Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:33 04.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема За идентификацията...нови  
Автор OneFly (непознат )
Публикувано06.01.01 16:08

Четох днес този форум. И трябва да си призная, че бях озадачена.
Защото срещнах писания от рода на(цитрам неточно)- няма интелигентни хора, които да не обичат фантастика. Или пък друго - ние тук сме един вид елит сред хората, които обичат да четат.
И друго подобни.
Искам да ви попитам, коато си говорите за идентификация с герои от книги, когато спорите за автори, когато цитирате или превеждате, когато си задавате въпроси, за да проверите дали наистина отсрещния е чел еди-какво си... та, не ви ли идва наум, че е някак прекалено високопарно и доста смешно да се определяте като елит. И защо, всъщност, е нужна самоидентификацията. Аз не се сравнявам с героите от любимите си книги, аз се възхищавам на любимите герои и то защото са различни от мен. И аз от вас, защото фантастиката не е мой тип литература. Аз нямам тип четиво, което бих откроила... Понякога, въпреки, че вашето самохвалство е вмъкнато между редовете, то изглежда адски смешно.
Обяснете ми, кое различава обичащият фантастика от този, които не си пада по нея. Аз също не обичам кримналета и сапунени романчета. Но не се имам за "по-нисша", когато не разбирам и от фантастика.
Това е.

Тема Отг: За идентификацията... [re: OneFly]  
Автор valsodar (ентусиаст)
Публикувано06.01.01 17:03

Защо се дразниш? Всеки чрез своята анонимност във форумите печели правото да изразява свободно идеите си, без да се съобразява с това как ще реагират околните. Това му е и хубавото и лошото, така че ако някои от нас се считат за елитарна част от обществото това е продиктувано от факта, че фантастиката ти дава уникалната възможност да си крачка напред пред останалите, да си открит към промените които ти носи бъдещето и да го приемеш такова каквото е.
Това че аз или някой друг се персонифицира с герой от любим автор, не е една поредна изява на свръхего, а просто откриване на достатъчно общи черти между персонажа и това което виждаме сутрин в огледалото или вечер в сънищата си.
Фантастиката ти дава един друг свят, който може да е по-жесток или добър от настоящия, но най-важното - той е различен!
Всички останали жанрове преповтарят това, което понякога ни е до болка втръснало.
Не че не обичам да чета и добри неща от тях, не - за всяко нещо си има място, време и читатели.

Тема Чакай малко, моля...нови [re: OneFly]  
Автор Lazy (стар клубар)
Публикувано06.01.01 17:11

Извинявай, поправи ме ако бъркам.

"няма интелигентни хора, които да не обичат фантастика. Или пък друго - ние тук сме един вид елит сред хората, които обичат да четат."

- аз също съм чел всичко, което е изписано тук. Тези мисли си ги прочела в постинга на един - единствен човек. Мисля, че е коректно да се обърнеш лично към него, а не да нападаш необосновано всички!

Редактирано от Lazy на 06.01.01 17:13.

Тема Отг: За идентификацията...нови [re: OneFly]  
Авторdreamer_anon (Нерегистриран)
Публикувано07.01.01 02:39

Не се дразни но си "по-нисш", когато се възприемаш така, а не когато някой се смята за "по-висш" от теб.

Автор Slex (непознат )
Публикувано07.01.01 04:46

Аз посещавам често този форум, макар и да не съм особено активен в постингите, а и да не чета кой знае колко много фантастика (просто защото напоследък почти не чета). Причината, поради която клуб "Фантастика" ми допада е, че за разлика от някои други клубове мненията на посетителите не се изразяват в сипене на обиди един към друг (ако са на различни мнения) или в помпане на самочувствието и четки (ако са на едно и също мнение).
Мисля си, че хората харесват да принадлежат към някаква група, защото това ги кара да се чувстват уникални по някакъв начин, но никой не е застрахован това чувство да не прерастне в чувство за превъзходство. Така че дори и да си видяла някое такова мнение, то трябва да е било изключение. Дори напротив, ако почетеш по-стари постинги ще срещнеш обвинения от инцидентно минаващи в този клуб в недостатъчна зрялост (меко казано) на читателите на фантастика - от сорта на "абе как може да ги четете тия глупости, то няма нищо общо с действителността, седнете прочетете нещо сериозно - Достоевски, това-онова"... Ако искаш да видиш наистина клубове с мото "we are the best, [#!$%^@&*] the rest" - можеш да посетиш "Linux" например, където ако не признаваш Линукса значи това е защото си тъп, ламер, не можеш да си го настроиш както трябва и затова предпочиташ Windows, а не защото Linuxa не ти поддържа половината хардуер примерно (офф, малко ми е кофти да приказвам така за пичовете от тоя клуб, щото ако е за помагане за Линукс са много отзивчиви - и на мене много ми помогнаха, но не може да се отрече явното им пренебрежение към не-Линукс юзърите). А пък върха на простотията е в клуб "Религия". Там всички са хиперкапацитети и на никой копче не можеш да кажеш даже. Забележи отношението на ултрас-вярващите към атеистите и после как да си помисли човек, че твърдението, че всички сме равни пред Бог важи и за тях.
Поотплеснах се доста, но просто исках да ти покажа, че на други места положението е много по-зле. Дано не съм досадял с това си отклонение.

