Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:10 09.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Защо отрицателните герои са по-интересни?нови  
Автор valio_98 (читател)
Публикувано26.09.08 16:39

Въпросът многократно е възниквал из други теми и май заслужава разчепкване. Блейк е блед и предсказуем в сравнение с отрицалтено-положителния Ейвън, да не говорим за блестящата отрицателна Сървалан. Джон Крайтън се представя ортносително по-добре от Блейк, но и във Фарскейп Скорпиус често открадва шоуто, както казват братята американци. Ако излезем от жанра е същото - за суперполицая Богдан Велинкси да не говорим - половината от "На всеки километър" всъщност е за него. Сигурно има и други примери, няма да пиша ода за отрицателните герои.

Дали те не са по-нтересни, защото са свободни от задръжките, които авторите си самоналагат примерно заради политическата коректност, когато създават положителните герои? Или има друга причина?

ПС Как можах да пропусна мистър Бърнс?!?!?!

Редактирано от valio_98 на 26.09.08 16:43.

Тема Re: Защо отрицателните герои са по-интересни?нови [re: valio_98]  
Автор Naia (Mara Jade)
Публикувано26.09.08 16:59

Аз мисля, че причината е в свобода от задръжки въобще.

Когато си "лошият", можеш да направиш всичко. Можеш да го направиш по най-бруталния начин, без да е необходимо някакво оправдание... Отрицателните герои отразяват тъмната страна на човешката психология. Убийци, психопати, политически фигури с мрачни идеи за бъдещето, всички те са обединени от едно, желанието да подредят света около себе си по свой модел. Да притежават още и още, независима дали става въпрост за власт, пари или други дивиденти, да отмъщават за неуспехите и бедите си...
Не знам, дали обаче мога да кажа, че тези герои ми харесват. Аз предпочитам Блейк пред Травис и Сервалан, но ако говорим за Ейвън, там вече изборът е труден. Ейвън обаче, поне аз не го приемам, като отрицателен герой. Той е недоверчив, гледа си интереса, но има причини за това... Пък и до колкото чух в началото на филма, той не беше виждал почтен човек и не вярваше, че такъв съществува. Общо взето Ейвън е дотолкова отрицателн герой, доколкото е и Хан Соло от "Войните". Този род герои са интересни, заради вътрешната им борба, докато чистите злодеи имат силно и запомнящо се присъствие, заради крайността в тях..., нооо определено не са ми от най любимите.
А, сетих се за още един добре направен лошковец - Смит от Матрицата! Хюго Ивинг се представи блестящо с тази роля.

I believe

Тема Re: Защо отрицателните герои са по-интересни?нови [re: Naia]  
Автор valio_98 (читател)
Публикувано26.09.08 17:22

Това за нюансите ми се струва много точно наблюдение - и положителните, и отрицателните герои, за да са интересни, трябва да комбинирт в себе си противоположности, в тях да се води някаква борба. Примерно във Фарскейп имаше сюжетен момент, в който копие на Скорпиус живееше у Крайтън и после се оказа, че част от него е останала там. Това ги промени и двамата и т.н. Може би е малко груб начин да се обединяват крайнопстите, но се получи добре.

Автор Naia (Mara Jade)
Публикувано26.09.08 17:30

Да, мисълта ми е, че един герой от типа на Ейвън, вълнува със заложената в него непредсказуемост. Виждаш го, че е винаги на ръба. Това е не само интересно, но и печели симпатии. При Сервалан има заложено нещо такова, но Тъмната страна на силата при нея определено е в повече.
Като казах Тъмна страна се сетих и за Анакин Скайуокър/Вейдър - любимият ми отрицателен герой. При него вътрешните борби наистина са сериозни. Чистия положителен герой много често е предсказуем, това е основния му недостатък, но специално при Блейк, крайната му положителност спира след 1 сезон.

I believe

Автор PoбинoтЛokcли (член)
Публикувано26.09.08 17:32

Всъщност не са по-интересни.
Блейк беше наивник и глупак, който свърши като параноик на тема - откриване на предателя (вследствие на което той сам си изфабрикува предател).
Ейвър - умен, недоверчив, изобретателен, спасява положението което Блейк е забатачил. На всичкото отгоре е и духовит, как да не го харесваш такъв?

(Ситуация - Системата на трите планети атакува Освободител от три страни, всичко се скапва и избухва, положението е очевидно неспасяемо. Блейк казва на Ейвън - иди в трюма, изолирай сигнала на чуждите компютри и активирай защитата на Освободител... Ейвън му отговаря с трагична нотка - А какво да правя със свободната си ръка?
Гениален просто!)

