|
|
|
Тема
|
Дефлатор
|
|
| Автор |
livewire (жена) |
| Публикувано | 18.12.07 11:32 |
|
|
Как се смята дефлатор на БВП?
Благодаря предварително
| |
|
Тема
|
Re: Дефлатор
[re: livewire]
|
|
| Автор | $ (Нерегистриран) |
| Публикувано | 18.12.07 21:02 |
|
|
Едно към майната си!
Зависи кой го смята - ако е националния статистически институт - по методика на Постановление № 18 на Министерски съвет - по един начин,тоест - първият казан от мен!
Ако е от мен - по данни на НСИ по 2
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 18.12.07 21:10 |
|
|
Номинален и реален БНП. Дефлатор на БНП. Други макроикономически измерители - нетен национален продукт, национален доход, личен доход, разполагаем доход. Национално богатство.
>> Номиналнтият БНП изразява резултата от годишното производство, измерен по текущи цени - тези през отчетния период.
>> Реалният БНП измерва същия резултат, но по цени на базовата година - съпоставими цени с тези на годината, с която правим сравнението. Той се измерва като номиналният БНП се раздели на дефлатора.
>> Дефлаторът е показателят, който показва промяната в равнището на цените през текущата спрямо базовата година. По своята същност той е индекс на цените на всички стоки и услуги, включени в БНП.
>> Национален доход
Съвкупността от доходи, които формират собствениците на факторите на производството - тяхната сума.
НД = работни заплати + доходи от самонаемане + ренти + лихви + корпоративни печалби
>> Личен доход
Изчислява се като от националния доход (НД) се приспаднат създадените, но не получени от домакинствата доходи (социално-осигурителните вноски, фирмените данъци и неразпределената печалба) и се прибавят доходите от държавните и частни трансферни плащания.
ЛД = НД - вноски за социално осигуряване - данък печалба - неразпределената печалба + трансферните плащания
>> Разполагаем доход
На свой ред той се дели на две части: за текущо потребление и за спестяване.
РД = ЛД - персонални данъци
>> Национално богатство
Чистото икономическо състояние не може да се определени от БНП и това води до търсенето на по-надежден измерител. Той преодолява някои основни слабости на количествения паричен измерител БНП, но създава проблеми с измерването и отчитането на качествените характеристики на живота, поради което измерването на икономическото благосъстояние продължава да бъде предизвикателство към икономистите.
| |
|
Тема
|
Re: Ако
[re: $]
|
|
| Автор |
livewire (жена) |
| Публикувано | 18.12.07 21:11 |
|
|
хелпнеш малко по подробно, ще направиш едно добро дело преди Коледа . И ще почерпя, макар и виртуално
Много спешно ми трябва, наистина.
Четох методиката на НСИ, но не можах да разбера как точно.
Четох и два учебника по макро. Стоядин Савов пише БВП от текущата към БВП към базовата година. Пирян пише нещо съвсем друго.
За методиката на МС не съм и чувала, има ли я публикувана?
Благодаря предварително.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
livewire (жена) |
| Публикувано | 18.12.07 21:14 |
|
|
Дефлаторът е показателят, който показва промяната в равнището на цените през текущата спрямо базовата година. По своята същност той е индекс на цените на всички стоки и услуги, включени в БНП.
В случая, БНП различава ли се от БВП?
Къде могат да се открият данни за цените на всички стоки и услуги, включени в БНП?
Този индекс как се пресмята?
/ реалния БВП не ми върши работа, защото в www.stat.bg има данни за реалния БВП само до 2002 г, а на мен ми трябва досега.
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 18.12.07 21:31 |
|
|
| |
|
Тема
|
Re: Тъй.
|
|
| Автор |
livewire (жена) |
| Публикувано | 18.12.07 21:40 |
|
|
и как се пресмята дефлатора всъщност? Кое е числител - кое е знаменател?
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 18.12.07 21:41 |
|
|
ако ти се рови -
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 18.12.07 21:49 |
|
|
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
livewire (жена) |
| Публикувано | 18.12.07 21:58 |
|
|
Този последния линк май е находка
За което много ти благодаря
И последен въпрос - дали може да се използва / прилага/ към БВП?
| |
|
|
|
|