|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Съжалявам за Полусферична торта
[re: tinkerbell]
|
|
Автор | 1 жeнa (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.09.04 17:57 |
|
Съжалявам, че не можах напълно да ти помогна.
Със сигурност знам, че имам рецептата в някоя от старите Бурди, дори визуално си спомням снимката, но ...
Старите ми броеве на Бурдите са на вилата, на тавана и ... едва когато ги намеря, ще мога да постна рецептата.
Все пак рожденият ден не е един, нали ...???
Всяка година по един  
Ще си я имаш в запас.
Най-важното е детенцето да е здраво и весело!:-)))
Цункай я от една непозната лелка с най-добрите ми пожелания.
А за другите ми идеи - радвам се, че поне малко съм ти помогнала.
И ако все пак решиш да използваш желатин - бих ти предложила една чудесна торта с праскови за празника. Не се плаши, нищо сложно, само трябва да внимаваш с желирането.
За блата : 4 яйца; 6 лъжици захар; 6 лъжици брашно.
За пълнежа: Кремообразна сметана (може и течна, а съм използвала и суха понякога)+ захар; праскови (пресни, но предварително сварени леко като за компот- или направо половинки праскови от компот)
За желето: 2 суп.лъжици желатин на зърна
----------------
Яйцата+ захарта + брашното се разбиват с миксер.
Не се добавя нищо повече !!!
Изсипват се в тортена омазнена и набрашнена форма за торта и се пече в предварително загрята фурна до зачервяване. Вади се и се оставя да изстине във формата си..
Блата е само един и не е дебел, а тънък.
Трябва да е така, за да може после безпрепятствено да направиш украсата отгоре.
Намазваш блата (както е във формата) с разбитата със захар сметана.
Отгоре нареждаш половинките праскови (с кората нагоре). Слагаш в хладилника.
От прецедения сок, в който си сварила прасковите (или сока от компота) и желатина правиш желето (вж темата за желирането). Когато желете започне да стяга и е полу-течно - заливаш тортата. Слагаш отново в хладилника да стегне добре. После вадиш, украсяваш с шприц - розички, вълнички и т.н.
Естествено в средата пишеш и едно "ЧРД мило дете!".
И пак слагаш в хладилника. Вади се оттам едва преди сервирането, освобождава се от пръстена на тортата, набучват се свещичките и следва целия приятен ритуал нататък.
Много лека за ядене, вкусна и ефектна торта е.
Като вариант става и с кайсии.
Друг вариант е с обезкостени череши, шайби от киви и др.п.
Е, това е от мен като компенсация за полусферичната торта
Успех   
| |
Тема
|
Re: Полусферична торта
[re: tinkerbell]
|
|
Автор |
Di2 (мама) |
Публикувано | 24.09.04 06:26 |
|
Според мен, харесваш си някаква рецепта за торта и изпичаш 2 по дебели блата във полусферична форма(има едни купи от иена които според мен са подходящи), после ще ги разрежеш на няколко пласта, и с много крем и поорязване на блатовете ако е необходимо ще стане желаната форма. И аз се поразрових и ето какво намерих:
Най лесната според мен, че за другите трябва специална глазура, а това и с със сметанов крем ще стане
а ето и други картинки, може и да си ги видяла вече в нета
, ето тази пък само с орязване на горния блат ще се получи.
Щом е за детенце сигурна съм че ще го правиш с много любов и старание и все ще се получи нещо хубаво.
Весел празник!
| |
Тема
|
Re: Полусферична торта
[re: tinkerbell]
|
|
Автор |
w_pooh (малък и сладък) |
Публикувано | 25.09.04 19:39 |
|
Според мен такава торта може да се изработи както се правят пастите "Скалички". Може би ако се постави в сферична купа и престои в хладилника - може да се получи...
Например:
1/2 бял хляб поставен да се накисне във вода;
1 кутия чаени бисквити;
1 ч. захар;
1 ч. счукани орехи;
3 с.л. какао;
1 ч. разтопено масло;
1-3 ч. л. ром;
сладко от малини, ягоди или каквото Ви харесва
кора на един лимон.
Хлябът се изцежда и се смесва с натрошените бисквити, орехите, захарта, сладкото, рома и лимоновата кора. Всичко хубаво се размесва. Поставя се какаото и то трябва хубаво да бъде поето от сместта. Накрая се поставя маслото и всичко хубаво се размесва. Трябва да се получи хубава смес. Поставя се в сферична кура, за да се оформи топката и се оставя в хладилника хубаво да се втвърди. След като се обърне върху поставка или поставка за торта се залива с глазура по желание или някакъв крем.
