Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:49 07.12.25 
Хуманитарни науки
   >> Философия
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Национално или рационално мислене?нови  
Автор Oro (коректен)
Публикувано25.06.01 13:01

Въпреки, че всички човешки същества на планетата имат твърде сходно устройство на мозъка съществуват различия в модела на мислене за всяка нация и народ. Съобразно културата и бита и специфичните особености характерни за всяка страна.
Това аз наричам национално мислене.
Но има едно друго мислене - рационалното мислене и то е такъв вид мислене, което важи за всяка култура и нация и всяка ситуация в живота.

Бих помолил всички да опишат /от своя опит/ тук някои типично български национални модели на мислене.......които обаче не са рационално мислене и поради този факт причиняват проблеми и носят болки на хората......

" It is possible to find unparalleled joy in this life" M.

Тема Re: Национално или рационално мислене?нови [re: Oro]  
Автор bergson (Semper paratus)
Публикувано25.06.01 19:28

Великият новатор, водещ кон с капаци, болен от знание, открива нова тема!
De profundis!

Homo sum : humani nil a me alienum puto.

Тема Re: Национално или рационално мислене?нови [re: bergson]  
Автор Oro (коректен)
Публикувано26.06.01 12:29

Г-нчо,
Благодаря за представянето, което си ми направил....в случай, че някой който не ме познава попадне на темата и започне да се чуди: " Що за птица е този Оро? " Та-а-а ето това то - което ти казваш.

Темата е с такъв характер, че за мнозина може да се окаже ...с повишена трудност. Тя е свързана по един невидим начин с темата " Ум, Разум, Интуиция"
която доби популярност в последните месеци.
Сега, за тези, които не могат да схванат факта, че това което мислиш е това, което "кокосовият орех" /главата ти/ произвежда и не е задължително да е
рационално мислене, ще привеждам примери извлечени от живота,
които съм преживял лично и моля всички да опишат случки и събития от тяхния личен опит по темата ми.
Започвам от един пресен случай:
Случаят ни събра 3 роднини, които трябваше да отидем в един друг град, за да
уреждаме някакъв наследствен имот. Единият от нас имаше кола и ни откара до този град. Двамата от нас имахме пари и отседнахме в добър хотел.Третият беше безработен и си намери частна квартира. Дотук добре. Поканихме го на вечеря и седнахме тримата в едно чудесно заведение на брега на морето. Безработният роднина беше слаб и изнемощял и прояви...умерена съпротива да бъде "спонсориран" с една богата вечеря от нас. Прие човекът и започна да консумира. Изпи 1 ракия и каза, че не иска повече. За мен беше ясно, че не бе пил алкохол отдавна и беше внимателен. Но другият роднина настоя и поръча за него още една ракия. Човека спря да се съпротивлява.....Дойде вечерята и 1 бутилка вино....после още една....и просто наблюдавах как по-паричния роднина само допълва и допълва чашата на бедния роднина, който бе олицетворение на скромност и примиреност. Хапна си богато и пийваше послушно всяка долята чаша...Засвири музика, почерпихме музикантите и си направихме снимки за спомен. Обаче малко преди да си тръгнем.....нашият беден роднина се наведе кротко и тихо и.....безшумно повърна всичко под масата......
Замислих се:
Защо се получи така?
Отговорът дойде: - Поради прекомерното наливане с алкохол. Ако другия роднина не бе поръчвал втората ракия и не беше допълвал чашата му постоянно, човекът щеше да си хапне царски и пийне колкото душа му сака а не да се тъпче от учтивост - да не обиди никого и всичко щеше да е наред. А сега той нито прие полезните витамини и вещества да се подкрепи защото беше изнемощял ...но се прибави и нов товар към другия, който носеше - Този на вина пред нас, че се е изложил....
И така: Роднината, който поръчваше и доливаше чашите мислеше: " Нека да си пийне добре. Колкото повече - толкова по-добре!" И беше 100% добронамерен .....но мисленето му бе национално но не и рационално.
Зная, че мнозина ще реагират: - Какво пък толкова е станало? Такива случаи стават всеки ден в Б-я. Постоянно. Най-обикновен случай!Голяма работа.
Но за мен не е......
////////////////////////

