Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:06 15.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Фотография
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Reportajnata fotografia moi MISLI!нови  
Автор Lukcheto (OgnIvOtO)
Публикувано17.12.02 15:25

Винаги ми е липсвал интерес що се касае до РеПОрТажНатА фотография, но преди време в класа ми по дизайн се обсъждаше че тенденциите в репортажната фотографи са все повече и повече да се обръща внимание на цветовете, формите, композицията, тн. И тогава пак нещо не се впечатлих от този разговор...Обаче онази вечер като си говорихме за теми за конкурса се замислих и всъщност стигнах до заключението че всъщност човек не трябва да загърбва това което не му допада/обича а дори напротив трябва да го ОПИТА и след това да реши аджаба ще го бъде ли или няма да го бъде. Така и аз, днес точно пак си мислех каква проза е това репортайната фотография.Седиш си някъде и каквотот виждаш това и снимаш, демек ловец на момента, мислех си “къде е тука творчеството”, нали събитието работи сасмо за теб, ти просто си там в събитията и чакаш за да щтракнеш.
Днес попаднах на снимките на Jim Lo Scalzo, да си кажа право не знам кои е той, очевадно е че се занимава с репортажна фотография, но това което ме удиви беше че всъщност това което видях далеч не бесхе просто “улавяне на мига”, а мисъл която намира място във всяка една снимка. В тази мисъл може да се долови всичко онова за което става въпрос в класовете по дизайн. Ето и няколко линка:

Less is more.

Редактирано от Lukcheto на 17.12.02 15:34.

Тема Re: Reportajnata fotografia moi MISLI!нови [re: Lukcheto]  
Автор Levent Muncho (фукльо)
Публикувано17.12.02 15:43

Тия неща само приличат на репортажна фотография, но всъщност според мен са предварително режисирани и яко обработвани след това.
Тук всъщност опираме до това какво е репортаж.
И дали ако платиш по стотачка на трима муджихидини да се бият и им кажеш как и къде да застанат за да стоят най добре в кадъра, а зад тях запалиш автомобилна гума - дали това е репортаж или постановка...

Тема за репортажната фотографиячнови [re: Lukcheto]  
Автор outfaced (познат ;-))
Публикувано17.12.02 16:22

не бих казал че събитието работи само за себе си ... едно събитие може да се види от много гледни точки и това вече дава място за изява на фотографа, понякога да покаже нещо което даже никой друг не е видял ... или да покаже свойто виждане за това което е станало

Тема Re: Reportajnata fotografia moi MISLI! [re: Levent Muncho]  
Публикувано17.12.02 17:25

Специално тези снимки ме съмнява да са режисирани, ако е така то тогава евала има много мисъл в тях и композиционен "гении" Въпроса е че не са много Репортажните фотографи които влагат дизайнерска мисъл и композиционни умения!

Less is more.

Автор Zmeu (горянин)
Публикувано17.12.02 17:30

Снимките са хубави, но според мен повечето, ако не и всичките, НЕ са репортажни. По-скоро travel или landscape. Репортаж е когато се отразява някакво събитие и/или неща свързани с него.. (току-що я измислих, така че може и да не се съгласите с тая дефиниция) ... в дадените примери почти няма такова нещо.

Магнумовците правят най-вече репортажна фото.

А то че всичко (доколкото е морално, легално и безопасно.. или не е задължително?) трябва да се пробва съм съгласен!

-----------

АвторИвaн (Нерегистриран)
Публикувано17.12.02 19:36

Седиш си някъде и каквотот виждаш това и снимаш, демек ловец на момента, мислех си “къде е тука творчеството”, нали събитието работи сасмо за теб, ти просто си там в събитията и чакаш за да щтракнеш.

май не е баш така. щото някой ще види момента, дето хараткеризира събитието, друг ще си щрака ей така; и единия с един кадър ще покаже и картината и духа на събитието, другия само някакъв момент (и ще трябват повече бройки, че да стане ясно 'за какво иде реч'). Затова си трябва очите да видят, душата да усети. То затова за някои фотографи може да се каже - където са те - там са кадрите. Тръпка трябва, ловна страст, ама то за всяка работа си е така, май.

Тема Re: Reportajnata fotografia moi MISLI!нови [re: Zmeu]  
Автор BONl (познат)
Публикувано18.12.02 01:11

Да,съгласен съм с тебе.Това не е репортаж,тука няма събитие.
А иначе някои от снимките са супер.
Я да питаме Лукчето,оня нейния чичо с вилата репортажна снимка ли е или не ?

ROCK'N'ROLL FOREVER !

Тема Re: Reportajnata fotografia moi MISLI!нови [re: BONl]  
Публикувано18.12.02 16:25

Сега ще ти кажа защо моят СТАРЕЦ не е репортаж! Вярно е че си седиах и го забелязах, също така е вярно че беше МОМЕНТ и то щракнат... ОБАЧЕ! Голямото ОБАЧЕ...
Когато го съзрях и всичко останало веднага съобразих няколко неща а именно че освен че няма да е на фокус това което снимам и че нищо няма да излезе ако не придам допълнително движение на кадъра...Така че имаме няколко мига мозъчна реакция и съобразяване на обстановката+ подсъзнателно желание за композиционно издържан кадър...Хахахахаа...абе знам ли. Ако беше репортажна снимка никога нямаше да ми хареса.Аз винаги се стремя към снимки които да внушават някакво чувство...или както се казва: MOODINESS

Less is more.

Тема 2002нови [re: Lukcheto]  
Автор Zmeu (горянин)
Публикувано18.12.02 20:41

Попаднах на един сайт в Яху, където има по 4-5 снимки от всеки месец на 2002 година. Има много интересни кадри...

-----------

Автор divak (любопитен)
Публикувано19.12.02 16:04

Брей, какво разделение - това е изкуство, а репортажната фотография не е.
Според мене във всяка снимка трябва да има 'няколко мига мозъчна реакция и съобразяване на обстановката', както и повечето репортажни снимки внушават някакво настроение или идея. Ако тези неща липсват, това си е просто случайно щракната снимка за спомен

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.