|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Nikon F65 vs. Minolta Dynax 5
|
|
Автор |
AgentOrange (Z?) |
Публикувано | 18.01.04 01:30 |
|
Здрасти
Искам да си купя някакъв читав лентов SLR за любителска употреба. Нямам някакви сериозни фотографски амбиции, просто разните цифрови и лентови point-and-shoot апаратчета ми идват много ограничени като способности и не ми вършат работа при някои по-специфични ситуации. А и все пак ми е любопитно да се понауча на това-онова :). Тия дни пообиколих някои магазини, и за сега са ми хванали окото Nikon F65 и Minolta Dynax 5. Апаратите са на почти еднаква цена, със сходни като параметри обективи (стандартните са 28-80/F3.5-5.6, за Nikon-а мога да взема и 28-100 за съвсем минимално увеличение на цената). Наясно съм, че и Canon имат апарати от тоя ценови клас и принципно като система са много добри, но в случая Nikon-а и Minolta-та мога да ги взема на лизинг, което ще ме облекчи доста, иначе няма да мога да дам 700+ лева накуп за апарат. Ако някой знае за подобен вариант при Canon - да казва. Ако ли не - кой от другите два апарата е за предпочитане? С камерата ще се снима главно за кеф без някаква тясна специализация в типа снимки (пеизажи, портрети и т.н.), и прекалени претенции към качеството, но искам да правя и доста спортни снимки с бързодвижещи се обекти при не винаги идеално осветление :). Като параметри май Minolta-та е по-добра - 1/4000 скорост на затвора, синхронизация на светкавицата до 1/125-та и скорост на снимане 3 кадъра в секунда, но дали предимството не е само на хартия (на мен лично например 1/4000 ми се струва множко за обектив с такава светлосила, но какво пък знам аз, дето само съм чел разни работи... :) някой с опит да каже)? Та всъщност, Minolta-та има ли други съществени недостатъци спрямо Nikon-а освен по-малкия избор на нови и ползвани обективи (за в бъдеще мисля да купя и един по-дългофокусен обектив); и в крайна сметка кой от двата апарата ще е по-пригоден за моя тип употреба?
"Give me 3 rides to snap it in half..."
| |
Тема
|
Re: Nikon F65 vs. Minolta Dynax 5
[re: AgentOrange]
|
|
Автор | Sourcerer (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.01.04 11:11 |
|
Hi polzwal sum gi i dwata modela e (US versiite im, Maxxum 5 i N65) i moga da kaja (s risk da buda objaven za eretik) che Minolta Dynax 5 e dosta po dobur ot Nikon F65. A za obektivite: ti obektivi za nad $1000 ste si kupish li? Ako ne minoltata e po dobrija izbor.
1. F65 njama spot metur a Dynax5 da (a za men towa e mnogo vajno).
2. Minoltata ima po-burz AF i moje da izbirash nejdu Sledjasht, ednikraten, ili da ostawish fotoaparata da reshawa koj da izpolzwa sam. Pri nikona imash samo tretata vazmojnost.
3. Sledjashtija AF na Minoltata e po-dobur.
4. I dvata njamat kompensacija na ekspozicijata na svetkavicata, no minoltata poneje ima vazmojnost za ruchno naglasjawane na ISO, tazi funkcija moje da se simulira, pri nikona ne.
5. Za skorostite sam znaesh 1/4000 kum 1/2000, flash sync 1/125 kum 1/90.
6. Minoltata moje da uprawljawa bezjichni swetkawici nikon ne.
7. Minoltata ima visokoskorosna sinhronizacija na svetkawici do skorost 1/4000.
8. Minoltata ima 14 potrebitelski nastrojki njakoi ot koito za men sa mnogo udobni.
Edinstwenoto koeto poveche mi dopada v Nikona e che izglejda malko "po-profesionalno" i che spusaka mu e malko po-mek.
