Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:41 16.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Фотография
*Кратък преглед

Тема Сканиране на 35 мм негативи?нови  
Автор BиxpeнияГeнчo (Пътешественик)
Публикувано01.07.06 15:54

Здравейте, имам сканер за негативи Reflecta ProScan 4000.

Искам да снанирам всичките си филми (около 200 бр.) така че да ги запазя от прищявките на времето.

Как мога да го направя възможно най-добре с минимално количество усилия. При такъв обем снимки не е възможно да правя оптимизация на цветовете и други корекции за всяка снимка поотделно, за това търся вариант да ги сканирам в RAW формат и после, при нужда, да си играя.

Някой от вас правил ли е подобно нещо и с какъв софтуер? За сега съм се спрял на Silverfast, но AI версията ми е много скъпа (крак не се намира, уви), а и не знам ще свърши ли работа.

Моля, не ми отговаряйте по приницип - отговора "по-принцип" мога и сам да си го дам - имам нужда от някой, който го е правил!

Лошото на хубавото и хубавото на лошото е, че свършват!

Тема Re: Сканиране на 35 мм негативи?нови [re: BиxpeнияГeнчo]  
АвторPakon (Нерегистриран)
Публикувано10.07.06 06:59

S tozi skener - dosta trudno shte ti e. Ne se nadqvai che shte izvadish vsichko ot filma s nego. 200 filma shte gi skanirash grubo okolu 800 chasa ....

Тема Re: Сканиране на 35 мм негативи?нови [re: Pakon]  
Публикувано10.07.06 15:45

Принципно си прав

.

От друга страна аз не съм си поставил максималистки цели - ще сканирам на 1800 dpi в HDR формат, т.е. 48 bit TIFF, без никаква обработка. Ако правилно съм се ориентирал това би трябвало да сведе ръчната работа до минимум (единствено до смяна на ролката с негативите).

После ще пусна един макрос, с който да обърна негативите в позитиви, да наместя малко баланса на бялото и да ги съграня и в JPG формат, за да могат да се гледат.

Както и да е, ако някой се интересува - след няколко дена ще имам първите резултати.

Автор classless_girl (невидима)
Публикувано25.07.06 05:05

da znaesh dali nqma ad on kym normalnite scanneri negativi ?

Тема Re: Сканиране на 35 мм негативи? [re: classless_girl]  
Публикувано25.07.06 12:55

Хм, не схващам много какво ме питаш, но ако въпроса ти е дали за стандартните скенери има add-on за сканиране на негативи - да, до колкото знам има, но качеството е под всякаква критика и е подходящо само за малък брой снимки, когато нямаш никакви претенции към цветове и контраст.

Автор ЩиpлицМодератор (разузнавач)
Публикувано25.07.06 13:19

Значи си заслужава да огледаш програмата "IrfanView". Поддържа Batch convert и т.н. шукарийки. Ако успееш да сканираш негативите така, че да станат горе-долу еднакви - правиш с програмата обработка на една снимка, цветове, яркост, констраст, баланс, оразмеряване... Запомняш настройките, и после ги прилагаш върху всички останали снимки. Просто невероятно е да гледаш програмчето как кротко си работи, и със студена бира в ръка да чакаш обработката пред телевизора. ;о)

Щирлиц

Тема Re: Сканиране на 35 мм негативи?нови [re: Щиpлиц]  
Автор imitev (питомен OpelFan)
Публикувано25.07.06 17:18

Определено ще има проблем с цветните негативи с който и да е скенер. После излизат с много грешни цветове заради тонирането на филма, който пък е тониран заради фотохартията и т.н.

В офиса имам Heidelberg който има профили за негативи на различни производители но винаги си ги сбозява достатъчно.

А за загубата на детайл - който и да е формат без загуба на данни ще свърши работа - TIFF примерно.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.