Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:39 17.06.25 
Хуманитарни науки
   >> Философия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
Тема Творец ли е човекът?нови  
Автор Uns70pPaBl3 (непознат )
Публикувано21.12.14 15:36

Всички неща, които хората са създали са били първо в техните глави.Те са били идеи.Следователно всяко творчество е първо някаква мисъл.Възприето е, че ние творим нашите мисли, но за да наречем нещо наше творчество за него първо трябва да сме имали идея, както вече казахме.Но самата идея също е мисъл и трябва да бъде сътворена, следователно да има идея за нея.Така се получава, че първо трябва да сътворим идеята за идеята за идеята.....за мисълта..В крайна сметка никога не бихме измислили нещо ако следваме тази логика.Тогава какво е решението?Трябва първо да разберем естеството на нашите мисли.Всяка наша мисъл е сбор от наши спомени.Ние не можем да мислим в цветове, които не сме виждали, нито четиримерно, нито можем да си представим тигър, ако никога не сме виждали такъв.Мислите ни са рекомбиниране на нашите спомени.Според учените паметта се съхранява във невроните и връзките, които образуват.Хората с нарушена памет имат и проблеми с мисленето, така че връзката между двете е очевидна.В такъв случай можем ли да приемем, че мозъкът ни прави стотици милиарди мисли на случаен принцип, без някаква идея, а после ние избираме една от тези мисли?И ако това е така можем ли да твърдим, че ние сме творци по природа?Защото и компютрите "творят" по същия начин на случаен принцип, без идея, чрез рекомбиниране на информацията, която им е заложена.

Тема Re: Творец ли е човекът?нови [re: Uns70pPaBl3]  
Автор Exaybachay (хедонист)
Публикувано21.12.14 17:36

Първо бъди творец, после си задавай тези въпроси.

Тема Re: Творец ли е човекът? [re: Exaybachay]  
Публикувано21.12.14 18:04

Факта, че си задавам тези въпроси ме прави творец в очите на хората, защото мисленето се смята за творчество.Ако ти обаче не го приемаш, то значи се съгласяваш с моята теза.

Публикувано21.12.14 19:07

А тези хора творци ли са?

Тема Re: Творец ли е човекът?нови [re: Exaybachay]  
Публикувано21.12.14 19:12

Хората не са творци според мен.А ти какво мислиш?

Публикувано21.12.14 19:59

Всеки човек се ражда с творческия потенциал в себе си, но докато не го прояви, не е творец.

Тема ЧОВЕК Е ТВОРЕЦ ПО ПРИРОДАнови [re: Uns70pPaBl3]  
Автор _petkov_-126478 (рекордьор)
Публикувано21.12.14 20:05

цитат:
Всички неща, които хората са създали са били първо в техните глави.Те са били идеи.Следователно всяко творчество е първо някаква мисъл.Възприето е, че ние творим нашите мисли, но за да наречем нещо наше творчество за него първо трябва да сме имали идея, както вече казахме.Но самата идея също е мисъл и трябва да бъде сътворена, следователно да има идея за нея.Така се получава, че първо трябва да сътворим идеята за идеята за идеята.....за мисълта..В крайна сметка никога не бихме измислили нещо ако следваме тази логика.Тогава какво е решението?Трябва първо да разберем естеството на нашите мисли.Всяка наша мисъл е сбор от наши спомени.Ние не можем да мислим в цветове, които не сме виждали, нито четиримерно, нито можем да си представим тигър, ако никога не сме виждали такъв.Мислите ни са рекомбиниране на нашите спомени.Според учените паметта се съхранява във невроните и връзките, които образуват.Хората с нарушена памет имат и проблеми с мисленето, така че връзката между двете е очевидна.В такъв случай можем ли да приемем, че мозъкът ни прави стотици милиарди мисли на случаен принцип, без някаква идея, а после ние избираме една от тези мисли?И ако това е така можем ли да твърдим, че ние сме творци по природа?Защото и компютрите "творят" по същия начин на случаен принцип, без идея, чрез рекомбиниране на информацията, която им е заложена.

край на цитата.

Всяко същество което може да реши даден проблем е творец! Не само човекът е творец а и множество от визшите животни са творци.. Ако поставиш пред клетката на маймуната един банан но на такова разстояние че да не може да го достигне като провре ръката си през решетките на клетката и оставиш в клетката една пръчка ще видиш как след като си протегне ръката и не достигне банана маймуната ще вземе пръчката и с нея ще издърпа банана до клетката за да може да го вземе с ръка от там .. Това е творческо решение на задачата поставена от ситуацията пред маймуната .. Аз по цял ден заграждам дупки в оградата на вилата и с голяма почуда наблюдавам какво творчество проявяват кучетата за да измислят как да излязат от оградената с оградна мрежа вила.. Страхотни творци са !..
Що се касае до компютрите те и в настоящият момент са способни да дадат творческо решение на даден проблем.. Аз лично съм разработвал програмна среда със елементи на изкуствен интелект и знам че интелекта е възможен и на не биологична основа .. всичко зависи от степента на организацията на процесите .. Мен ако ме питаш ще кажа,че съм напълно убеден , че човешкият гений ще създаде по голям гений от себе си .. Нещо повече в бъдещите компютърни системи човек ще съумеем да вгради и душа ( авторефлекторен процес)

Тема Re: ЧОВЕК Е ТВОРЕЦ ПО ПРИРОДАнови [re: _petkov_-126478]  
Публикувано21.12.14 21:14

Хората по принцип не възприемат машините, като творци, макар че принципа им на творчество е същия както при нас.По принцип се смята, че човек твори идеи, но всъщност това, което правим е просто да ги избираме от базата данни на нашия компютър - мозъкът.Не мога да се съглася, че сме творци, освен ако не се преразгледа смисъла на това понятие.

Тема Re: ЧОВЕК Е ТВОРЕЦ ПО ПРИРОДАнови [re: Uns70pPaBl3]  
Публикувано21.12.14 21:54

Koгато машина нарисува Слънчогледите на Ван Гог , сътвори "Сватбата на Фигаро" или напише "Братя Карамазови", тогава ела и са обади, да видим дали принципа им на творчество е същия, както при нас - а дотогава преразгледай себе си и почни да живееш творчески, постепенно ще почнеш да разбираш, а не да се вкопчваш в понятията.

Тема Re: ЧОВЕК Е ТВОРЕЦ ПО ПРИРОДАнови [re: Exaybachay]  
Публикувано21.12.14 22:05

Преразглеждал съм себе си достатъчно, бъди сигурен.За момента мозъкът е много по-мощен от най-бързите и мощни компютри, затова е невъзможно последните да сътворят нещо подобно.Не се вкопчвам в понятията, а ти ако можеш понякакъв начин да обориш съжденията, които съм изложил, си свободен да го направиш.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.