Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:47 14.11.24 
Хоби, Развлечения
   >> Фотография
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Оборудване за печат на цифрови снимкинови  
АвторПeтъp (Нерегистриран)
Публикувано07.09.04 17:48

Здравейте. Не знам дали въпроса е за тук точно, но да попитам все пак. Работя за строителни предприемачи и се занимавам с IT обслужването на дейността им. Скоро шефа ми каза, че са решили да правят фотоалбуми на всички обекти на различни етапи от изпълнението им за да си спестят проблеми при спорове по-късно и поръча да му направя сметка колко ще струва оборудването позволяващо да се отпечатват качествени снимки от цифрови апарати. Предложението ми да си наемем някое фото за целта не срещна разбиране та сега съм насаден малко на пачи яйца - никога не съм се занимавал с DTP или с цифрова фотография, но трябва да специфицирам оборудване. Подозирам, че става дума за някакви цветни лазерни принтери, но нямам идея какви точно. Ще се разровя в интернет, но реших да попитам и тук. Ако накратко трябва да задам въпроси те са:

1. Какво оборудване е необходимо за да се отпечатват качествено цифрови снимки? Оценявам ги като 3-5000 броя месечно.
2. На каква хартия се отпечатват тези снимки? Ламинират ли се, въобще има ли някакви допълнителни обработки

Ако говорим с конкретни производители/модели ще е много добре :)

Предварително благодаря на всеки, който се отзове и даде мнение.

Тема Re: Оборудване за печат на цифрови снимкинови [re: Пeтъp]  
АвторPrinty woman (Нерегистриран)
Публикувано07.09.04 22:00

Da ne si obarkal nulite.5000 na mesez mi se vijda mnogo.I ako gi laminirash smetni kolko vreme e neobhodimo.
Na kakav ratmer triabva da sa?

Тема Re: Оборудване за печат на цифрови снимкинови [re: Printy woman]  
Публикувано07.09.04 23:00

Не съм объркал нулите. За ламинирането - не знам дали ще се ламинират - по-скоро зададох въпрос. Няколко часа след като зададох въпроса и прочетох 10-на образователни сайта мисля, че няма да се ламинират. Не ми беше ясна технологията на получаване на хартиена снимка от цифров носител. До колкото попрочетох за 2 часа принтера трябва да е някакъв ink-jet, щото за фотография докарвали най-добро съотношение цена/качество. Предположението ми за лазерни принтери е било грешно. Подразбрах, че и хартията не е обикновена, а фотохартия.

Продължавам да чета :)

Подозирам, че ще сътворя някакво подобие на малко фотостудио във вид на спецификация, но нямам практически опит с оборудването, а от опит знам, че нещата написани в интернет понякога уекичко се различват от действителността. Точно затова са ми интересни практически препоръки, на хора, които се занимават с подобна дейност. Да не се окаже, че фотопринтера Х, за който пише, че няма по-добро нещо на пазара всъщност е по-кофти от нещо, което е 30% по-евтино.

П.П. Няма аз да се занимавам с това нещо. Ще се назначи човек, който само това да прави, но така или иначе аз трябва да специфицирам и поръчам техниката.

Автор Slade (...)
Публикувано07.09.04 23:41

Аз пък бих предположил, че ако снимките не са само за архив, а ще ги разглеждат и пипат в каталог много хора не е лошо да са ламинирани. Другия вариант е фотоалбум с джобове. За отпечатването с мастиленоструен и фотохартия последното нещо, което бих си помислил е изгодна цена срещу качеството, което предлагат (скъпи мастила, скъпа фотохартия, заемане на доста време). Имай предвид, че снимките на принтерна фотохартия се прецакват много по-лесно от тези от фотото от влажни пръсти, капки течност и т.н., което пак повдига въпроса за ламинирането. Има и такива фотопринтери, които поставят водоустойчив слой върху снимката, но тук става въпрос за още по-големи цени.