Друг случай:
Пътувах от Пд. с бус и на автогарата взех такси до вкъщи. Упътвам се към едно от спрелите таксита и се навеждам към прозорчето с резонния въпрос: - Свободен ли сте? Шофьорът, мръсен и миризлив, небръснат от 5 дни, захапал цигара, полуизлегнал се, полузаспал, ме изгледа враждебно: - Къде?
Казвам му и той отсече тежко и с неудоволствие:
- Айде!
Влизам и ставам част от неговият малък но много личен свят: Чалга от радиото, дим от ефтината му цигара и миризма на пот от мръсно тяло......Мълча и търпя " Скоро ще излезнеш от неговия свят на чист въздух"
Попитах го: Нямате ли таксиметър? Защото по таблото отпред нямаше такова
чудо на техниката..... Той отговори злъчно: - В тая кола не сме монтирали!....
-Как не сте монтирали? А той: - Ей го! Ще ти извади очите бре! И ми го показа,
монтирал го над козирката за слънце....Сложил съм го да се вижда и от задната седалка, че иначи народа ще ми счупи главата...Казвам: - Не смятате ли, че всеки пътник има правото да контролира колко е изминал и какво ще му струва? А той сумти нещо.....Разгеле, пристигнахме на адреса все под "егидата" на неговото настроение - " Абе що ти не е.. майката".........Сметката беше 2.84лв. Подавам му 5 лв. а той рипна: По-дребне немаш ли бре? Немам да ти върнем. Казвам: Аз ти давам 5 а не 50 лв. бе! Ти си длъжен да имаш дребни за да връщаш на клиентите а не да ги изнудваш да ти дават бакшиш като закръгляваш сметката! Отидох до магазина и развалих и му дадох 5лв. Но не получих квитанция.......
Облекчено си отдъхнах, когато го видях да отпрашва и да изчезва от мен и ведрото ми настроение, което се опита да помрачи....със своето национално мислене......
////////////////////////
Най-пресен случай. Просто горещ!!!
В момента в който ви пиша от един варненски Интернет клуб една млада жена седяща от ляво, която чати в момента си запалва цигара. Реагирам остро. Тя се стряска и ми показва пепелника до компютъра. "Аз идвам именно тук - защото в клуба е разрешено пушенето!" Отивам при администраторката и тя потвърждава това.......Едва ще допиша тези редове
и ще избягам навън.
Това е един нов пример на типично българско национално мислене

Обобщение:
1. Случай. Рационалното мисленее Остави човека да си поръчва сам и се почерпи САМ според нуждата си!!!
2. Случай. Рационалното мислене е Аз съм на работа и тя е да
обслужвам клиенти А НЕ СОБСТВЕНИЯТ СИ КЕФ !!! Моята цел е да печеля нови и нови клиенти с учтивост и усмивка а не да ги гоня с негативното си поведение.
В Европа е Абсолютно забранено пушенето и пускане на радио /освен със съгласието на клиента/ от страна н шофьора на такси.
3. Случай. Пушенето на обществени места е забранено в Европа и в Щатите се води такава кампания също.....с изключение на определени за това места.
Рационалното мислене е В ЕДИН ИНТЕРНЕТ КЛУБ ДА НЕ СЕ ПУШИ ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА поради наличието на деца и поради хазарта със здравето на непушачите в/у които се упражнява насилствено приемане на издишан дим - многократно по-вреден от всмуканият от пушача.

Очаквам вашите срещи с феноменът на националното мислене което държи в окови нацията и пречи на нейното развитие.......

Жената до мен запали втора цигара.....Напускам......

Тема Re: Национално или рационално мислене? [re: Oro]  
Автор Pixel (Вогон)
Публикувано26.06.01 21:33

Да кажем, че не схванах връзката между рационално, национално, ум, разум, интуиция и кое от всичките критикуваш ?