Според мен трябва да се получи добра форма, но преди да се сервива е необходимо да си пребивава в хладилника...
Вместо хляб може да се използват и обикновени бисквити накиснати в 100 г прясно мляко или пандишпанова кора, натрошена и залята със 100 г. мляко.... Успех!<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от w_pooh на 25.09.04 19:42.</EM></FONT></P>Редактирано от w_pooh на 25.09.04 19:43.
| |
Тема
|
Re: Полусферична торта
[re: Di2]
|
|
Автор |
ProBily (nP06u|\u) |
Публикувано | 28.09.04 11:34 |
|
Направо ме вдъхновихте !
Проблемът е, че никога не съм правила торта, освен едно нещастно подобие от бисквити с мляко, масло, шоколад и орехи.
Искам да го направя това хубаво нещо, но моля ви, обяснете ми как се прави тази украса? Имам тук едни бои за яйца, които уж ставали за сладкиши - кажете с какво да ги смеся, за да стане така, като на картинката? Предчувствам "впечатляващ " резултат, но ми се ще да се опитам :-)
| |
Тема
|
Re: Полусферична торта
[re: ProBily]
|
|
Автор |
ProBily (nP06u|\u) |
Публикувано | 28.09.04 12:27 |
|
Това дали няма да стане с палачинки?
Ето какво мисля: ако решим да направим полусфера от палачинки с радиус на основата 10 см, трябва да си набавим палачинки, отрязани на половинки, които да навием като фунии, след като сме ги намазали с нещо подходящо. Ако полусферата е с радиус 10 см, то повърхността на половината сфера е 2п.r.r= 628 см2. За съжаление, нямам идея каква площ ще се падне на основата на една полу-палачинка. Ако приемем, че радиусът и е 1,5 см, то ще са ни нужни към 89/2= 44,5 палачинки с радиус 10 см. Това май ще бъде доста амбициозна задача. Ако успеем да измислим по-обемен пълнеж, може да намалим броя на палачинките, но за съжаление нямам опит с тортите и не мога да предложа подходяща идея. Декорацията също е проблем. Континентите можи би ще станат с натрошени ядки с мед, но ако океаните са от оцветена сметана, дали ще се съчетават добре като вкус с меда?
| |
|
Аз ще правя Сатурн. Така си решавам въпроса с оцветяването. Той нали е оранжево-червено-кафяф. Та със смлени ядки, канела, какао и малко настърган шоколад мисля да постигна ефекта. Мисля да отрежа части от фунийки за сладолед за кратери. Ще ги покрия със сметана и после ще ги наръся с нещо от горните. И естествено, пръстенът, лентичка от пандишпанов блат.
Самата рецепта още я умувам. Ще я правя в сряда вечерта.
Кремена май беше 2-3 дни след нас, ще ти докладвам за резултата.
| |
|
Добре си я замислила. Ще ти стискам палци за изпълнението:-)))))) После, ако може, прати снимка, моля :-)
| |
|
Тортата я направих съвсем проста. И без желатин. Държа се прилично, даже и след като я разрязахме.
Опекох пандишпанов блат (по рецепта на Дебора). Малко сгафих с печенето, явно на много силна фурна пекох, пък и отворих по-рано. Та не стана много бухнал (щях да го режа на 2) и опекох и още един. В купата сложих обикновено найлоново фолио. После пандишпанът, сиропиран с компот от ананас, го нарязах на лентички. Облепих формата. Бухнах крем (сметана + захар + филаделфия, но съвсем спокойно можеше без последното), сложих и доста нарязани ананаси и банани. После в купата наредих един ред блат, пак крем и плодове. И накрая покрих цялата купа с още един ред блат. Натиснах го хубаво да се уплътни, после в хладилника, на другия ден обръщам и украсявам. Е, на украса не стана като тези на снимките, но на Цвета й хареса. Тя си я кръсти Венера:) (Пръстенът на сатурн бе изяден още преди да го сложа:)
Много свежа стана, мисля че всички гости я харесаха доста. Пък и наистина ужасно проста, с малко усилия - голям ефект.
| |
|
Ей, браво :-)))))) Да видим аз каква ще я свърша. За детското парти поръчах вече, но за роднинското може да проявя повече смелост :-)
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|