Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:39 03.11.25 
Професионални
   >> Финанси
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Тема Дефлатор  
Автор livewire (жена)
Публикувано18.12.07 11:32

Как се смята дефлатор на БВП?
Благодаря предварително

Тема Re: Дефлаторнови [re: livewire]  
Автор$ (Нерегистриран)
Публикувано18.12.07 21:02

Едно към майната си!
Зависи кой го смята - ако е националния статистически институт - по методика на Постановление № 18 на Министерски съвет - по един начин,тоест - първият казан от мен!
Ако е от мен - по данни на НСИ по 2

Автор$ (Нерегистриран)
Публикувано18.12.07 21:10

Номинален и реален БНП. Дефлатор на БНП. Други макроикономически измерители - нетен национален продукт, национален доход, личен доход, разполагаем доход. Национално богатство.

>> Номиналнтият БНП изразява резултата от годишното производство, измерен по текущи цени - тези през отчетния период.

>> Реалният БНП измерва същия резултат, но по цени на базовата година - съпоставими цени с тези на годината, с която правим сравнението. Той се измерва като номиналният БНП се раздели на дефлатора.

>> Дефлаторът е показателят, който показва промяната в равнището на цените през текущата спрямо базовата година. По своята същност той е индекс на цените на всички стоки и услуги, включени в БНП.

>> Национален доход
Съвкупността от доходи, които формират собствениците на факторите на производството - тяхната сума.
НД = работни заплати + доходи от самонаемане + ренти + лихви + корпоративни печалби

>> Личен доход
Изчислява се като от националния доход (НД) се приспаднат създадените, но не получени от домакинствата доходи (социално-осигурителните вноски, фирмените данъци и неразпределената печалба) и се прибавят доходите от държавните и частни трансферни плащания.
ЛД = НД - вноски за социално осигуряване - данък печалба - неразпределената печалба + трансферните плащания

>> Разполагаем доход
На свой ред той се дели на две части: за текущо потребление и за спестяване.
РД = ЛД - персонални данъци

>> Национално богатство
Чистото икономическо състояние не може да се определени от БНП и това води до търсенето на по-надежден измерител. Той преодолява някои основни слабости на количествения паричен измерител БНП, но създава проблеми с измерването и отчитането на качествените характеристики на живота, поради което измерването на икономическото благосъстояние продължава да бъде предизвикателство към икономистите.

Тема Re: Аконови [re: $]  
Автор livewire (жена)
Публикувано18.12.07 21:11

хелпнеш малко по подробно, ще направиш едно добро дело преди Коледа

. И ще почерпя, макар и виртуално
Много спешно ми трябва, наистина.

Четох методиката на НСИ, но не можах да разбера как точно.
Четох и два учебника по макро. Стоядин Савов пише БВП от текущата към БВП към базовата година. Пирян пише нещо съвсем друго.

За методиката на МС не съм и чувала, има ли я публикувана?

Благодаря предварително.

Тема Re: Дефлаторнови [re: $]  
Автор livewire (жена)
Публикувано18.12.07 21:14

Дефлаторът е показателят, който показва промяната в равнището на цените през текущата спрямо базовата година. По своята същност той е индекс на цените на всички стоки и услуги, включени в БНП.

В случая, БНП различава ли се от БВП?

Къде могат да се открият данни за цените на всички стоки и услуги, включени в БНП?

Този индекс как се пресмята?
/ реалния БВП не ми върши работа, защото в www.stat.bg има данни за реалния БВП само до 2002 г, а на мен ми трябва досега.

Автор$ (Нерегистриран)
Публикувано18.12.07 21:31

Тема Re: Тъй.нови [re: $]  
Автор livewire (жена)
Публикувано18.12.07 21:40

и как се пресмята дефлатора всъщност?

Кое е числител - кое е знаменател?

Автор$ (Нерегистриран)
Публикувано18.12.07 21:41

ако ти се рови -

Автор$ (Нерегистриран)
Публикувано18.12.07 21:49

Автор livewire (жена)
Публикувано18.12.07 21:58

Този последния линк май е находка

За което много ти благодаря
И последен въпрос - дали може да се използва / прилага/ към БВП?

Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.