|
Тема
|
нужда от финансов съвет
|
|
Автор |
Sargonlll () |
Публикувано | 16.05.12 10:42 |
|
Имам малки спестявания, да кажем ок. 20-30 000 лв. Нямам непосредствена нужда от нищо в този момент и ги държа вложени в ДСК на безсрочен влог с обикновена спестовна книжка, мога да ги изтегля във всеки момент.
Икономиката и финансите са нещо, от което не отбирам, а и никога не ме е привличало. Но, следейки ситуацията в Гърция и ЕС, си мисля, че няма да е зле да обърна тази сума в някаква друга валута (не ми се занимава със злато и др. подобни). Не искам да печеля, просто се страхувам скоро еврото, респективно левът, да не се скапят много - желая само да запазя авоарите си. Един приятел ми препоръча да премина на швейцарски франк, а и на руска рубла. Вие, като специалисти, какво бихте направили с такава сума?
| |
Тема
|
Re: нужда от финансов съвет
[re: Sargonlll]
|
|
Автор |
RU1 (непознат) |
Публикувано | 16.05.12 13:48 |
|
... но парите инфлацията ги изяжда. Обмени си ги в 2-3 вида валути, ... но и аз не разбирам от сделки, карам я на интуиция!
| |
Тема
|
[re: Sargonlll]
|
|
Автор |
ptj () |
Публикувано | 30.05.12 20:25 |
|
Въпроса ти касае "спекулация", това е прехвърляне на определена сума в друга валута с цел извичане на положителна разлика при промяна на курса на новата валута към базовата. За да извършиш подобна операция би трябвало да имаш идея какво може да породи подобна промяна. От друга страна ако имаше тази информация не би задавал въпроса си тук ("параграф 22").
Най-добре дръж спестяванията си в лева, защото ако ти потрябват няма да плащаш излишни суми за превалутиране, а и лихвите по влоговете в националната ни валута са по-високи в сравнение с останалите.
Жената е слабо, беззащитно създание, от което няма спасение.Редактирано от ptj на 30.05.12 20:26.
| |
|
Приятеля ти е прав. Швейцарски франк, аз бих добавил английска лира и злато като балансьор.
| |
Тема
|
[re: ptj]
|
|
Автор |
specular (ентусиаст) |
Публикувано | 17.08.12 13:49 |
|
Уау, начи "спекулация" се наричало... Жалко че малко хора се решиха на "спекулации" по време на Жан Виденов, да не хабят "излишни суми за превалутиране"... Точно в днешно време наистина може да се окаже така, защото качеството на различно оцветената артията започва да се изравнява бавно клонейки към нула...
| |
|
|
|
|