|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
La cuisine francaise или френската кухня
|
|
Автор |
Capa_ () |
Публикувано | 21.10.08 10:34 |
|
Всичко започва през 58 г. пр.Хр., когато Гай Юлий Цезар достига с войската си до земите на Галия – днешна Франция. След жестока седемгодишна война римляните успяват да я завладеят и да я превърнат в провинция на империята си. Заедно с оръжията си и прочутото си бойно изкуство те обаче донасят и нещо непознато дотогава в дивите дъбрави на Галия – изтънчения си кулинарен вкус, често достигащ до предела на разточителството и безсмисления лукс. Волю-неволю Астерикс и Обеликс възприели със своите съплеменници кулинарните обичаи на натрапниците и започнали да поливат с пикантни сосове печените глигански и еленски бутове. Така се сложило началото на днешната френска кухня, станала за векове диктатор в световната кулинария.
Нейната привлекателност се дължи не само на голямото разнообразие на ястия и вкусове, но и на общоизвестната истина, че храненето заема изключително важно място в живота на французите. Вълшебството на френската кухня се крие и в разнообразието на местните специалитети. Географското разположение на Франция, богатствата на морето и четирите големи реки, развитото животновъдство, дивечът в горите, плодовете на щедрите градини и поля допринасят много за приготвянето на знаменити ястия. Във френската кухня богато са застъпени рибите, главно морските, освен това мекотелите, ракообразните (стриди, миди, морски раци и т.н.). Охлювите също от време на време разнообразяват менюто. Преобладава обезтлъстеното месо — телешко, говеждо, овнешко, агнешко, птиче, дивеч и заешко месо. Консумацията на свинско месо е малка. Ежедневно се поднасят различни видове зеленчуци, те се приготвят по различен начин — сурови (често се предлагат като предястие), варени, запържени, задушени, запечени и пържени. Друг изключително важен и популярен продукт във френската кухня е сиренето. Използват се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.
За развитието на кулинарните тенденции в нова посока допринасят променените представи за идеалното тяло през 60-те години на ХХ век. Всичко това изправя французите пред една голяма дилема - вкусно или здравословно? Гастрономията и диететиката се оказват трудно съвместими понятия, а за народ, превърнал храненето в част от културата си, това си е истинска драма. В наши дни френските готвачи имат на разположение всевъзможни продукти от цял свят и горди със своите богати кулинарни традиции продължават да са модел за следване от колегите си във всички страни. Включително и у нас.
Източник:obshtestvo.net
Харесва ли ви френската кухня и какви са вашите "за" и "против"?
| |
Тема
|
Re: La cuisine francaise или френската кухня
[re: Capa_]
|
|
Автор |
Mишлeнцe (непознат
) |
Публикувано | 21.10.08 11:07 |
|
Обожавам сиренцата!
Всякакви видове
| |
Тема
|
Re: La cuisine francaise или френската кухня
[re: Mишлeнцe]
|
|
Автор |
Last Roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 21.10.08 11:20 |
|
и аз. Сиренце с Божоле.
Queen's only
| |
Тема
|
Re: La cuisine francaise или френската кухня
[re: Mишлeнцe]
|
|
Автор |
Capa_ () |
Публикувано | 21.10.08 11:36 |
|
Страшно много ми допадна френската лучена супа, но много ми се ще да опитам някое ястие с жабешки бутчета или "Изгората на Д'Артанян"- почти е като българската пилешка яхния, но французлята слагат и малко мента в соса.
| |
Тема
|
Re: La cuisine francaise или френската кухня
[re: Capa_]
|
|
Автор |
Mишлeнцe (непознат
) |
Публикувано | 21.10.08 11:41 |
|
Къде в София може да се опита френска кухня?
Но да не е много тежкарско...
| |
Тема
|
Re: La cuisine francaise или френската кухня
[re: Mишлeнцe]
|
|
Автор |
Capa_ () |
Публикувано | 21.10.08 11:46 |
|
Най-общо Френските сирена могат да се категоризират в 7 големи фамилии..
Свежи сирена
Свежи кози сирена.
Свежи ароматизирани сирена за мазане.
Овчи сирена.
Бели сирена
Меки сирена с благородна бяла коричка
Brie
Camembert
Кози сирена
Козе бяло или с пенел
Ribler
Brin de Paille
Bleu de Chevre
Сини сирена
Bleu d`Auvergne
Roquerfort
Сирена от пресовано неварено тестo
Mimolette
Сирена от пресовано варено тесто
Comte
Emmental
Madrigal
Топени сирена
А сега на картинки и моля да познаете коя на кой вид сирене от гореспоменатите отговаря
| |
Тема
|
Re: La cuisine francaise или френската кухня
[re: Mишлeнцe]
|
|
Автор |
Last Roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 21.10.08 11:50 |
|
хубава лучена супа правят в ресторант "Кактус". Там въобще европейската кухня им е на ниво, но е малко тежкарско.
Queen's only
| |
Тема
|
Re: La cuisine francaise или френската кухня
[re: Mишлeнцe]
|
|
Автор |
Capa_ () |
Публикувано | 21.10.08 11:52 |
|
Не съм от София, но виж ей .
| |
Тема
|
Re: La cuisine francaise или френската кухня
[re: Capa_]
|
|
Автор |
Mишлeнцe (непознат
) |
Публикувано | 21.10.08 12:20 |
|
Ще го пробвам...
Непременно...
А кое сиренце ви е любимо?
| |
Тема
|
Re: La cuisine francaise или френската кухня
[re: Mишлeнцe]
|
|
Автор |
Last Roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 21.10.08 13:33 |
|
Brie de Meaux:
Queen's only
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|