Роджър Зелазни по едно време въведе модата на отрицателно-положителните герои. На пръв поглед те са положителни, но не страдат от морални скрупули. Коруин е подъл и коварен, Мерлин е безочлив и жесток, а Ерик, който е лош изведнъж става положителен. Подходът на Зелазни за герои е безупречен, защото в живота няма полярни типове - добри и лоши. Затова и неговите герои са много много близки и симпатични на читателя.

Има един стереотип в Холивудската култура - старателно и подробно изграждане на образа на лошия, с цел - да изпъкне добрия герой, когато все пак му нацепи канчето. Например поредицата Умирай трудно. Изцяло заслуга на Брус Уилис е факта, че героя му не стои в сянката на лошия герой.

В ЗВ императора не беше симпатичен герой. Дарт Вейдър, за разлика от него е гъзар и половина, само каската му те кара да цъкаш с език от яд, а колко е лош... не е истина. Неговия контрапункт - селянчето Скайуокър, бледнее тотално (което всъщност е плюс, в живота е така!), но виж образа на принцеса Органа като лидер на добрите и олицетворение на женственос и добродетелност спасява положението. А Хан и Чобака пък са просто шедьоври на образното изкуство

и тн

Да не се взема на сериозно...

Тема Re: Защо отрицателните герои са по-интересни?нови [re: PoбинoтЛokcли]  
Автор Naia (Mara Jade)
Публикувано26.09.08 17:35

Само за Блейк не съм съгласна...

I believe

Тема Re: не си ли задаваме отговори?нови [re: valio_98]  
Автор firefox (пчелъвче)
Публикувано26.09.08 17:58

не си ли задаваме отговори?

естествено, че свободата писъща на злодейските образи изкушава, и естествено, че ограниченията на добрите ги правят тежки
(отделна тема е защо шегата и пакостта вървят ръка за ръка в нашата култура - оплачете се на хемнайсе века християнство и безумни догми като тази, че смехът иде от дявола)

тук обаче има още един аспект - добрите ли са скучни, или авторите скучно описват добрите?

понеже, нали, не е зле да си напомняме, че онова което пишат, не е онова, което е ("дълбина, дълбина..." ;) )

бърза справка с Действителната Действителност - ако вземем един Левски например (да ще цакам с туза, споко) - той може и да краде, и да лъже, и малко или много просташки лаф не би бил неприсъщ, но пак в цялата си русокоса синеокост лесно застава редом с ангелите.

въпросът тогава е, защо когато се опита да създаде образ на Добрия, авторът се справя зле и скучно, а когато трябва да опише Злодея - го прави жив и увлекателен?

дали пък не е защото Добрия се налага да си го измислят и смучат от пръстите, докато за антагониста материал от живота има доволно - къде наоколо, къде в себе си?

робин хубаво намеси зелазни. мисля си, че майсторът писател трябва да може да намери добрия в себе си и да опише каквото вижда (пък да излезе както ще), за да му се получи живо и истински, вместо да преразказва по спомен уроци по нравоучение, в несъзнателен опит да впечатли на стари години учителката си от неделното училище

нещо такова

"Everything that can happen does"
----------

Тема Re: не си ли задаваме отговори?нови [re: firefox]  
Автор PreslySt (същата)
Публикувано26.09.08 18:10

тук обаче има още един аспект - добрите ли са скучни, или авторите скучно описват добрите?
дали пък не е защото Добрия се налага да си го измислят и смучат от пръстите, докато за антагониста материал от живота има доволно - къде наоколо, къде в себе си?

Абсолютно съм съгласна като изключим това за Левски- той е бил човек с много недостатъци, които САМ е направил много за другите.
Добрите герои ги представят по тъп начин- проволинейни, с програмирано добро от самото им раждане и т.н., но това е може би, защото искат да създадат някакъв недостижим идеал за пример... за злите е същото- обикновено някакво програмирано зло.
А реално най-интересните герои са тъкмо тарикатите, които въпреки всичките си недостатъци ПРАВЯТ ДОБРО.

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано26.09.08 18:39

ми за мене си няма проблем да си отговоря - лошите имат мироглед по-близък до моя. за другите нека всеки си отговори за себе си.
впрочем нищо не спомена за най-великия злодей от книгите - майлоу хейз

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: не си ли задаваме отговори?нови [re: PreslySt]  
Автор Naia (Mara Jade)
Публикувано26.09.08 19:29

Точно така. При мен май проблемът е, че като си харесам някой герой, особено ако е положителен, му прибавям качества от въображението си. Така той не остава идеализиран... Хващам се за дадени моменти, където евентуално е проявил част от по-тъмната страна на характера, доукрасявам ги и така си имам любимец - положителен герой.

Това ми е останало от дете. Забавлява ме, пък и тренира въображението. Като се замисля, имам една камара любими положителни герои и всичките съм си ги доразвила, както на мен ми харесва.

I believe

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.