Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:23 13.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Фотография
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Относно експозициятанови  
Автор sokar (непознат )
Публикувано20.11.06 10:17

По принцип съм наясно кога се използва нагласяването на експозицията на снимката, но не мога да си обясня от чисто техническа гледна точка как тази настройка влияе на снимката. Какво се променя в апарата, бленда, скорост на затвора, светочувствителност ?

Тема Re: Относно експозициятанови [re: sokar]  
Автор ЩиpлицМодератор (разузнавач)
Публикувано20.11.06 11:57

Отляво избери "Digital foto" - "Фотография", и слушай внимателно какво ти говори какичката. Обходи всички раздели, там е обяснено доста добре.

Щирлиц

Тема Re: Относно експозициятанови [re: Щиpлиц]  
Автор sokar (непознат )
Публикувано20.11.06 14:12

Мерси за този сайт. Още вчера изслушах обясненията, но пак не ми е ясно. (Доколкото си спомням там за експозиция не се говореше.) Още веднъж да поясня – интересува ме чисто технически какво става в апарата като нагласявам експозицията. Кое прави така, че снимката да става по-светла или по-тъмна? Досега смятах, че това е съчетанието на бленда, скорост и светлочувствителност, но ето че има и четвърти фактор – настройка чрез експозицията. Ако правилно съм разбрал чрез нагласяване на експозицията се постига балансирана осветеност на снимката. Именно това не мога да си го обясня. Трябва все пак да има връзка с бленда, скорост и светочувствителност.

Автор Ahab (captain)
Публикувано20.11.06 14:37

Точно така. Експонацията е комбинация между бленда скорост и светлочувствителност на носителя.

Ето ти един по-добър сайт по темата:

Може да видиш в реално време как променяйки изброените влияеш на експонацията.

Тема Re: Относно експозициятанови [re: Ahab]  
Автор sokar (непознат )
Публикувано20.11.06 14:54

Това го разбирам. Задавам този въпрос обаче, защото на апарата ми има едно копче за което в упътването пише, че чрез него се настройва експозицията на снимката. Това копче се използва в съчетание с хистограмата, която пък показва осветеността на композицията. Не мога да проумея как чрез това копче влияя на осветеността на снимката. Нали това става чрез блендата, затвора и светлочувствителността.

Автор Ahab (captain)
Публикувано20.11.06 15:34

Дай подробности.

Какъв е надписа върху копчето и модела на апарата?

Автор sokar (непознат )
Публикувано20.11.06 18:41

Апаратът е Canon PowerShot S3. Една от функцийте, които има е настройка на експозицията на снимката според хистограма. Въпросът ми не е как да използвам това копче (това ми е ясно), а е по-скоро принципен. Пак ще кажа: Не мога да разбера как чрез настройката на експозицията влияя на осветеността на снимката, когато съм нагласил това чрез блендата, затвора и светлочувствителността? Чисто технически какво става в апарата, когато променям експозицията чрез това копче?

Автор Ahab (captain)
Публикувано20.11.06 21:23

Не съм запознат с продуктите на Канон. Какво има написано върху копчето което натискаш? Ето ти картинка за да се подсетиш:

Каноните имат много богати къстум настройки в менюто. Разгледай ги описани тук и кажи за коя питаш:

Автор ЩиpлицМодератор (разузнавач)
Публикувано20.11.06 22:12

Аз съм с Sony H2. Теоретично е същия, но менютата се различават.

Да не би да става въпрос за "P" - предварително програмирани параметри? За разлика от "А" автоматичните - предварително програмитраните дават малка свобода за избор на композицията, като се променят едновременно два параметъра на настройките. Например затваряш блендата, а апарата компенсира с намаляване на скоростта и обратното. Би трябвало да имаш и "M" - ръчни настройки, с които можеш да регулираш всичко с подробности.

Едни от полу-автоматичните настройки са "A" и "S" - приоритет на бленда, и приоритет на скорост. Какво ще рече това. Ми, ще рече, че апарата ти дава възможност да избереш безусловно посочения параметър, за да постигнеш определен ефект на експозицията.

На практика понятията "експозиция" и "експонация" са две различни неща.

Щирлиц

Автор sokar (непознат )
Публикувано20.11.06 22:29

В режим “снимане” се натиска бутона „FUNC“, който е мултифинкционален и чрез него могат да се правят редица настройки (компресия, резолюция, сила на светкавицата и т.н.) една от които е и настройване на експозицията. Това става посредством една линейна скaла със следните стойности: -2; -1; 0; 1; 2. Тази скaла се използва, когато хистограма покаже, че снимания обект е преекспониран или недоекспониран. В резултат на това се получава снимка с правилна експонация. Какви са обаче техническите промени в апарата вследствие тази настройка за мен е все още е загадка.
Ахаб благодаря ти, че си си направил труда да копираш снимка на апарата. Аз също се сетих за това, дори за самата линейна скaла, но не знам как да я кача тук.

Редактирано от sokar на 20.11.06 22:30.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.