---------------------------------------------------
God is REAL unless declared INTEGER!

Тема Re: Национално или рационално мислене?нови [re: Pixel]  
Автор Oro (коректен)
Публикувано27.06.01 21:17

Аз не критикувам нищо всъщност - само предлагам теми за размисъл.
Ако не си разбрал разликата м/у всички тези понятия - това не е страшно.
Просто не си достигнал до това ниво........и за теб всичко е един хаос.....над който нямаш никакъв контрол....или не искаш да имаш....както повечето хора.

Тема Социологията е хубаво нещонови [re: Oro]  
АвторPtery (Нерегистриран)
Публикувано30.06.01 15:45

Здравейте!

Мисля, че нещата, които ги казва Оро, са много важно. Проблемът дори би могъл да се котегоризира - типове рационалност и типове националност /не само българска/. Изобщо - съвременната философия все повече има нужда от социология, както и обратното.

Това защо ли го написах...май нямаше нужда. Но в социологическия клуб стават интересни неща...

Тема Re: Социологията е хубаво нещонови [re: Ptery]  
Автор Oro (коректен)
Публикувано30.06.01 17:20

За болшинството хора понятията "рационално и ирационално" мислене не са ясни....Те биха използвали други думи: "умно-глупаво" мислене и то е същото..
Например, бих дал една дефиниция на "рационалното мислене":
Да свършиш една работа по най-бързия начин, за рекордно кратък срок, по най-добрият възможен начин с........минимален разход на енергия!
А какво правят хората на практика?
""""""""""""""""""""""""
Влизам в едно малко магазинче за хранителни стоки в центъра на София.
Две жени-продавачки са влезли в оживен разговор за пране и препарати и готвене на манджи с чушки и домати и.....не получавам капка вниманиеТръгвам по щандовете и ги питам за някакъв кашкавал. Не ми обръщат никакво внимание Сам съм в магазина, така че нищо не им ангажира вниманието освен тяхния разговор за манджи.....питам втори път вече изправен на щанда - но бойкотът продължава....не ме удостояват дори с погледТогава виквам: Ало ! Може ли да млъкнете за секунда??? Къде се намирате??? В едно кафене или на работа? Те се стреснаха и бяха готови да ме нападнат, когато парирах този опит с думите:
Аз съм купувач-клиент и съм влязал в този магазин, за да ви дам парите си от които вие ще получите част за изплащане на заплатата си. В момента в който влезна в магазина трябва да престанат всякакви лични приказки и да ми се усмихнете и направите всичко възможно за да ме убедите да купя дори повече от това, което съм решил! Защото това е единственият и рационален начин да се води търговия в Европа !!! и да се печелят клиенти!!!!
От този ден нататък не съм стъпал в това магазинче и съм направил "реклама"
за обслужването в него всред всички приятели и познати.
"Националното мислене "на тия жени бе ясно:
"Ние сме на заплата и трябва да си убиваме времето както можем и да си правим деня по-приятен. Колкото по-малко клиенти да ни пречат с въпросите си - толкова по-добре.....

Тема Re: Национално или рационално мислене?нови [re: Oro]  
Автор Фиyyyyyy (бързия)
Публикувано30.06.01 21:55

Здрасти.
Та да си дам и моето мнение, независимо от това дали е национално или рационално.

