|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
умира ли фантастиката в световен мащаб?
|
|
| Автор |
zaphod (мракобес) |
| Публикувано | 23.02.11 21:54 |
|
|
май има такава тенденция. нещо хората не ги интересува вече космос и извънземни, в това число съм и аз. като малък четях ВСИЧКО в което се споменава думата извънземно, както художествена фантастика, така и научно популярни драсканици. а днес фантастичните книги са паднали под половината на всичко което чета, фантастични филми пък да не говорим, тях съвсем ги подминавам, въпреки че сред масовата публика там поне все още има интерес.
дори в тоя клуб тенденцията е ясно видима, в другите клубове на дира има спад, но е не много голям, докато тука спада е драстичен.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
Тема
|
Re: умира ли фантастиката в световен мащаб?
[re: zaphod]
|
|
| Автор |
harish_chandra (curmudgeon) |
| Публикувано | 23.02.11 23:28 |
|
|
Сигурно е въпрос на насищане. Имам познати, които докато бяхме ученици четяха фанатично фантастика, а сега почти не. От друга страна аз сега чета повече фантастика отколкото преди време, но и не съм бил толкова пристрастен, че да кажа сега е _само_ половината от това което чета:) По-скоро е: интереса ми към фантастиката дотолкова се е покачил, че сега почти половината от това което чета е фантастика. Под фантастика разбира се имам предвид научна фантастика.
| |
|
|
|
Да, разбира се, умира. Нали цялата световна фантастика се пиша само с една цел - да я чете zaphod. И когато той съвсем престане да я чете, тя ще изгуби всякакъв смисъл за съществуване и ще хвърли топа.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Kopo (тъп, но упорит) |
| Публикувано | 25.02.11 19:52 |
|
|
Ще поперефразирам малко Чапаев: в световен мащаб не мога да заключавам.
Лично аз не съм спирал да чета фантастика (нито пък съм започнал да я деля на фентъзи, хорър, научна и т.н.), но в последните години ми става все по-трудно да попадна на нещо/някой, който да ме впечатли. Подозрам, че наистина е насищане.
За този клуб ми е трудно да определя - според мен мнозинството редовни посетители в последните 10 години продължават да наминават, но много отдавна сме си казали почти общо-взето всичко, което си струваше и то повече от веднъж, така че напоследък предимно си мълчим. Което също не е лош вариант.
| |
|
Тема
|
[re: Kopo]
|
|
| Автор |
zaphod (мракобес) |
| Публикувано | 25.02.11 22:02 |
|
|
абе помисли си само - как щеше да погледнеш на четиво с извънземни през 80те и как ще погледнеш сега. не можеш да отречеш че извънземни стана дума от същия рафт дето са екстрасенс, астролог , полтъргайст.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Mopфиyc (Матричар) |
| Публикувано | 26.02.11 00:42 |
|
|
Не, ние остаряваме
Младите сега извънземните си ги гледат по екраните, ако някои от тях четат... сигурно и те ги гледат като теб през 80 те.
Welcome to the real world!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Diletanta (член) |
| Публикувано | 26.02.11 06:28 |
|
|
Нови автори - с лопата да ги ринеш. И всичко си остава в рамките на старото правило за неизбежните 90 на сто боклук, 7-8 на сто добри професионални изпълнения, а останалото всъщност е онова, което си струва да прочетеш, ако си подобаващо придирчив. При филмите положението е малко по-плачевно, може би поради спецификата на киното.
А кое колко се продава - това е страшна издателска тайна.
Има някаква не особено пълна и достоверна статистика на Nielsen, но май важи само за големия бял брат и е твърде скъпа за задоволяване на детското ми любопитство. Бих могъл да ти разкажа това-онова за продажблите тук, ама не си падам много по кървав хорър.
"И тогава дойдоха добрите чудовища с брадвите..." - (много) млад автор
| |
|
Тема
|
[re: Diletanta]
|
|
| Автор |
Бorдaнoв (член) |
| Публикувано | 26.02.11 08:38 |
|
|
Продажбите тук са си садо-мазо от всейде. Като издателите не са точно садото...
| |
|
Тема
|
[re: Diletanta]
|
|
| Автор |
zaphod (мракобес) |
| Публикувано | 26.02.11 08:48 |
|
|
абе май точно при киното положението не е толкова зле, излизат чат пат разни аватари, матрици, генезиси. в книгите нещо ми се губи обаче. последното което ми хареса беше на стивън кинг "под купола", макар че там фантастичния елемент е само фон.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Kopo (тъп, но упорит) |
| Публикувано | 28.02.11 22:22 |
|
|
Хайде де!
Я си спомни малкото "документални" книги за извънземни на кои рафтове бяха.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|