|
|
|
Тема
|
ипотечен кредит
|
|
| Автор |
ira999 (непознат) |
| Публикувано | 27.01.12 12:17 |
|
|
Моля за компетентно мнение,
имам ипотечен кредит в булбанк, ако направя предсрочно погасяване (пълно или частично) ми казаха, че ще има 5 % наказ лихва( спомням си, че когато го подписвах, ми казаха, че предсрочно погасяване със собствени средства, не носи наказ лихва), та молбата ми е, какво да правя, частично, пълно
| |
|
|
|
Вижте си в договора дали имате такса за предсрочно погасяване или не. Там трябва да го пише. Ако се окаже, че действително имате такса 5% от главницата, проверете колко главница ви остава да плащате. Ако размерът и + 5% е по-малък от сумата на оставащите ви по кредита вноски, направете погасяване. При частично погасяване спестявате лихва, но пак трябва да се съпостави с таксата, ако има такава.
| |
|
Тема
|
Re: ипотечен кредит
[re: ira999]
|
|
| Автор |
nick2OO6 (непознат
) |
| Публикувано | 02.02.12 05:49 |
|
|
За това е хубаво човек да чете договора когато трябва, а не когато е късно.
Ако съм на твое място бих прочел договора внимателно - това какво са ти казали няма значение, важно е какво пише в договора.
Аз имам ипотека от Сосиете Женерал и още при подписването знаех че ще има наказателна такса при евентуално предварително погасяване, която е 4% от сумата която се погасява. Така в края на миналата година, като им върнах предсрочно 8,000 платих 320 такса за това удолоствие, но все пак това е доста по-малко, отколкото ако трябваше да плащам лихва върху тези 8,000.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
ira999 (непознат) |
| Публикувано | 09.02.12 10:21 |
|
|
благодаря, за отговорите. действително няма наказателна лихва за предсрочно погасяване, видях си договор, даже изпратих копие от страницата в банката и ми потвърдиха, че кредита е по някаква кампания и без наказателна лихва.
ако не беше така и трябваше да платя на 40000 - 2000 лв наказателна лихва, просто беше безсмислено.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Jay Gould (студенокръвен ) |
| Публикувано | 27.03.12 04:15 |
|
|
Не се ли прие някакъв закон с който предсрочното погасяване не е облага допълнително?
| |
|
|
|
За потребителските кредити май беше. И неотдавна пак натискаха лихварите да променят закона и да върнат наказанията.
| |
|
|
|
Да, отнася се за потребителските. Но по ипотечните много често има промоции, така че е възможно и Вашият случай да е такъв. Вижте си договора. Банката няма да ви признае, че не дължите такса, ако не й покажете договор.
И една , може би
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от economa на 14.07.13 23:46.</EM></FONT></P>Редактирано от economa на 14.07.13 23:46.
| |
|
|
|
|