Значи, нещата, за които ти говориш наистина са много итересни и важни, но не мога да се съглася с това, как ги категоризираш - национално и рационално мослене. Зада ти кажа точно какво имам в предвид ще ти задам въпроса: "Не може ли националното мислене да бъде рационално?". Аз смятам, че може, тъй като в крайна сметка всеки има някакво национално мислене - и българи, и американци, и китайци, и японци. Всеки си има своите добри и лоши характерни национални черти.Казано по друг начин рационалното мислене е част от националното, което пък до голяма степен се припокрива с общочовешкото.
Примерите, които даваш не са тишично български, а са характерни за хората от мисля всички страни. Всеки гледа да мине по пътя на най-малкото съпротивление и толкова. Това, което ти се случва на теб, пък и на всеки от нас наистина е неприятно и то може да се избегне само ако се въведе ред т.е. всеки да си знае точно мястото и задълженията и да не може да се измъква от тях. Нито продавачките щяха да си лафят, нито таксиметровият шофьор щеше да слуша чалга и да чади с цигарата си, ако това им беше забранено и разбира имаше кой да ги контролира.
Та така. Мисля, че ни трябва много добра организация, и заплатите да зависят наистина от работата, а не от нещо друго и тогава както и да мислиш - рационално, национално, пък дори въобще да не мислиш ще се наложи да правиш това което трябва.
А това, дето го разказа за питиетата ... мисля, че въобще не е било от зла умисъл. Просто, човекът, който е предлагал пиенето е смятал, че другия се притеснява, че иска, но му е неудобно да помете всичко като хала. В крайна сметка, ако наистина не искаш нещо винаги можеш да го откажеш (освен, ако не те вържат и не ти го натикат в устата). Това обаче наистина може да се нарече характерна българска черта, но не само желанието да почерпиш, а и упоритото отказване. Българина обикновеноо казва:
"Неее мерси. Стига толко"
"НЕ бе не, стига, че трябва да се пробирам"
И след малко добавя.
"Абе айде щом пък толко настояваш капни още мако ... ама на дънцето само и тръгвам", а после остава и потънал в приказки остава докато може да носи или докато не заспи на масата.

А по отношение на дефиницията ти за рационалното мислене:
Много е трудно да се каже кое наистина е рационално в определен момент и кое - не. В крайна сметка най-рационално за определен, човек е това решение, което ще му донесе най-много изгода. Това е вродено на хората (пък и не само на тях) и едва ли може да се промени. Така че всеки мисли до една или друга степен рационално.

P.S. Моля да бъда извинен ако имам правописни грешки. Верен на себе си аз продължавам да приемам критики и ... похвали разбира се.

Който мен обича-бързо се съблича,
който пък ме мрази-задника добре да пази:))

Тема Re: Национално или рационално ?нови [re: Oro]  
Автор fractal (новак)
Публикувано01.07.01 01:04

Не ми става ясно защо изобщо говорим за Мислене, а не за действие - не знам как се разбира какво мисли нацията (даже и със социология, не мисля че общия показател дава достатъчно ясна представа)
А конкретните действия колкото и големи количества чалгаджии и непрофесионалисти да има са си техен проблем - т.е. не приемам че са емблема на нацията, но съм съгласен че не е никак рационално да парадираме с това пред света, и да не правим никакво усилие да променим поне визията за себе си.
Много българи не се самоуважават - това го обясняват с тежките им проблеми и липсата на религиозност (наследство от комунизма, копунизма, робството, селянията, необразоваността) обаче като чета Вазов, не стигам до никакви подобни изводи отностно националното или рационалното? Толкова ли сме се променили (за 100г) или се променяме даже още по-бързо? Или сме се прикрили, вътрешната ни същност е намерила своя рай (ескейпизъм от работата, пиене, арогантност), докато външния ни вид е попаднал в опушения ад, където никой не го е грижа за другите хора (тъй като е пренаселено, но пак няма интересни хора на външен вид), нито за животните и неживата природа който служат само на национални цели като природни богатства и на рационални обогатявания на всеки който се нуждае от изхвърляне на боклука си...

Тема Re: Национално или рационално ?нови [re: fractal]  
Автор Oro (коректен)
Публикувано01.07.01 20:24

Няма действие без предварително мислене....Може би за част от секундата дори без да си даваме сметка за това, но ние сме помислили преди да кажем нещо или извършим нещо. Най-лошото е когато мислим и действуваме механично....без да се замисляме...като някакви роботи. Това е в резултат на нашият личен избор. Просто да живеем по инерция. Но това не значи,че не сме способни във всеки миг да приложим мислене, да анализираме, да си вадим изводи и заключения....

Защо се лишаваме доброволно от тази способност и водим един вид "стадно съществувание"

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.