Тема Необходимо уточнениенови [re: OneFly]  
Автор Reo (непознат )
Публикувано07.01.01 08:55

Наистина доста неточно цитиране,което променя изцяло смисъла на изказванията.
1."Няма интелигентни хора, които да не обичат фантастика."-Не съм казвал това,но казах това:"Смятам,че фантастиката се обича и разбира само от интелигентни хора."
2.Никъде не твърдя,че всички останали са неинтелигентни или,че няма други интелигентни занимания.Просто имах предвид,че в тази литература авторите използуват доста специфична материя понякога от чистата наука до абстрактна терминология и идеи.
3.По въпроса за "Елита"-това не е мое мнение и не мисля да вземам отношение по него.Както казва Lazy-обърни се конкретно към човека,на когото то принадлежи.

АвторDemercel_anon (Нерегистриран)
Публикувано07.01.01 12:37

Разбира се, най-точно може да ти отговори автора на написаното, което като гледам вече е направено. Става въпрос за това, че(не ангажирам никого от тук с това мое мнение) хората стават прекалено делнични, гледайки само как да намерят пари, за да могат да живеят и единствените им удоволствия са яденето пиенето, секса и марихуаната. Когато четат книга или гледат филм, тге не желаят да се замислят, да ангажират ума си и затова са популярни "Ангелите на Чарли", а не например "Контакт" - защото изисква от читателя/зрителя да мисли, и то абстрактно, да се е замислял над тези неща преди да отвори книгата или да влезне в киносалона. Всеки запален фантаст се е сблъсквал с проблема, че хората смятат фантастиката за някаква простотия, която никъде я няма и няма да я има и затова по-добре да си четем криминалните романчета и сапунените опери. Твърдял съм и продължавам да твърдя, че много книги от жанра фантастика могат да заемат достойно място наред с класическите прозиведения, наречени класика - "Война и мир" например, но за разлика от тях са по-увлекателни и по-модерни разбира се. Предполагам че точно това отношение към нас - читателите на фантастика от другите "делнични" хора, четящи "делнични" книги е продиктувало и обратната реакция.

Тема #DEFFN IDENT==POORнови [re: Demercel_anon]  
Автор Malcolm (минаващ)
Публикувано07.01.01 15:49

Хм, малко встрани от темата, но на мен Контакт ми е любимия филм, и най- добрият който съм гледал ever. :)
Иначе просто не мога да разбера за какво се води тази дискусия. "Какво мислят другите за нас?" - абсолютно безмислено... Те имат право да си мислят каквото си искат, защо трябва аз да се вълнувам дали ме смятат за откачалка (за закачалки :-) вместо да си прелиствам някое томче и да си мисля върху него... ?

Тема Отг: За идентификацията...нови [re: valsodar]  
Автор Firefly (непознат )
Публикувано07.01.01 18:25

Благодаря, приятелю, за това че ми върна вярата - има хора, които четат и между редовете.
Едва ли не бях обявена за расист.
Това, което си написал е точно това, което се опитвах да кажа. Благодаря ти- направил си го далече по-точно, по-сбито и по-ясно от мен. Задължена съм ти.

Тема Отг:Контактнови [re: Malcolm]  
Авторгимли_anon (Нерегистриран)
Публикувано07.01.01 22:27

На мен "Контакт" също ми е любим филм и това, което ме порази в него беше ,колко много теми засяга едновременно.Обаче когато започнах да чета книгата установих, че филма е успял да побере само 1/10 от всички засегати теми.Ако не и по-малко...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.