|
|
|
Тема
|
За абсолютните същности и физиката
|
|
| Автор | Stalker (Нерегистриран) |
| Публикувано | 21.01.03 14:25 |
|
|
Възможно ли е СЪЩЕСТВУВАНЕТО на АБСОЛЮТНИ СЪЩНОСТИ?
Може ли настоящата физика да обоснове тяхното съществуване?
Съществуването на НАШАТА РЕАЛНОСТ на 100% ли изключва АБСОЛЮТНИТЕ СЪЩНОСТИ и тяхното СЪЩЕСТВУВАНЕ?
Ако ли не, ВЪЗМОЖЕН ли е физически екперимент, който да доказва тяхното съществуване, т.е. ТЕ при своето СЪЩЕСТВУВАНЕ съотнасят ли се с НАШИЯ РЕАЛЕН (физически реален!) СВЯТ?
PS: И нещо за четене (т.е. - откъде нароих въпросите):
http://lib.userline.ru/4341?page=1
Моля, да не се приема като "чисто" метафизическо бълнуване ...
| |
|
Тема
|
Re: За абсолютните същности и физиката
[re: Stalker]
|
|
| Автор |
aza (спокоен) |
| Публикувано | 21.01.03 16:37 |
|
|
Stalker,
Откъде изкопаваш тия статии бе?
Е, не я прочетох внимателно, но това не е "бред".
Не всички понятия ми са ясни, но при желание човек може да потърси и да ги разбере.
Тук става въпрос за гносеология и онтология (метафизика).
Не съм привърженик на абсолютни същности, по скоро тук са подходящи категориите необходимост, безусловно (априорното при Кант) и др.
Мисля си, че си струва да се обсъди това което казваш и статията, но не в клубовете!

| |
|
Тема
|
Re: За абсолютните същности и физиката
[re: Stalker]
|
|
| Автор | миcлeщият (Нерегистриран) |
| Публикувано | 22.01.03 01:52 |
|
|
Stalker, осъзнай малко, че физиката е създадена и се развива (измисля, доказва, експериментира) от Х О Р А. Тези хора имат своите физически, възприятийни, еволюционни, психически, билогични ограничения. Един истински (абсолютен) експеримент би трябвало да бъде вечен. Няма вечен живот. Въпросът ти по-скоро е, не дали съществуват абсолютни същности, а възможно ли е Н И Е да ги "хванем" и докажем абсолютно. Според мен не е възможно. Самият факт, че сме хора, ни поставя много ограничения. (Ще е интересно биолозите какво мислят по въпроса за абсолютните същности и тяхното доказване).
| |
|
|
|
|