата с лъжица и да търся с кво да го лепя отгоре:)
Предложения всякакви приемам:) Предварително благодаря!

Тема Re: Полусферична тортанови [re: tinkerbell]  
Автор Eowyn_ (роханска лейди)
Публикувано20.09.04 19:47

Нещо като начална идея- можеш спокойно да изпечеш блатовете с кръгла форма, като всеки по-горен блат да е с по-малък диаметър от долния. Така ще се получи нещо като полусфера. А отгоре ще покрияш обилно с крем. Аз си падам по следния:

1 пакетче суха сметана/ или 1 1/2 чаша течна сладкарска
100 гр. кокосови стърготини
1 пакетче крем Д-р Йоткер (от онези дето не се варят)
ванилия

Разбиваш сметаната на сняг, както и крема Д-р Йоткер (за него си пише на опаковката колко мляко ти трябва). Смесваш двата крема. Прибавяш кокоса и ванилията (може и есенция). Мажеш напоените със захарен сироп блатове и изстудяваш- ще стегне

C'est la vie...

Автор1 жeнa (Нерегистриран)
Публикувано20.09.04 19:48

Нещо ми се върти в главата за такава торта, но мисля, че беше в Burda...???
Споменът ми не е много ясен, но мисля че ставаше горе-долу така:
Значи взима се голяма обла купа и много внимателно в нея се редяха от дъното към стените сладки (нещо като "Сълзица"). После се пълни с крем.
Мисля, че беше желатинов, за да стегне и направи спойка със сладките.
Ако използваш друг крем - той ще напои сладките и ще се разпадат.
Обиколи кулинарните сайтове - най-вече руските (виж в темата за каталога на кулинарните сайтове). Сигурно ще намериш нещо.
Успех!!!

АвторWWW (Нерегистриран)
Публикувано21.09.04 07:41

За съжаление, точно желатина крепи "полусферата". Специално за "Стоичков" върху лекия крем се нареждат кръгчета, по-точно спирали от мини ролца и се заливат с отвратително силен желатин. Но просто няма как да се крепи въпросната маса от крем, който също има желатин, но значително по-малко.

Тема Re: Полусферична тортанови [re: WWW]  
АвторEli (Нерегистриран)
Публикувано21.09.04 15:59

Купи няколко рола на Роял кейк, нарежи ги на филии до 1см дебелина, тапицирай с тях една обла купа и получената от ролата яма напълни с гъста смес от крем брюле и натрошени на едро целувки и бишкоти. Като стегне след престой в хладилника обърни купата и доукраси тората.

Автор kateronka (лудетина)
Публикувано21.09.04 22:45

Ето линк към тема където е обсъждана подобна торта..Отдавна се каня ,но не съм я правила все още..

Ако сърцето ми е тясно,какво значение има ,че светът е широк?

Тема Re: Полусферична тортанови [re: 1 жeнa]  
Публикувано22.09.04 00:37

Снощи изръшнах де що сайтове се сетих, обаче тц. Единственото подобно по форма бе торта от целувки залети с някакъв крем. И аналогично, изпечени дискове от белтъци пак + крем.
Все се чудех от къде имам в главата си идея как би могла да стане тортата и без желатинов крем и най-накрая ми светна. Постингът на дивотия в

. Но тук пък сте категорични, че без желе няма да мине. И ме е шубе да рискувам...
Благодарско на всички, които писаха. И на минаваща за бележката.
И големи благодарности на 1 jena за идеите й в другата тема.

Редактирано от tinkerbell на 22.09.04 00:54.

Тема Re: Полусферична тортанови [re: Eli]  
Публикувано22.09.04 00:38

Идеята за целувки вътре ми хареса. Малко повече за крема брюле? Това не е ли подобие на крем-карамел. (сори за невежеството)

Тема Re: Полусферична тортанови [re: kateronka]  
Публикувано22.09.04 00:40

10х, добре че сте ти и минаваща, да ме подсетите за тази рецепта. Въпреки, че на времето ми бе направило впечатление

Автор pety (почти непознат)
Публикувано23.09.04 17:52

Ето

към такава рецепта... изглежда страхотно, макар и да не съм я пробвала.

Марина - 2.04.2004

Редактирано от pety на 23.09.04 18:01.

