Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:02 29.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Фотография
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема НЕКАДЪРНИЦИ ВЪВ ФОТОАТЕЛИЕ???нови  
АвторKoльo (Нерегистриран)
Публикувано25.08.03 10:13

От скоро имам цифров апарат и за първи път вадя снимки. Какво беше учудването, когато при получаването ми обясниха, че всички снимки ми били с различен размер и затова има бели полета, различно големи и на различни места (формат 9х13). Можело да няма бяло поле, но тогава трябвало да се изреже и не малка част от снимката???!!! Накрая като съвет ми дадоха размери, по който аз трябва предварително да си направя снимките, за да се копират без кант.
На повечето снимки (80-90%, а те бяха 130) белите полета бяха около 3 мм или по ширина или по дължина (от двете страни), но имаше снимки с кант само от едната страна!!!
Някои снимки бяха crop-нати, не отричам, но повечето не бяха пипани, т.е. снимам си и нищо не пипам по снимката.

Кажете ми, моля Ви аз ли нещо не разбирам или някой се е учил на мойто CD?

Струва ми се, че би трябвало да могат да направят каквото си поискат с размера на мойта снимка и това което ми обясниха не би трябвало да е проблем.

Тема Re: НЕКАДЪРНИЦИ ВЪВ ФОТОАТЕЛИЕ???нови [re: Koльo]  
Автор C.S.l.R. (Research)
Публикувано25.08.03 10:30

Za syjelenie mashinite imat tehnicheski iziskvaniq. Standarta za normalna snimka e 10x15 CM, povecheto cifrovi aparati se pridyrjat kam tozi standart, kakto i Photo Mashinite sa optimizirani za tozi razmer. Nema nachin pri 9x13 da ne poluchish ili Beli linii, ili snimkata da e CROPnata.
Vyv fototo trqbvashe da te popitat kak gi iskash - s Beli linii, ili Bez beli linii!
Polzvai uslugite na Kodak; Konika; Dobre se spravqt i problemi s tqh nqmame.

Syvet: Za vbydeshte pri 9x13 CM snimki, izrichno im kaji BEZ BELI linii ili si vadi snimkite 10x15 za da ne gubish ot tova koeto si zasnel.

Explore your world!

Автор niro (Капитана)
Публикувано25.08.03 10:31

Нарушил си съотношенията дълга-къса страна на снимката при кропването. Затова ако се хванат за едната страна - губят другата и обратно и се получава или бели ивици, или орязване.
А по принцип - правилно са ти дали размери, да влизаш в тези граници - някои видове принтери се разминават с тези на размерите на снимката /3:4/. Освен това може да си направиш кропването фиксирано - задаваш пикселите и когато почнеш да селектираш, съотношенията се запазват, вкл. и броя на пикселите по страните. Тук обаче има и малко интерполация, която се получава след кропването, защото снимката си остава същия размер, но обикновено до ок. 25% не е толкова фатално. Така че избирай...

Авторjordan (Нерегистриран)
Публикувано25.08.03 10:41

Ami towa s poleto idwa ot aspect ratio-to.
Ako snimkite ti sa w 1280x960 da rechem (1.3mpix), aspecta e 1280/960 = 1.3(3)
a snimka 9x13 = 13/9 = 1.4(4).
Ako ednoto se sybere w drugoto, shte se "raztegli" snimkata, t.e. shte se narushi aspect ratio-to. Da da se izbegne towa ili se ostawya byalo pole (samo po ednata dimensia - w sluchaja w po-dylgata strana) ili se sybira ednata strana (po-dylgata) i se izryazwa ot drugata (po-kysata). No da imash byalo pole i na po shirina i po dylzhina e typotia. a ako snimkite ti sa w edna i syshta resolucia, a na hartia izlizat s razlichni kantowe, znachi neshtata sywsem sa nasrani. Loshoto pri cifrovite fotota oshte e, che typanarite oshte ne sa se nauchili da bachkat i prawyat kakwoto im hrumne w momenta, uchat se w krachka na twoj gryb, no ne propuskat da ti wzemat parite :(

Автор Skotowydec (disable:4786)
Публикувано25.08.03 16:51

Не могат от снимка 4:3 да направят снимка 3:2 без да режат, да смачкват или да оставят бели полета. Затова първо ти си ги оправяй тия работи, преди да даваш да ти копират снимки.

Автор T_o_6_e (Невярващ)
Публикувано25.08.03 23:26

Ако ще се оплакваме... да я почвам ли и аз? Че в едно ателие на Kodak давам си CF картата да ми снемат снимките за копиране.. и ми я върнаха като казват, че нищо не се чете от нея и наистина нищо не се четеше и не се пишеше повече от и на нея.

Errare humanum est.

Тема Re: НЕКАДЪРНИЦИ ВЪВ ФОТОАТЕЛИЕ???нови [re: C.S.l.R.]  
Автор CALL-151 ()
Публикувано26.08.03 08:51

mai poveceto cifrovi aparati ne se pridarjat kam tozi format!
samo KODAK se pridarja!
normalo e da ila ili beli poleta ili da e izriazano otstrani!
obace ne e normalno razlicnite snimki da sa razlicni!!?

Тема Re: НЕКАДЪРНИЦИ ВЪВ ФОТОАТЕЛИЕ???нови [re: T_o_6_e]  
Автор Julian (разбирко)
Публикувано26.08.03 14:00

Аз затова не си давам флаш картата на фотото, а си записвам снимките на презаписваемо CD. И да го скапят ЦД-то се вътря само 2, 3лв.

Тема Re: НЕКАДЪРНИЦИ ВЪВ ФОТОАТЕЛИЕ??? [re: jordan]  
Автор Sev ()
Публикувано26.08.03 15:41

Значи снимам на 1632/1224
ако искам снимката на хартия 9/13, трябва да стане 1632/1129 така ли е?

Тема Re: НЕКАДЪРНИЦИ ВЪВ ФОТОАТЕЛИЕ???нови [re: Sev]  
Автор Julian (разбирко)
Публикувано26.08.03 18:22

Да така. Аз мойте предварително си ги отрязвам и така ги давам на фотото.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.