Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:21 24.09.24 
Фен клубове
   >> Френски клуб
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема La cuisine francaise или френската кухнянови  
Автор Capa_ ()
Публикувано21.10.08 10:34



Всичко започва през 58 г. пр.Хр., когато Гай Юлий Цезар достига с войската си до земите на Галия – днешна Франция. След жестока седемгодишна война римляните успяват да я завладеят и да я превърнат в провинция на империята си. Заедно с оръжията си и прочутото си бойно изкуство те обаче донасят и нещо непознато дотогава в дивите дъбрави на Галия – изтънчения си кулинарен вкус, често достигащ до предела на разточителството и безсмисления лукс. Волю-неволю Астерикс и Обеликс възприели със своите съплеменници кулинарните обичаи на натрапниците и започнали да поливат с пикантни сосове печените глигански и еленски бутове. Така се сложило началото на днешната френска кухня, станала за векове диктатор в световната кулинария.

Нейната привлекателност се дължи не само на голямото разнообразие на ястия и вкусове, но и на общоизвестната истина, че храненето заема изключително важно място в живота на французите. Вълшебството на френската кухня се крие и в разнообразието на местните специалитети. Географското разположение на Франция, богатствата на морето и четирите големи реки, развитото животновъдство, дивечът в горите, плодовете на щедрите градини и поля допринасят много за приготвянето на знаменити ястия. Във френската кухня богато са застъпени рибите, главно морските, освен това мекотелите, ракообразните (стриди, миди, морски раци и т.н.). Охлювите също от време на време разнообразяват менюто. Преобладава обезтлъстеното месо — телешко, говеждо, овнешко, агнешко, птиче, дивеч и заешко месо. Консумацията на свинско месо е малка. Ежедневно се поднасят различни видове зеленчуци, те се приготвят по различен начин — сурови (често се предлагат като предястие), варени, запържени, задушени, запечени и пържени. Друг изключително важен и популярен продукт във френската кухня е сиренето. Използват се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.

За развитието на кулинарните тенденции в нова посока допринасят променените представи за идеалното тяло през 60-те години на ХХ век. Всичко това изправя французите пред една голяма дилема - вкусно или здравословно? Гастрономията и диететиката се оказват трудно съвместими понятия, а за народ, превърнал храненето в част от културата си, това си е истинска драма. В наши дни френските готвачи имат на разположение всевъзможни продукти от цял свят и горди със своите богати кулинарни традиции продължават да са модел за следване от колегите си във всички страни. Включително и у нас.
Източник:obshtestvo.net

Харесва ли ви френската кухня и какви са вашите "за" и "против"?





Тема Re: La cuisine francaise или френската кухнянови [re: Capa_]  
Автор Mишлeнцe (непознат )
Публикувано21.10.08 11:07



Обожавам сиренцата!


Всякакви видове



Тема Re: La cuisine francaise или френската кухнянови [re: Mишлeнцe]  
Автор Last Roman (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано21.10.08 11:20



и аз. Сиренце с Божоле.

Queen's only



Тема Re: La cuisine francaise или френската кухня [re: Mишлeнцe]  
Автор Capa_ ()
Публикувано21.10.08 11:36



Страшно много ми допадна френската лучена супа, но много ми се ще да опитам някое ястие с жабешки бутчета или "Изгората на Д'Артанян"- почти е като българската пилешка яхния, но французлята слагат и малко мента в соса.





Тема Re: La cuisine francaise или френската кухнянови [re: Capa_]  
Автор Mишлeнцe (непознат )
Публикувано21.10.08 11:41



Къде в София може да се опита френска кухня?
Но да не е много тежкарско...





Тема Re: La cuisine francaise или френската кухнянови [re: Mишлeнцe]  
Автор Capa_ ()
Публикувано21.10.08 11:46



Най-общо Френските сирена могат да се категоризират в 7 големи фамилии..
Свежи сирена
Свежи кози сирена.
Свежи ароматизирани сирена за мазане.
Овчи сирена.
Бели сирена

Меки сирена с благородна бяла коричка
Brie
Camembert

Кози сирена
Козе бяло или с пенел
Ribler
Brin de Paille
Bleu de Chevre

Сини сирена
Bleu d`Auvergne
Roquerfort

Сирена от пресовано неварено тестo
Mimolette


Сирена от пресовано варено тесто
Comte
Emmental
Madrigal

Топени сирена

А сега на картинки и моля да познаете коя на кой вид сирене от гореспоменатите отговаря















Тема Re: La cuisine francaise или френската кухнянови [re: Mишлeнцe]  
Автор Last Roman (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано21.10.08 11:50



хубава лучена супа правят в ресторант "Кактус". Там въобще европейската кухня им е на ниво, но е малко тежкарско.

Queen's only



Тема Re: La cuisine francaise или френската кухнянови [re: Mишлeнцe]  
Автор Capa_ ()
Публикувано21.10.08 11:52



Не съм от София, но виж ей

.



Тема Re: La cuisine francaise или френската кухнянови [re: Capa_]  
Автор Mишлeнцe (непознат )
Публикувано21.10.08 12:20



Ще го пробвам...


Непременно...

А кое сиренце ви е любимо?



Тема Re: La cuisine francaise или френската кухнянови [re: Mишлeнцe]  
Автор Last Roman (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано21.10.08 13:33



Brie de Meaux:



Queen's only



Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.