The ones who live by the sword get shot by the ones who don't

Тема Re: Оборудване за печат на цифрови снимкинови [re: Slade]  
Публикувано08.09.04 00:04

Хм. Хубаво е да знам тези неща. Да - снимките вероятно ще се разглеждат. Има хора, които са отговорни за графиците и сигурно ще искат да ги гледат за да си следят обектите.
Да поставя въпроса по друг начин - как решават този проблем фото студията, които печатят цифрови снимки? Едва ли ги ламинират или греша?

Автор Trendi ()
Публикувано08.09.04 05:09

Здравей! От написаното останах с впечатление, че става дума за архив, който ще се ползва при спорни моменти. В такъв случай работа ще ви свърши най-обикновен компютър със записвачка. Принтер може да се вземе само при нужда, но се съмнявам дали някога ще се стигне до него. Фотоапарат с около 1 Мпик. е достатъчен. Но трябва да се назначи един човек, който ще щрака ( 5000 снимки на месец никак не са малко) и ще архивира. Като консуматив най-вече много дискове за записване и 2 карти от по 128 Мбт за апарата.

Успех!

Тема Re: Оборудване за печат на цифрови снимкинови [re: Trendi]  
АвторPrinty woman (Нерегистриран)
Публикувано08.09.04 08:26

Petre,za edna snimka triabvat minimum 10 min (prehvarliane,printvane laminirane arhivirane i t n.
Za 5000 snimki sa 833 chasa samo tehn. rabota. Mi to edin mesez ima 720 chasa.
Fizicheski e nevazmozno za sam chovek.
Na godina shte doidat 60 000 snimki. Shte se naloji da postroite malko blokche samo za tiah
Trendi ti kazva nai tochno. Vsichko na CD i koito iska mu ia pravish na hartia.
Az makar che rabotia s Canon ti preporachvam Epson Stylus C 86.
Ako drugo te interesuva pitai pak ,che sega niamam vreme da pisha poveche.

АвторJulian (Нерегистриран)
Публикувано08.09.04 09:13

Аве чакайте бе. Такова количество снимки неможе да се отпечата на принтер за домачно ползване. По добре ги давайте на фотото да ги правят, хем ще бъдат като обикновенните снимки на фото хартия. Другия вариант е да се купи цифров минилаб ама той бая пари струва но може да се окаже рентабилна покупката.

Публикувано08.09.04 10:42

Блокчето не го мисли - дето се вика с това се занимава фирмата :) Ако ме питаш мен не бих отпечатвал на хартия нищо, което не се налага. Но трябва :) Ако сам човек не се справя ще се назначат още. На мен по приницип най-много ми харесва идеята да си наемем някое фото студио, но както вече написах тази идея не можа да мине :) Затова и питам. Тъй като тази дискусия започна да преминава в сферата на кое е добре и кое не, а мен ме интересува не дали е добре, а как да се направи ще се опитам да задам въпросите по друг начин:

1. Кой е правилния фото-принтер, който може да отпечати 3000, респективно 5000 снимки месечно? Не говорим за ламиниране. Приемаме, че снимките ще се държат в албуми с джобове.
2. Коя е правилната хартия за него.
3. Какво ползват малките студия?

Така като си мисля и стигам до извода, че всъщност май се налага да си направим малко цифрово студио. Хората, които ми писаха до момента, и на които благодаря - ако още имате време и желание подходете към въпроса все едно, че ще се оборудва малко студио.

Благодаря :)

Тема Не си блъскай главатанови [re: Пeтъp]  
Автор Trendi ()
Публикувано08.09.04 12:59

Така поставен въпросът е направо безумен и твоите шефове скоро ще се убедят в това. Просто ги попитай къде ще се складирват готовите снимки.

А сега - всеки мастилено струен принтер ти върши работа. Все пак не си поставил някакви изисквания за качеството, нали? Ако се окаже бавен за тези количества, просто навръзвай по 2-3 и повече системи успоредно и разпечатвайте. Хартията може и да е обикновенна, щом се гони само документация, а не качество.

А сега ще ми кажеш ли, дали ТИ искаш цялата тази работа да потръгне, или ти е безразлично какво ще става? Ако е последното, просто няма никакво значение какво ще кажеш на шефовете си и каква техника ще искаш. Те и без друго няма нищо да направят в тази посока.

Успех в социалистическата надпревара!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.