Тема Съжалявам за Полусферична тортанови [re: tinkerbell]  
Автор1 жeнa (Нерегистриран)
Публикувано23.09.04 17:57

Съжалявам, че не можах напълно да ти помогна.
Със сигурност знам, че имам рецептата в някоя от старите Бурди, дори визуално си спомням снимката, но ...
Старите ми броеве на Бурдите са на вилата, на тавана и ... едва когато ги намеря, ще мога да постна рецептата.
Все пак рожденият ден не е един, нали ...???
Всяка година по един
Ще си я имаш в запас.
Най-важното е детенцето да е здраво и весело!:-)))
Цункай я от една непозната лелка с най-добрите ми пожелания.
А за другите ми идеи - радвам се, че поне малко съм ти помогнала.
И ако все пак решиш да използваш желатин - бих ти предложила една чудесна торта с праскови за празника. Не се плаши, нищо сложно, само трябва да внимаваш с желирането.
За блата : 4 яйца; 6 лъжици захар; 6 лъжици брашно.
За пълнежа: Кремообразна сметана (може и течна, а съм използвала и суха понякога)+ захар; праскови (пресни, но предварително сварени леко като за компот- или направо половинки праскови от компот)
За желето: 2 суп.лъжици желатин на зърна
----------------
Яйцата+ захарта + брашното се разбиват с миксер.
Не се добавя нищо повече !!!
Изсипват се в тортена омазнена и набрашнена форма за торта и се пече в предварително загрята фурна до зачервяване. Вади се и се оставя да изстине във формата си..
Блата е само един и не е дебел, а тънък.
Трябва да е така, за да може после безпрепятствено да направиш украсата отгоре.
Намазваш блата (както е във формата) с разбитата със захар сметана.
Отгоре нареждаш половинките праскови (с кората нагоре). Слагаш в хладилника.
От прецедения сок, в който си сварила прасковите (или сока от компота) и желатина правиш желето (вж темата за желирането). Когато желете започне да стяга и е полу-течно - заливаш тортата. Слагаш отново в хладилника да стегне добре. После вадиш, украсяваш с шприц - розички, вълнички и т.н.
Естествено в средата пишеш и едно "ЧРД мило дете!".
И пак слагаш в хладилника. Вади се оттам едва преди сервирането, освобождава се от пръстена на тортата, набучват се свещичките и следва целия приятен ритуал нататък.
Много лека за ядене, вкусна и ефектна торта е.
Като вариант става и с кайсии.
Друг вариант е с обезкостени череши, шайби от киви и др.п.
Е, това е от мен като компенсация за полусферичната торта

Успех

Автор Di2 (мама)
Публикувано24.09.04 06:26

Според мен, харесваш си някаква рецепта за торта и изпичаш 2 по дебели блата във полусферична форма(има едни купи от иена които според мен са подходящи), после ще ги разрежеш на няколко пласта, и с много крем и поорязване на блатовете ако е необходимо ще стане желаната форма. И аз се поразрових и ето какво намерих:
Най лесната според мен, че за другите трябва специална глазура, а това и с със сметанов крем ще стане

а ето и други картинки, може и да си ги видяла вече в нета

, ето тази пък само с орязване на горния блат ще се получи.
Щом е за детенце сигурна съм че ще го правиш с много любов и старание и все ще се получи нещо хубаво.
Весел празник!

Автор w_pooh (малък и сладък)
Публикувано25.09.04 19:39

Според мен такава торта може да се изработи както се правят пастите "Скалички". Може би ако се постави в сферична купа и престои в хладилника - може да се получи...
Например:
1/2 бял хляб поставен да се накисне във вода;
1 кутия чаени бисквити;
1 ч. захар;
1 ч. счукани орехи;
3 с.л. какао;
1 ч. разтопено масло;
1-3 ч. л. ром;
сладко от малини, ягоди или каквото Ви харесва
кора на един лимон.
Хлябът се изцежда и се смесва с натрошените бисквити, орехите, захарта, сладкото, рома и лимоновата кора. Всичко хубаво се размесва. Поставя се какаото и то трябва хубаво да бъде поето от сместта. Накрая се поставя маслото и всичко хубаво се размесва. Трябва да се получи хубава смес. Поставя се в сферична кура, за да се оформи топката и се оставя в хладилника хубаво да се втвърди. След като се обърне върху поставка или поставка за торта се залива с глазура по желание или някакъв крем.

Според мен трябва да се получи добра форма, но преди да се сервива е необходимо да си пребивава в хладилника...

