|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
български фентъзи писатели
|
|
Автор |
LaGata (малко позната) |
Публикувано | 14.05.07 14:49 |
|
Повечето от почитателите на фентъзи книгите са на мнение, че българските автори за нищо не стават, че само копират и излишно се разливат и хабят хартия.
Аз не мисля така.
Наречето го патриотизъм, или мазохизъм, или някой друг изъм, но аз лично харесвам всички български автори, особено тези, които се осмеляват да пропишат фентъзи, че и да го издадат под своето собствено име. За съжаление до колкото знам, много се крият зад псевдоними, и са малко трудни за "разкриване". Досега фентъзи авторите познати на мен са шепа хора ( като изключим всички публикувани в антологиите на Аргус и в Таласъмиите ) - Ники Теллалов, Милена Фламбурари, Владо Тучков, Емил Минчев, Елена Павлова, Елена Емануилова, Янчо Чолаков... и май това са.
Безуспешно се опитвах да открия и още една книга Дъщерята на огъня, макар и малко обезкуражена от коментарите за посредствеността и - щом е българска, нека моето пристрастно съзнание да определи качествата и все пак
Та въпросът ми е - има ли още някой български автор на фентъзи ( не коментирам добър или не) издаден в България освен шепата хора, изброени по- горе? Някой укриващ се зад звучно про-американско именце или издаван в толкова малък тираж, че и родителите му не са успели да си го купят навреме? Наскоро разбрах за българин криещ се зад М.С. Стоун - и сега съм на кръстоносен поход в издирване на книгите му
Пристрастен фен към българските опити за фентъзи литература, да.
| |
|
Теллалов/Чолаков, Павлова
В този ред. Останалото - голям пас.
| |
Тема
|
Re: български фентъзи писатели
[re: LaGata]
|
|
Автор |
Kopo (тъп, но упорит) |
Публикувано | 14.05.07 19:43 |
|
Добавям . "Дъщерята на огъня" е приятна, макар и посредствена, но от нея става чудесно анимационно фентъзи-филмче като за поотраснали тинейджъри (тип "Вълшебната корона").
М.С. Стоун не си струва - твърде претенциозни антихристиянски памфлети (или жалък отпит за копиране на книгите на покойния вече тандем Зезани&Шекли).
За мен номер едно е Елена Павлова, намери си и ще разбереш защо.
TANSTAAFL
| |
Тема
|
|
|
Автор |
И_Baн (от народа И) |
Публикувано | 15.05.07 09:59 |
|
Обади се за дъщерята на огъня:)
А мога д ати предложа и Антология на съвременната българска фантастика.
Проблемът не изчезва в мига, в който си изтървеш нервите.
| |
|
Брилянтен автор, жонглиращ с българските фолклорни традиции. Чела съм *Върколакът* няколко пъти, вероятно ще я прочета и пак.
| |
|
въй въй
значи имало и бг писатели?
да се не начудиш
то хубаво ама я пак да се върнем на по-древния въпрос
кои от тях са известни на т.нар.ЗАПАД?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Naia (Mara Jade) |
Публикувано | 07.06.07 08:22 |
|
Обръщам се само към теб, защото пишеш, че си безпристрастен читател и ще съдиш една книга по качествата й. До края на тази седмица в Казанлък излиза третата книга на фентъзи клуб *Светлини сред сенките* - Монетата. Тя е първа част от трилогията *Аурелион-вечният баланс*. Много скоро ще изпратим част от тиража в София. Книгата е написана от тийнеджъри, но нивото й е много високо и по мое мнение е подходяща за сценарий за филм.
Героите са живи, проблемите им са актуални, а светът, който децата са изградили е наистина интересно и напрегнато място.
Мисля, че добри автори в България има и ще има. Тиражът на първите ни 2 книги вече е почти изчерпан, а те са съвсем детски приказки, защото бяха писани от по-малки ученици. Просто трябва да се чете безпристрастно, а така трябва и да се пише...
Няма пряк път до там, където си струва да отидеш!
| |
Тема
|
[re: Naia]
|
|
Автор |
testpilot (wingman) |
Публикувано | 07.06.07 09:34 |
|
В отговор на:
Книгата е написана от тийнеджъри, но нивото й е много високо и по мое мнение е подходяща за сценарий за филм.
Предполагам, високо ниво за тинейджъри? Сценарий за филм? Като "Ерагон"? Не, благодаря!
| |
Тема
|
[re: testpilot]
|
|
Автор |
Naia (Mara Jade) |
Публикувано | 07.06.07 10:19 |
|
Много над Ерагон е, но постът ми не беше до скептици, а до момичето, което искаше да прочете безпристрастно нещо ново.
Няма пряк път до там, където си струва да отидеш!
| |
Тема
|
[re: Naia]
|
|
Автор |
testpilot (wingman) |
Публикувано | 07.06.07 16:15 |
|
Прощавай, въпрос на светоглед е, чини ми се, но тийнейджърството не мога да го свържа с творчество от такъв мащаб, най-малкото, защото им липсва опитът и мъдростта на зрелите индивиди.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|