|
Тема
|
kavarma i kapama
|
|
Автор | sara (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.09.01 14:05 |
|
zdraveite .
moja za rezepti za kavarma i kapama v keramichni kupichki.
| |
Тема
|
Re: kavarma i kapama
[re: sara]
|
|
Автор |
Debora (минаващ) |
Публикувано | 17.09.01 19:10 |
|
За кавърмата аз как я правя.
Месото нарязано като кибритени кутийки, предпочитам да не е тлъсто и в тенджера да се пържи, когато е почти готово добавям кромид нарязан на ивици, малко след него печени и обелени пиперки и те нарязани, накрая обелени и нарязани домати. Това плюс подправки - задължително чубрица къкри още малко до готовност.
Варианти за похапване два.
След всичко това нарязан магданоз и в чиниите или пък в гювечета с по едно яйце отгоре и във фурната.
Забравих гъбите, нарязани на ивици след лука.
Просто и лесно - не е класическа рецепта но пък е страшна вкусотия.
| |
Тема
|
И още една идея
[re: Debora]
|
|
Автор |
Cилвa (позаседяла се) |
Публикувано | 18.09.01 14:23 |
|
- понеже Дебора ме е изпреварила, описвайки точно начина, по който и аз приготвям кавармата:
- накрая може да се запече и в голям гювеч - отгоре залята с разбити яйца
- или пък да се приготви по един омлет от едно яйце за всеки и да се сервира като "плънка" в омлета. Последното се нарича каварма в омлет
| |
Тема
|
Re: Още малко добавки
[re: Debora]
|
|
Автор | Meчo Пyx (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.09.01 14:53 |
|
И аз така я правя, но добавям гъби, люти чушлета и чаша червено вино!
| |
Тема
|
Re: вчера тъкмо се чудех
[re: sara]
|
|
Автор |
magnet (i az kato vas) |
Публикувано | 19.09.01 18:42 |
|
какво да готвя и прочетох тази рецепта и взех,че я направих!
искам да ви цитирам две реплики на дъщеря ми:
1. преди да започна да сипвам - "мммм,искам допълнително"
2.след като изяде и допълнителното -"защо не си ни я готвила тази манджа и преди?"
а аз не съм,защото като бяха по-малки все се цупеха на ядене,в което има лук или гъби,а в комбинация и двете.....
е,какво да ви кажа още освен БЛАГОДАРЯ за подсещането,че то готвенето ми е удоволствие,но измислянето на какводабъдеяденетоднес голяма мъка.
| |
Тема
|
Re: kavarma i kapama
[re: Debora]
|
|
Автор | sara (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.09.01 20:27 |
|
blagodarja vi mnogo.Stana chudesna.Ste opitam i s vino po rezeptata na Mecho Puh.Sega chakam rezepta i za vkusna kapama
| |
Тема
|
абсолютно!
[re: magnet]
|
|
Автор | ннл (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.09.01 06:29 |
|
същият феномен се наблюди и в нашата къща навремето.
това лук, това чушки, пък и гъби отгоре на всичко - и то в едно и също ядене???
мислех си, че дребосъчето веднага ще сбърчи носле с отвращение, пък то взе, че изпапа две пълни чинии с две големи филии, хем!
на всичкото отгоре гребеше салата "снежанка" с лъжица, която салата до този момент беше "мразена" заради чесъна с всички сили...
е, навремето си мислех, че това е било повратният момент, в който "храните за големи" започват да бъдат приемани, но от вашите думи съдя, че явно в кавърмата има нещо магическо, като че ли : )
я, днес ще взема да сготвя пак това ястие, добре, че ме подсетихте...
а капама, доколкото аз знам, се прави така:
трябват 3 вида месо - пиле, телешко и свинско.
бекон и суджук също.
една много голяма кисела зелка, няколко сухи червени чушки, 2-3 люти чушки от туршия, няколко моркова и стръкове целина също от туршия, сухи листа от целина,малко джоджен, червен пипер, няколко зрънца чер пипер, няколко зрънца кимион... за друго не се сещам сега.
една огромна тенджера се "облицова" отвътре с тънки филийки бекон - по дъното и по стените.
после се подреждат ред зеле, нарязано дребничко и смесено с морковите и целината, ред парчета свинско месо, отгоре пак зеле, ред парчета телешко месо, пак зеле, парчета пилешко и пак зеле, като не се забравя да се ръсят отвреме-навреме подправките, да се добавят сухите и малко понакиснати в студена вода предварително чушки и парченца суджук върху пластовете зеле... накрая се добавя чаша вода и се полива с малко мазнина.
после цялото това чудовище се пъха във фурната и се пече 6-7 часа, захлупено добре с капака на тенджерата на умерена температура.
накрая получавате една огромна, благоухаеща камара храна, която ви се струва, че никога няма да бъде изядена докрай и след по-малко от час установявате с почуда, че в тенджерата не е останало съвършено нищо : )
лелеее, а колко червено винце пие това... : )
ама капамата е нещо като Коледно ястие.
тогава поне я правим ние с панчо.
тоест - той е баш-майсторът, ама една Коледа имаше да довършва някакви много важни работи, та повери на мене приготвянето на тая чудесия, но ми беше направил чертеж на вертикален разрез на тенджерата и как се подрежда вътре всичко и изобщо...
: )
страшно вкусно става!!
| |
Тема
|
Re: абсолютно!
[re: ннл]
|
|
Автор |
Sinchetz (непознат
) |
Публикувано | 26.09.01 23:40 |
|
Kapamata, koiato az prigotviam e podobna, no i pribaviam i malko oriz i gubi.
Az sushto izpolzvam kiselo zele,no poniakoga go zameniam s lozovi lista kato "oblicovam" Giuvecha , v koito ia prigotviam s bekon ot dolu i ot gore-efektut e porazitelen(pone spored moeto semeistvo) :)))
| |
Тема
|
Замириса на елха и празник!
[re: ннл]
|
|
Автор |
Rachel. (Смайл) |
Публикувано | 01.10.01 14:45 |
|
Всъщност капамата се приготвя препоръчително (в смисъл на задължително) в глинен съд - гърне, гювеч, и се оставя в него на бавен огън много часове. Около 6 всъщност. Също така се слагат и лозови сърмички навити с всичко в тях както си му е редът. И те се нареждат някъде по средата. И става най - коледното, най - зимното, най - традиционното, най - вкусното и най - уютното ястие, за което можеш да се сетиш.
| |
Тема
|
o6te za kapamata
[re: Rachel.]
|
|
Автор | batko vi (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.10.01 17:47 |
|
Az su6to q pravq v golqm glinen giuve4 ,kiselo zele sus svinski mesca, otgore edno pulneno pile(s razni vkusni ne6ta v plunkata),okolo nego par4eta prqsna doma6na nadenica i malki sarmi4ki kolkoto poza edna hapka a nai-otgore slagam edna cqla kurvavica zalivam sus zelev sok i malko mazninka,zape4atvam kapaka s testo i ostavqm da se pe4e ot obed do ve4erta.
Za ve4erta se subirame kompaniq dokato se doope4e piem po nqkoq greqna troqnska(za6toto tova stava v troqn),a kato stane gotova otvarqm glineniqt sud,obru6tam go v edna golqma tava nalivame vino ibra v 4a6ite i malko kato v ricarskite vremena piruvame do sredno6t.
| |
|
|
|
|