|
Тема
|
манипулира ли ни фантастиката?
|
|
Автор |
altair4 (новак) |
Публикувано | 15.01.01 18:24 |
|
За да уточня - става въпрос предимно за Sf филми. Повода за тази тема е, че в петък гледах Червената планета. На мен филма ми хареса - беше издържан от към ефекти, донякъде от към сценарий, фабула и т.н. Мога да го определя с една дума - 'мъжкарски'. Ако го сравнявам с Мисия до Марс то определено Червената планета е много по-добър. Та една сцена от филма ми направи впечатление. Дадоха отблизо скафандъра на един от героите - на него бяха изброени логотата на Nokia, GM, Toshiba(успяхме хубаво да ги огледаме, опертора услужливо задържа камерата). Софтскрийните на хората също бяха Toshiba. За да конкретизирам - става въпрос за 2057 година. В един друг филм - Total recall в една от началните сцени на града ясно се видя светещ надпис на Кока - Кола. А за книгите се сещам единствено един роман от поредиците за Лъки Стар на Азимов. Както е логично Лъки пушеше .. Лъки. Та въпросът е - защо точно Nokia или Toshiba или квото е там? Защо не примерно Panasoanik или Булгарплод? Не е ли дразнещ начина по-който ни 'убеждават' че тези фирми ще съществуват и забележете - ще спонсорират експедиция до Марс?
| |
Тема
|
Отг: манипулира ли ни фантастиката?
[re: altair4]
|
|
Автор |
Goa (старо куче) |
Публикувано | 15.01.01 18:32 |
|
Естествено, че ни манипулира. Въпросът е доколко си даваме сметка за това и как да го неутрализираме. Смятам, че просто трябва да мислим, като четем и гледаме. Имаше по-долу една тема, в която някой казваше, че му направило впечатление как на всички фантастични екшъни по дрехите на героите имало американски знамена. Лично аз въобще не се впечатлявам от тия неща, защото ми е ясно, че това са просто рекламни трикове, за които е платено.
А Дарендорф е отчайващо далече от истината...
| |
Тема
|
Който плаща - той поръчва музиката.
[re: Goa]
|
|
Автор |
valsodar (ентусиаст) |
Публикувано | 15.01.01 19:13 |
|
Нали все някой финансира филма, а от това по-добра реклама за просперитет - здраве му кажи. Интересно ми е дали се променят борсовите индекси, след всичко това?
| |
Тема
|
Отг: Който плаща - той поръчва музиката.
[re: valsodar]
|
|
Автор | dreamer_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.01.01 22:56 |
|
И на мен ми е интересно дали се променят индексите след това. Някой дали не знае?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Reo (непознат
) |
Публикувано | 16.01.01 18:04 |
|
Преди време имаше една дискусия за комерсиалността в американската фантастика.В киното тя е още по застъпена.Моето мнение е че от това оттърване няма.Остава сами да си оценяваме кое ни промива мозъците.А иначе в "Космически топки" космическия кораб беше марка "Мерцедес".
| |
|
На мене ми харесва, когато гледам филм, действието в който се развива след няколкостотин години, да видя позната марка. Разглеждам го като проява на приемственост. Да речем, във вече споменатия "Total recall" Арнолд разбиваше камъни с машина "Бош". Което на мене ми се стори трогателно - всички знаят, че "Бош" е вероятно най-добрата световна компания за подобни уреди - и ето че дори след толкова години е все още ги произвежда!...
Или пък - в "Петият елемент" - Корбен Далас си купи хамбургери от Макдоналдс, а Лошите, които го преследваха, се блъснаха в камион, който разнасяше хлебчетата за сандвичите. Според мене това е прекрасно - има виц, има личен избор - не си купува Бъргър Кинг, да кажеш, ами Макдоналдс...
Изобщо - когато не е грубо, натрапчиво и самоцелно (както го правят в "Джеймс Бонд", да кажем) използването на известни марки във фантастичните филми ми се струва напълно уместно и ми харесва. Струва ми се проява на национален комплекс нагласата, че някой го прави, за да ни "зарибява" или кой знае какво.
А идеята за космическия кораб марка Мерцедес е великолепна - новите модели имат добър климатик, което е адски важно в безвъздушно пространство. Само че аз бих предпочела кораб марка BMW - казват, че са по-сигурни при пътуване.
Hellen
| |
Тема
|
Отг: Вековни традиции.
[re: Hellen]
|
|
Автор |
NUT (пристрастен) |
Публикувано | 16.01.01 21:23 |
|
niama da sbarkash s podobni marki - BMW ili merc.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
NUT (пристрастен) |
Публикувано | 16.01.01 21:25 |
|
tvardo NE...
| |
Тема
|
Отг: Вековни традиции.(О.Т.)
[re: Hellen]
|
|
Автор |
Reo (непознат
) |
Публикувано | 17.01.01 09:48 |
|
Жалко че все още не ги пускат в серийно производство.Особено тези-4x4(йонно-плазмени,200000 конски сили).
| |
Тема
|
|
|
Автор |
e-de (член) |
Публикувано | 17.01.01 12:02 |
|
spored men izlishno ogranichavash vaprosa - v tozi sluchai po-pravilno bi bilo da se pita Manipulira li ni Hooliwood?
I ako vizirash reklamite - da, tova e "manipulacia". No ot druga strana ako Nokia, Toshiba ili drug e dal pari za reklama v daden film, to tazi firma e spomognala da se sazdade tozi film. Koeto moje bi ne e tolkova losho - po-dobre film s reklama, otkolkoto bez film...
| |
|
|
|
|