Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:06 20.11.25 
Хуманитарни науки
   >> Философия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Изток-западнови  
Автор Ma Li (непознат)
Публикувано29.04.11 13:05

Здравейте,аз съм нова в този форум,уча вфилософски факултет в София.минах три семестъра ,на изпитите повече от 4,25 не изкарвам

,такава съм мързелива. Е това ме кефи на философията и за това я завърших-няма определена истина,от философ до философ има огромна разлика,може да си гу изучил,но да говориш глупости наизуст.Има завършили философия които говорят глупости и неистини и не мислят в дълбочина.Влязох с матурата.

Нека подискутираме разликите между източна и западна философия,аз лично смятам първата за по-съвършена.
Първо диалектиката или дуализма в Китай се зараждат по-рано от Европа-сократов метод.И по мое мнение относно този дискурс даоизмът се доближава много повече до съвременната диалектика и последните философски течения /разните му там пост-ове/ а сократическия метод е просто повърхностен спорт,в даоизма виждам деконструкция така да се каже,а във сократ не.

Тема Re: Изток-западнови [re: Ma Li]  
Автор Yuppi (phd mhd ahd)
Публикувано29.04.11 16:34

М, дай пример от даоистичната деконструкция, така както я схващаш.

Тема Re: Изток-западнови [re: Yuppi]  
Авторgao (Нерегистриран)
Публикувано29.04.11 16:54

огато хората узнаха красотата на красивото, разбраха грозното.
Когато хората узнаха добротата на доброто, разбраха злото.
Дао което може да се назове, Не е постоянно Дао.
Име което може да се именува, Не е постоянно име.
Безименното е начало на небето и земята.
Притежаващото име е майка на всички неща.
Ето защо който няма страсти, вижда безпределното,
Който има страсти вижда пределното.
Дао е пусто, но използването му е неизчерпаемо.
То, бездънното, сякаш е праотец на всички неща.
Небето и Земята не притежават доброта.
Те се отнасят към всички неща като към
Жертвено куче, направено от слама.
Който говори, не знае.
който закрие своите сетива,
който затвори своята врата,
който притъпи своето острие,
който освободи мисълта си от объркване,
който смекчи своя блясък,
който се уеднакви с праха,
е тъждествен на най - дълбокото.
Верните слова не са красиви,
красивите слова не са верни.
Мъдрият не спори,
спорещият не е мъдър
Ако се уважават Мъдрите хора, хората няма да се карат.
Ако не се скъпят редките вещи, хората няма да крадат.
Ако няма съблазнителни неща, сърцата на хората няма да се вълнуват.
Ето защо управлението на мъдреца иска:
да са пусти сърцата на хората,
да са пълни стомасите им,
да е слаба волята им,
да е силен гръбнакът им.

цитати от трактата дао да дзин а псократ е просто същество

Тема квантова теория и даоизъм...нови [re: gao]  
Авторma li (Нерегистриран)
Публикувано29.04.11 19:32

Имаше един китайски физик и философ който изказваше моето становище...
Моля забележете че според даоизма даото което се назовава не е пълно и истинно ,красивото не е правилно,даото е несетивно и неопределимо....какво по-близко до квантовата физика от даоизма...

Хайде изкажете се по въпрса...
Китайската философия ли е по-съвършена и несетивна,все пак възниква по-рано от диалектиката,но в никакъв случай мисля че не трябва да се свежда до нея-как мислите даоизма е по-близък до старата диалектика на сократ или до квантовата физика.Вище какво достижение на мисълта и то толкова отдавна.
Така формулирам въпроса:
Лао Дзъ-Сократ-Платон-Айнщайн...
Какво откачено обединение...айде развихрете се и коментирайте тия псевдоглупости на един псевдофилософ с четворки

Тема Re: квантова теория и даоизъм... [re: ma li]  
Автор MaFu ()
Публикувано29.04.11 19:53

Доколкото разбирам е имало и такава книга ,изследваща общото между изтока и квантовата механика.Книгата е станала бестселър,но с противоречиви реакции от различните учени.

Редактирано от MaFu на 29.04.11 19:53.

Тема Re: квантова теория и даоизъм...нови [re: ma li]  
Публикувано29.04.11 19:55

Не ми се струва, че даото има общо с квантовата физика, ами първо е спасение от някакви шаблонни назубрени формулировки (явно създаделят му е наблюдавал достатъчно книжовници на времето си, които както и днешните са били подлоги на нечии интереси, долни зубрачи или преписвачи). Второ призовава към независим анализ на една непрекъснато променяща се житейска ситуация. Ако днес мислиш за даото на преди 2000 години, дали това вече е дао. Днес ситуациите са различни. Иначе веднъж като се запише на книга, даото пак се превръща в софистична политика. Иначе даото, което измислиш под нечие внушение, дори да носи етикет дао, какво е всъщност?

Редактирано от Yuppi на 29.04.11 20:14.

Тема Re: квантова теория и даоизъм...нови [re: Yuppi]  
Автор MaFu ()
Публикувано29.04.11 20:12

Като прочетох трактата ми се стори че лъха на неопределеност,плурализъм,многозначие,дълбочина и еволюционност/книгата не е ясна и определена логически обединена теория с абсолютни истини,ами неща на които авторът не вярва и не иска да изказва абсолютни и нехолистични категорични твърдения,тоест тогава е мислел еди как си ,но постепенно ще се променя,дао не е дума или обект,дао е нищо,просто като че ли се използва като синоним на философия-търсенето на истината,на това което изгражда,на съществуването на информацията/.Тоест книгата не казва нищо и не твърди че е велика и правилна...
"Достоверните слова не са красиви
красивите слова не са достоверни"...а сократовия метод е простоват и ми се стори,че китайската култура е по-напреднала ,защото този дуализъме един век преди Платон и Сократ.Въпроса ми е не доколко имат голямо общо,а доколко дуализма и даоизма са по-близки до деконструкцията и квантовата механика отколкото сократовата диалектика на спора...Просто се питах дали Китайската цивилизация е по-напредналата от западната,все пак някои от най-важните открития са китайски а дуализма се появява преди другата подобна на него схема диалектиката.

Като дао не характеризирам обект,ами просто гледам към релативизма и плурализма на тая творба.

Редактирано от MaFu на 29.04.11 20:19.

Тема Re: квантова теория и даоизъм...нови [re: MaFu]  
Публикувано29.04.11 20:20

И двете нямат нищо общо с квантовата механика. "Връзката" с квантовата механика евентуално е за да могат разни секти да имат достъп до физиците и да се опитат да им промият мозъка.

Тема Re: квантова теория и даоизъм...нови [re: Yuppi]  
Автор sophia94 ()
Публикувано29.04.11 20:34

зарежете я тая квантова физика ай са да говорим за велик китай...
щял да стане първа икономика,до 10 години и първа по публикация на научни трудове айде да сменим темата че ви стана скучно

Редактирано от sophia94 на 29.04.11 20:36.

Тема Re: Изток-западнови [re: Ma Li]  
Автор sophia94 ()
Публикувано29.04.11 20:40

една вметка по вашия спор, ма ли, думата дао в китайска култура е напълно абстрактна и няма никакво конкретно значение,схващам како имаш впредвид.
Айде въпреки че ви прекъснах дискусията я продължете кви са тез недовършини неща после ще говорите за Китай

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.