Ochakwam sega nikonci da me razpnat kato eretik no towa sa faktite :))))
| |
Тема
|
[re: Sourcerer]
|
|
Автор |
Honda (минаващ) |
Публикувано | 18.01.04 16:24 |
|
Аз имам Никон F65 от повече от 3 години. Много хубав апарат - навремето го предпочетох пред Канон EOS300. Обаче Минолтата е по-ново поколение и естествено е за същите пари да има повече възможности. Според мен - вземай
Минолтата
| |
Тема
|
[re: Sourcerer]
|
|
Автор | Ariel (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.01.04 16:55 |
|
"Minolta makes the best bodies, Nikon makes the best lenses, Canon makes the best compromise" -- My rich friend Bob who has all three systems.
www.photo.net

| |
|
никой няма а те разпъва ти сам си се разпънал на минолтата не случайно и викат минавка както и да е
ф65 фокус: единичен или следящ ( а къв чеп ми е апарата сам да решава какъв фокус да ползва и да ми фокусира по-най близкия обект) колкото до следящия как установи че на минавката е по-добър??? никон от край време имат предварително следяш фокус който смята скороста на обекта и държи фокуса пред него за да е на фокус в момента на снимане
процесор на фокуса: същия като при Ф80 или Д100 (САМ 900) верно не фокусира като ф100 ама като му сложиш хубав обектие и литва
синхрон при 1/4000 и какво от това ти не знаеш ли че този синхрон е ръчен и нищо не печелиш от него
аз съм ползвам такъв един единствен път и толкова беше (щото се изкривих от сметки)
освен това минолта залагат на пластмаса в оптиката си (верно че и никон имат евтини обективи)
като го гледам човека той се е скъсал да управлява безчино светкавици
взима си сб 26 или 80 и си решава проблема поради факта че си имат вградени слейвове
това за спота си е така
иначе за никона ще хвърлиш повече пари в интерес на истината и като оптика и като аксесоари
айде стига толкова
| |
Тема
|
[re: Nikon F1OO]
|
|
Публикувано | 19.01.04 10:07 |
|
Nikone njamam namerenie da sporja samo njakolko utochnenia.
Predictive AF ima i Minoltata ;) ,kojto opredeleno se sprawja po-dobre ot tozi na F65, Goworja ot lichen opit. Otnosno HSS(hugh speed synchrinization) vobste ne e ruchno ;) a s preflash metering, po razbiraemi prichini. Otnosno plastmasata v optikata mi se struva neverojatno ako goworish za leshtite.
| |
|
е не ми казвай че не си чувал за оптичен плексиглас как иначе ще олекотиш един обектив ако е само от стъкло?
| |
Тема
|
[re: Nikon F1OO]
|
|
Публикувано | 19.01.04 11:27 |
|
Chuval sam ama mislja che se izpolzwa samo v sapunerkite...
| |
Тема
|
|
|
Автор | Stefka (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.02.04 11:08 |
|
Minoltata vob6te ne moje da se sravniava s tozi model na Nikon.
Viarno 4e Nikona izglejda malko po "Profesionalen" no kato vazmojnosti izob6to ne moje da se sravniava s Dynax 5.
I kato si vzeme6 edin obektiv na Sigma ot seriata EX polu4ava6 edin polu-profi aparat.
Sorry za Nikon loverite no tozi pat gubite
| |
Тема
|
|
|
Автор |
hose (dao) |
Публикувано | 28.02.04 18:39 |
|
na bas che choveku nishto ne razbra :))))))))
az lichno nikoga ne sum snimal s Minolta no iskam da kaja neshto - zashtoto i az ne sum profi kato tozi chovek i za men e vajno i kolko lesno se raboti s aparata - a moite nabludenia sa che v nikona e misleno po tova - mojesh da napravish pochti vsichko bes da otlepiash oko ot visiora i prusta ot spusuka - taka e naglasen che stava i lesno i burzo
za drugite neshta i az ne gi razbrah napulno :)
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|