Вместо хляб може да се използват и обикновени бисквити накиснати в 100 г прясно мляко или пандишпанова кора, натрошена и залята със 100 г. мляко.... Успех!<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от w_pooh на 25.09.04 19:42.</EM></FONT></P>

Редактирано от w_pooh на 25.09.04 19:43.

Тема Re: Полусферична тортанови [re: Di2]  
Автор ProBily (nP06u|\u)
Публикувано28.09.04 11:34

Направо ме вдъхновихте !
Проблемът е, че никога не съм правила торта, освен едно нещастно подобие от бисквити с мляко, масло, шоколад и орехи.
Искам да го направя това хубаво нещо, но моля ви, обяснете ми как се прави тази украса? Имам тук едни бои за яйца, които уж ставали за сладкиши - кажете с какво да ги смеся, за да стане така, като на картинката? Предчувствам "впечатляващ " резултат, но ми се ще да се опитам :-)

Тема Re: Полусферична тортанови [re: ProBily]  
Автор ProBily (nP06u|\u)
Публикувано28.09.04 12:27

Това дали няма да стане с палачинки?
Ето какво мисля: ако решим да направим полусфера от палачинки с радиус на основата 10 см, трябва да си набавим палачинки, отрязани на половинки, които да навием като фунии, след като сме ги намазали с нещо подходящо. Ако полусферата е с радиус 10 см, то повърхността на половината сфера е 2п.r.r= 628 см2. За съжаление, нямам идея каква площ ще се падне на основата на една полу-палачинка. Ако приемем, че радиусът и е 1,5 см, то ще са ни нужни към 89/2= 44,5 палачинки с радиус 10 см. Това май ще бъде доста амбициозна задача. Ако успеем да измислим по-обемен пълнеж, може да намалим броя на палачинките, но за съжаление нямам опит с тортите и не мога да предложа подходяща идея. Декорацията също е проблем. Континентите можи би ще станат с натрошени ядки с мед, но ако океаните са от оцветена сметана, дали ще се съчетават добре като вкус с меда?

Тема Re: Полусферична тортанови [re: ProBily]  
Публикувано28.09.04 14:50

Аз ще правя Сатурн. Така си решавам въпроса с оцветяването. Той нали е оранжево-червено-кафяф. Та със смлени ядки, канела, какао и малко настърган шоколад мисля да постигна ефекта. Мисля да отрежа части от фунийки за сладолед за кратери. Ще ги покрия със сметана и после ще ги наръся с нещо от горните. И естествено, пръстенът, лентичка от пандишпанов блат.
Самата рецепта още я умувам. Ще я правя в сряда вечерта.
Кремена май беше 2-3 дни след нас, ще ти докладвам за резултата.

Автор ProBily (nP06u|\u)
Публикувано28.09.04 15:13

Добре си я замислила. Ще ти стискам палци за изпълнението:-)))))) После, ако може, прати снимка, моля :-)

Тема Доклад:нови [re: ProBily]  
Публикувано01.10.04 12:31

Тортата я направих съвсем проста. И без желатин. Държа се прилично, даже и след като я разрязахме.
Опекох пандишпанов блат (по рецепта на Дебора). Малко сгафих с печенето, явно на много силна фурна пекох, пък и отворих по-рано. Та не стана много бухнал (щях да го режа на 2) и опекох и още един. В купата сложих обикновено найлоново фолио. После пандишпанът, сиропиран с компот от ананас, го нарязах на лентички. Облепих формата. Бухнах крем (сметана + захар + филаделфия, но съвсем спокойно можеше без последното), сложих и доста нарязани ананаси и банани. После в купата наредих един ред блат, пак крем и плодове. И накрая покрих цялата купа с още един ред блат. Натиснах го хубаво да се уплътни, после в хладилника, на другия ден обръщам и украсявам. Е, на украса не стана като тези на снимките, но на Цвета й хареса. Тя си я кръсти Венера:) (Пръстенът на сатурн бе изяден още преди да го сложа:)
Много свежа стана, мисля че всички гости я харесаха доста. Пък и наистина ужасно проста, с малко усилия - голям ефект.

Тема Re: Доклад:нови [re: tinkerbell]  
Автор ProBily (nP06u|\u)
Публикувано01.10.04 21:17

Ей, браво :-)))))) Да видим аз каква ще я свърша. За детското парти поръчах вече, но за роднинското може да проявя повече смелост :-)

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.